Keresés
Close this search box.
photo1

„Minden ember boldogabb, ha egészséges és fitt!” – Interjú Jennifer és Mark Martell-lel, a Gorilla Strong Fitness alapítóival

Jennifer és Mark különleges pár, akikkel akkor vettem fel a kapcsolatot, amikor nem mindennapi sportolókról írtam tanulmányt. Mivel nem kiemelkedő sporteredményeik miatt érdekesek, így személyesen kerestem meg őket. Levelezéseink eredményeképpen született meg ez az interjú.

Gyerekként és fiatal felnőttként is voltam már vegetáriánus, de leszámítva egy kétszer két éves periódust – 19-20 és 34-35 éves korom között –, normál amerikai étrenden éltem, és alkoholt ittam. Ekkori egészségtelen döntéseim következtében több mint 17 kilót híztam, tele voltam pattanással, és krónikus fájdalmakkal küzdöttem.

10 évig általános iskolai tanárként dolgoztam, így közvetlen közelről láttam, hogyan növeli a gyermekkori elhízást, a cukorbetegséget, valamint a koncentrációval és viselkedéssel kapcsolatos problémákat a szokásos amerikai étrend.

Jennifer

Képzeljetek el egy olyan házaspárt, akik egészen 30 éves korukig az amerikai állampolgárok megszokott életmódját követték, annak minden hibájával és egészségtelenségével. Aztán gondoltak egy nagyot, és hatalmas életmódváltás után, immár több mint 10 évvel később nyugodtan mondhatják, hogy a példájuk nagyon sok ember számára jelenthet megoldást egy egészségesebb, értelmesebb, örömökben gazdag, jobb élethez. Erről beszélgettünk…

36 éves koromig húst, tejtermékeket és feldolgozott ételeket ettem nyers zöldség és gyümölcs nélkül. Egészségtelen életmódom közvetlen eredményeként folyton vagy túlzottan lefogytam, vagy elhíztam. 36 éves koromban döntöttem a vegán életmód mellett, és őszintén elmondhatom, hogy ez volt a legjobb döntés az egészségem és az életem számára.

25 évig gyógyszerészként dolgoztam, és láttam, hogy az egészségtelen életmód hogyan hat az emberi testre. Rájöttem, hogy a gyógyszeres kezelés a legtöbb esetben nem megfelelő, és hogy sok betegséget el lehetne kerülni pusztán növényi alapú életmóddal.

Mark

Mik a legfontosabb szempontok, amelyek alapján dolgoztok, éltek, tanácsot adtok sok embernek?

Jennifer: Közösen fejlődünk egy aktív, egészségesebb és legfőképpen egy tudatos életmód segítségével!
Hetente 6 nap edzés vagy valamilyen mozgás, ebből legalább kétszer túrázunk, kirándulunk a természetben, csak teljes értékű növényi ételeket fogyasztunk, és elkerüljük az alkoholt és a drogokat.
Illetve többfajta edzést végzünk önmagunk és ügyfeleink fejlesztésére, például: TRX, súlyzós, gumiszalagos és saját testsúlyos edzés, jóga, valamint kötőszövetiháló-lazítás, -fejlesztés.

Az amerikai életmód-tanácsadók között még kevés a vegán vagy a vegánsággal is foglalkozó, igaz, a számuk azért folyamatosan nő. Ti hogyan definiálnátok magatokat?

Mark: Fitt és vegán. Mint holisztikus táplálkozási szakemberek és személyi edzők, tanácsadók átlátjuk az egészséges életmód és a mozgás fontosságát. Büszkék vagyunk arra, hogy gondoskodunk mindarról, amit születésünkkor kaptunk, és amit fejleszthetünk vagy elronthatunk.
Fittnek lenni azt jelenti, hogy állandóan kiváló fizikai formában vagyunk belül és kívül. Napi testmozgással és egészséges, növényi ételekkel lehetünk a leghatékonyabbak, hogy célunkat elérjük. Vegánnak lenni pedig azt jelenti, hogy nem fogyasztunk és nem használunk semmilyen állati eredetű terméket. Tovább is mentünk egy lépéssel, és azt mondjuk, hogy tápegész növényi ételeket eszünk (nem használunk feldogozott ételeket), mert sajnos sok vegán élelmiszer rendkívül egészségtelen.

Hogyan látjátok, mekkora az emberekben a fogékonyság egy ilyen nagy változásra?

Jennifer: Napról napra nő, de sajnos minden szempontból nagyon sok téves információ kering a világon az egészséges életmódról. Ez az egyik oka annak, hogy úgy döntöttünk, elindítjuk testre szabott online fitnesz- és táplálkozási vállalkozásunkat, a Gorilla Strong Fitnesst. Évek óta végezzük kutatásainkat és tanulmányainkat azért, hogy egy növényi alapokon működő életmód- és edzésprogramot fejlesszünk ki. Módszereink olyan eredményeket hoznak a sportolóknak és mindenki másnak is, amelyekre vágytak, de eddig nem tudtak elérni. Folyamatosan fejlesztjük a tudásunkat és ismereteinket, hogy pontos és naprakész információt nyújthassunk azoknak, akik érdeklődnek a módszerünk iránt. Azért váltottunk növényi alapú életmódra, mert tanulmányaink és tapasztalataink alapján rájöttünk, hogy sokkal egészségesebb ez az életmód, mint az átlagos amerikai. Ráadásul a környezeti terhelést tekintve is óriási előnyei vannak a növényi táplálkozásnak.

