Nem is lehetne aktuálisabb az egészségünk védelme és az immunrendszerünk erősítése, de ehhez nemcsak különböző táplálékkiegészítők szükségesek, hanem az étkezés megreformálása is. Utóbbi nélkül nem fognak segíteni csak a vitaminok.
„A halál a belekben lakozik!” – megmondta már Hippokratész is, utalva arra, hogy mennyire fontos, hogy a bélrendszer jó állapotban legyen. Ezért nem árt odafigyelni rá, a benne lévő „jó” és „rossz” baktériumokra és azok arányára. Nem, az nem normális, hogy étkezés után pár órával haspuffadással, szelesedéssel küzdesz.
Még a különböző neurológiai kórképeknek is – mint például az ADHD, az Asperger-szindróma, a Parkinson-kór vagy a sclerosis multiplex – nagymértékben közük van a bélrendszerhez és annak állapotához. Vagyis a bél „kommunikál” az aggyal a bolygóidegen keresztül. Azonban felmerül a kérdés: honnan tudhatod, hogy felborult a bélflórád?
Onnan, hogy gyakrabban betegszel meg, gyakori fejfájással küzdesz, hasi görcsök gyötörnek, vagy gyakran van hasmenésed, székrekedésed, vagy éppen puffadsz, vagy erre utalnak a visszatérő fertőzések, allergiák.
Miért borul fel a bélflóra?
Állhat a háttérben gyógyszerfogyasztás, gyomor- és bélbetegségek, helytelen táplálkozás (sok cukor, fehér lisztes termékek, kevés rost, sok adalékanyag fogyasztása stb.), de lehet ok allergia és intolerancia is. Ezekben az esetekben az immunrendszer küzd ezekkel a fennálló problémákkal, és nem lesz „energiája” arra, hogy folyamatosan megóvjon téged a különböző megbetegedésektől, mint például az influenzától vagy a koronavírustól. A normál bélflóra viszont segíti az immunrendszert az ellenanyag-termelésben a különböző kórokozókkal szemben.
A bélrendszer jó állapotának fenntartásához elengedhetetlen a tápanyagdús, antitápanyag-mentes étkezés, mivel kell a sejteknek az energia, hogy el tudják látni a feladataikat. Az olyan finomságok, mint a csoki, a pogácsa vagy a fánk, mind-mind üres tápláléknak számítanak. Ezekből nem lesz „üzemanyag” a sejteknek, és hasznos tápanyag hiányában a sejtek éhezni fognak.
Mik számítanak antitápanyagnak?
Kerülendő ételek a finomított szénhidrátok, mint a cukor és a fehér lisztből készült ételek, mivel ezek visszafogják a belekben lévő „jó” baktériumok szaporodását, az állati eredetű tejtermékek (hosszú távon gyulladást eredményeznek, akár a bélrendszerben is) és a glutén. Utóbbi hasi diszkomfortérzetet eredményezhet, áteresztő belet okozhat, illetve lerövidíti a bélbolyhok hosszát, ezzel rontva a tápanyagfelszívódást.
A mértékletesség a kulcs mindenben!
Én azt tanácsolom, hogy fogyassz igazi ételeket, és használj igazi alapanyagokat. Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget, jó szénhidrátokat, amelyek nem okoznak hirtelen vércukor-emelkedést. Például: burgonya, édesburgonya, rizs (visszahűtve), köles, quinoa, hajdina, főzőbanán, spenót, rukola, cukkini, cékla, sütőtök, zellerszár, répa, brokkoli, paradicsom, spárga satöbbi.
Ha ezekre odafigyelsz, akkor már nagyon sokat tettél az egészségedért hosszú távon. A jelenlegi helyzetben viszont fontos még egy kicsit megtámogatni a szervezetet vitaminokkal és ásványi anyagokkal, esetleg gyógynövényekkel!
Amit az első között kiemelnék, az a D-vitamin fontossága. Különböző kutatások bizonyítják, hogy a nagyobb dózisban szedett D-vitamin segít az immunrendszernek a kórokozók leküzdésében.
A második nagyon fontos vitamin a C-vitamin. Minden sejt működéséhez elengedhetetlen.
A harmadik fontos elemünk a magnézium, mert a D-vitamin működéséhez kell. Ezenkívül számtalan folyamatban szerepet játszik, így „must have” (glicinát vagy L-laktát formában).
A negyedik a macskakarom és a lizin, amelyek vírusgátlók, és gátolják a baktériumok szaporodását is.
Természetesen ezek mellett szükséges a többi vitaminok és ásványi anyagok mindennapi bevitele is. A fentebb említetteket lehet emelt dózisban szedni járvány idején.
Szerző: Strompf Andi
Szólj hozzá