Sokan nincsenek tisztában a tejfehérje-allergia és a tejcukorra való érzékenység közti különbséggel, hiszen a kiváltó okok és néhány tünet is megegyezhet, pedig a két betegség nagyon is különbözik egymástól, ráadásul más-más vizsgálatokkal lehet őket kimutatni.
Aki laktózérzékeny, a tejcukrot, vagyis a laktózt nem tudja megfelelően megemészteni, és emiatt jelentkeznek a laktózérzékenység tipikus tünetei. A tejfehérje-allergia pedig az immunrendszer túlzott, téves reakciója a tejben található fehérjékre.
Ebben a cikkben most a laktózérzékenységről fogok írni.
A laktózintolerancia egy emésztési zavar, amelynek hátterében az áll, hogy a vékonybélben nem termelődik elég laktáz enzim, amely segítené a tejben lévő cukrot és laktózt lebontani. Minden ember szervezete termeli ezt az enzimet már a születése pillanatától kezdve, anélkül ugyanis nem lennénk képesek megemészteni az anyatejet, de átlagosan 2 éves kor körül abbamarad a termelés, amikor befejeződik a szoptatás.
A tejcukorbontó enzim termelődését örökletes tényezők is meghatározzák. Ezeket a genetikai állapotokat évezredes táplálkozási szokások befolyásolták. Megfigyelték, hogy bizonyos ázsiai, illetve közép-afrikai országokban a tejcukorérzékenyek száma akár a 100 százalékot is elérheti.
Laktózintolerancia esetén a tejcukor emésztetlenül halad át a vékonybélen és jut át a vastagbélbe, ahol baktériumok kezdik lebontani. Ennek következtében emésztőszervi tünetek jelentkeznek, amik igen kellemetlenek is lehetnek, de alapvetően nem veszélyesek. Ilyen például a puffadás, hasi görcsök, felfúvódás, a bélgázok fokozott távozása és hasmenés. Ezen bontás közben felszabaduló gázképződésen alapul a laktózintolerancia kimutatására szolgáló kilégzési teszt is.
Érdemes tudni, hogy:
- a tejben van a legtöbb tejcukor: 1 dl tejben 5 gramm laktóz van,
- a tejtermékekben kevesebb: 100 gramm túró 3 g laktózt tartalmaz,
- a savanyított (joghurt, tejföl) termékekben még kevesebb, a kefirben pedig a legkevesebb,
- a friss sajtokban (pl. gomolya és krémsajtok) minimális laktóz van,
- az érleltekben (füstölt, trappista, ementáli, penészesek, lágy sajt) pedig semmi.
A laktózmentes tejben ugyanannyi cukor van, mint a normál tejben, csak bontva (ezért édesebbnek is érezhetjük fogyasztás közben), ennek tudatában a cukorbetegeknek mindig figyelniük kell erre!
Fontos tudni, hogy nemcsak a tehéntej, hanem a kecske- és juhtej is tartalmaz laktózt.
Hogyan diagnosztizálható a laktózintolerancia?
- Hidrogén-kilégzési teszt: lényege az, hogy a páciens által elfogyasztott nagy mennyiségű laktóztartalmú ital után meghatározott időközönként egy műszerrel megmérik a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát. Amennyiben a hidrogén koncentrációja jelentős, az laktózérzékenységre utal. Jó hír, hogy maga a vizsgálat fájdalommentes, nagyjából 2-3 órát vesz igénybe, egyszerűen kivitelezhető, és elvégzése után a teszt azonnal kiértékelhető. Hátrányaként említik, hogy kellemetlen tüneteket okozhat a kimutatáshoz szükséges laktóz mennyiség.
- Laktóztolerancia teszt: a vércukor emelkedést méri közvetlenül laktóz fogyasztása után.
A panaszokat diétával tudjuk megszüntetni, aminek a lényege, hogy a tejcukrot (laktózt) elimináljuk az étrendből. Tehát jó hír, hogy laktózintolerancia esetén a tejtermékek fogyasztása nem tilos, de azok laktózmentes változatát kell mindig választani!
Szerző: Kerata Dóra, nyitókép: Freepik
Szólj hozzá