Konkrétan hogyan tudtok példát mutatni?

Mark: Mivel mindketten túlsúlyosak voltunk, és teljesen egészségtelennek éreztük magunkat, együtt úgy döntöttünk, hogy megváltoztatjuk az életmódunkat. A saját egészségügyi törekvéseink tovább erősödtek azon ismeretek megszerzésével és megértésével, hogy hogyan működik az élelmiszeripar, és milyenek a környezeti hatásai.
Bárkiről is van szó, legyen családtag, barát vagy ismeretlen, mindenkivel szemben egyformán ezt képviseljük, mert a személyes példánkon keresztül tudjuk a legjobban megérinteni az embereket, és megmutatni, hogy mit is jelent a teljes értékű, egészséges életmód. Minden ügyfelünknek azt tanítjuk, ahogyan mi magunk is élünk! Mi holisztikus táplálkozási tanácsadónak és személyi edzőnek tartjuk magunkat.

A vegánság mennyire elfogadott az ügyfeleitek között?

Jennifer: Örömmel mondhatjuk, hogy a vegán életmód teljesen elfogadott ott, ahol élünk, sok étterem, szórakozóhely már hasonlóan gondolkodik a világról. És a számuk egyre nő, ahogyan az emberek egyre jobban megértik azt is, hogy a világ jóval több, mint a személyes közvetlen életterük, boldogulásuk helyszíne. Hisszük, hogy hamarosan minden városban, faluban, településen és országban egyre elterjedtebb lesz a vegán életmód és szemlélet!

Példát mutattok másoknak. De nektek ki a személyes hősötök, és miért ő?

Mark: Számunkra a hősök azok, akik vágynak a saját egészségük jobbá tételére, és tesznek is érte, segítenek másoknak jobb és teljesebb életet élni a növényi táplálkozással, saját idejüket és energiájukat felajánlják a rászorulóknak, önkéntes munkát vállalnak, hogy a világ jobb hely legyen, valamint elfogadnak és tisztelnek minden életet.

Mivel ti ezt a személetet főleg a sporton keresztül közvetítitek, nyilván nektek is fontos a sport. Milyen edzéseket végeztek rendszeresen, milyen alapelveket követtek?

Jennifer: Fontos a változatosság. Különböző módszerekkel edzünk, vannak gyakrabban, vannak ritkábban használtak, de figyelünk a teljességre. Fontos az aktív, tudatos pihenés. Soha nem hagytuk, hogy a testünk vagy az elménk stagnáljon, unatkozzon, tespedjen. Rendszeresen változtatjuk az edzésprogramokat, ügyfeleink szokásaihoz, változásaihoz igazítva. A fejlődés szempontjából létfontosságú, hogy egyaránt erősítsük a saját és az ügyfeleink motivációját is.
Az edzés részben legyen szórakoztató! Élményekkel könnyebb a következetességet megtartani. Ez pedig gyorsabb és teljesebb eredményt hoz. Az edzésben az a legjobb, hogy visszaadhatjuk a testünknek és lelkünknek mindazt, amit mindennap kapunk tőle, egészséges életet élünk, fájdalomtól és betegségtől mentesen.

A vegánság fontos részét képezi az életeteknek, a munkátoknak. Ti hogyan étkeztek, táplálkoztok?

Mark:
A táplálkozással kapcsolatos többéves kutatásaink után több mint száz növényi receptet készítettünk a legmagasabb tápértékeket és hasznosulást figyelembe véve. Gondoskodtunk arról, hogy egyik receptünkben se legyen egészségtelen alkotórész. Ezeket a recepteket megosztjuk ügyfeleinkkel, illetve arra is megkérjük őket, hogy kötelezzék el magukat a növényi táplálkozás mellett legalább addig, ameddig velünk dolgoznak.
A mi személyes kedvenc ételeink a guacamole (avokadóalapú ételek – a szerk.) és az acai bowl (gyümölcspüré-alapú ételek – a szerk.). Kedvenc italaink a forrásvíz, a hibiszkusztea és a zöld tea.

Hogyan tervezitek a jövőtöket, mik a céljaitok?

Jennifer: Az első számú célunk, hogy minél több emberrel megismertessük, hogy a rendszeres edzés és a növényi alapú táplálkozás mennyi és milyen nagyszerű eredményeket ér el az egészség megőrzésben, fejlesztésben – ez pedig maga a Gorilla Strong Fitness program. A növényi alapú étrendre váltást egyszerűvé és költséghatékonnyá akarjuk tenni mindenki számára. Segíteni szeretnénk az embereknek abban, hogy elkerüljék a leggyakoribb hibákat, és ezzel lehetővé tegyük számukra, hogy egészségesebben és boldogabban éljenek.
A legfontosabb, hogy támogatást nyújthatunk az ügyfeleinknek, amellyel igyekszünk átláthatóságot és kiszámíthatóságot biztosítani nekik. Ügyfeleink mindig számíthatnak arra, hogy válaszokat kapnak a kérdéseikre és aggályaikra. Minden ember boldogabb, ha egészséges és fitt!

Interjú: Tóth Viktor – www.triatlonedzo.hu
Fotó: Jennifer Martell

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top