Keresés
Close this search box.
cartoon stomach nausea and vomiting, poisonous

Intolerancia, vagy allergia?

Sajnos manapság egyre több embernek vannak emésztőrendszeri problémái, és ennek következtében egyre gyakoribbá váltak az ételintoleranciák is, amelyek különböző tüneteket okozva keserítik meg a mindennapokat.

Te is tapasztalsz magadon olyan tüneteket, mint az álmatlanság, haspuffadás, székrekedés, hasmenés, fejfájás, migrén vagy esetleg hirtelen ödéma, nehézlégzés, tüsszögés vagy szénanátha? Ha igen, akkor mindenképpen gondolni kell az ételallergiára és az ételintoleranciára is!

Nagyon sokan összekeverik a fogalmakat, azonban rendkívül fontos tisztázni, hogy mi a különbség a kettő között.

Az ételallergiaesetében a szervezet védekező rendszere úgy reagál bizonyos élelmiszerekre, mintha azok károsak lennének, ezért az immunrendszer sejtjei ellenanyagot termelnek, hogy az idegen anyaggal szemben védekezzenek.

A tünetek fajtája attól függ, hogy hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben. A tünetek megjelenhetnek az orr-garat részen, ezzel orrviszketést, orrfolyást, orrdugulást, és akár gégeödémát is okozva. Előidézhet bőrtüneteket, mint például a csalánkiütés, ekcéma, illetve sokszor kellemetlen bélrendszeri panaszokat is tapasztalhatunk, mint a görcsös hasfájdalom, hasmenés, hányás.

Az allergiás reakció szinte rögtön az étel elfogyasztása után jelentkezik, tulajdonképpen a szervezet hirtelen válaszreakcióval jelzi, hogy mi az, ami „nem tetszik” neki.

Klasszikus tünetei közé tartozik a bőrpír, a tüsszögés, a szénanátha, a nehézlégzés, az ödéma és sajnos néha anafilaxiás sokk is, ami akár végzetes is lehet. A leggyakoribb allergiát okozó ételek felnőtteknél: tojás, kagyló, halak, mogyoró. Gyermekeknél, a külföldi szakirodalom szerint a leggyakoribb allergének közé tartozik a tej, a szója, a tojás, a halfélék és a tenger gyümölcsei, valamint az olajos magvak.

Mitől alakulhat ki ételallergia?

Azt gondolom, hogy a nagy mértékben fogyasztott, ultra feldolgozott élelmiszerek (amelyek adalékanyagokat, színezőanyagokat, tartósítószereket stb. tartalmaznak), a helytelen életmód, illetve a szinte mindenhol megjelenő kemikáliák nagy megterhelést jelentenek az immunrendszer számára.

Honnan tudhatod, hogy mire vagy allergiás?

Azon kívül, hogy azonnali tünetet tapasztalsz egy bizonyos étel elfogyasztása után, vérvétellel vagy akár alkaros bőrteszttel is meg lehet állapítani, hogy milyen ételekre reagál a szervezet. Allergia esetén a vérből IgE immunglobulinokat (ellenanyagokat) vizsgálnak.

Mi a megoldás ételallergia esetén?

A problémát okozó élelmiszert sajnos teljes mértékben ki kell iktatni az étrendből.

Intolerancia esetén viszont az emésztőrendszerben maradó, nem felszívódó élelmiszerek okoznak tüneteket, sokszor csak hosszú órákkal vagy napokkal az étel elfogyasztása után mutatkoznak, illetve sok esetben csak a rendszeres fogyasztás következtében alakulnak ki.

Intolerancia esetében a szervezet nem képes bizonyos anyagokat megemészteni, az emésztetlen tápanyag kijut a véráramba egy szivárgóbb bélrendszeren keresztül, amire a szervezet egy gyulladással fog reagálni, ami bárhol megjelenhet (bélrendszer, ízület, agy stb.) Arról ne is beszéljünk, hogy ez a gyulladás – ami akár folyamatos is lehet a rendszeresen fogyasztott étel vagy alapanyag miatt – milyen szinten leterhelheti az immunrendszert és a mellékvesét is, mivel ez egy nagyfokú stressz a szervezetnek, ami hosszú távon a kortizol termelést is befolyásolni fogja.

Leggyakoribb tünetek közé soroljuk például a migrént, az aknék megjelenését, székrekedést, fejfájást, koncentrációs problémákat, álmatlanságot, kimerültséget, állandó köhögést, ízületi problémákat. Gyermekeknél az ételintolerancia a hasi panaszok kialakulása mellett hozzájárulhat ekcémás bőrelváltozásokhoz, illetve a figyelemhiány-hiperaktivitás zavar (ADHD) tüneteinek kialakulásához is.

Honnan tudod, hogy a te szervezted mire reagál?

Szerencsére van arra lehetőség, hogy laboratóriumi körülmények között egy vérvétellel megállapítsák, hogy melyek azok az ételek, alapanyagok, amikre a szervezet reagál. A vérvizsgálat során tulajdonképpen az élelmiszerek ellen termelődött IgG típusú antitestek mennyisége kerül meghatározásra.

Mi a megoldás intolerancia esetén?

Elsősorban regenerálni kell a bélrendszert, úgy, hogy figyelembe kell venni az intoleranciateszt eredményét, és szakember segítségével egyénre szabott terápiát kell kialakítani.

Javaslom, hogy mindenképpen keressetek fel szakembert a problémáitokkal!

(Szerző: Strompf Andi, nyitókép: freepik.com)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top