Keresés
Close this search box.
Laktózintolerancia – amit tudni érdemes a tejcukorérzékenységről 

Laktózintolerancia – amit tudni érdemes a tejcukorérzékenységről 

Sokan nincsenek tisztában a tejfehérje-allergia és a tejcukorra való érzékenység közti különbséggel, hiszen a kiváltó okok és néhány tünet is megegyezhet, pedig a két betegség nagyon is különbözik egymástól, ráadásul más-más vizsgálatokkal lehet őket kimutatni.

Aki laktózérzékeny, a tejcukrot, vagyis a laktózt nem tudja megfelelően megemészteni, és emiatt jelentkeznek a laktózérzékenység tipikus tünetei. A tejfehérje-allergia pedig az immunrendszer túlzott, téves reakciója a tejben található fehérjékre.

Ebben a cikkben most a laktózérzékenységről fogok írni.

A laktózintolerancia egy emésztési zavar, amelynek hátterében az áll, hogy a vékonybélben nem termelődik elég laktáz enzim, amely segítené a tejben lévő cukrot és laktózt lebontani. Minden ember szervezete termeli ezt az enzimet már a születése pillanatától kezdve, anélkül ugyanis nem lennénk képesek megemészteni az anyatejet, de átlagosan 2 éves kor körül abbamarad a termelés, amikor befejeződik a szoptatás.

A tejcukorbontó enzim termelődését örökletes tényezők is meghatározzák. Ezeket a genetikai állapotokat évezredes táplálkozási szokások befolyásolták. Megfigyelték, hogy bizonyos ázsiai, illetve közép-afrikai országokban a tejcukorérzékenyek száma akár a 100 százalékot is elérheti.

Laktózintolerancia esetén a tejcukor emésztetlenül halad át a vékonybélen és jut át a vastagbélbe, ahol baktériumok kezdik lebontani. Ennek következtében emésztőszervi tünetek jelentkeznek, amik igen kellemetlenek is lehetnek, de alapvetően nem veszélyesek. Ilyen például a puffadás, hasi görcsök, felfúvódás, a bélgázok fokozott távozása és hasmenés. Ezen bontás közben felszabaduló gázképződésen alapul a laktózintolerancia kimutatására szolgáló kilégzési teszt is.

Érdemes tudni, hogy:

  • a tejben van a legtöbb tejcukor: 1 dl tejben 5 gramm laktóz van,
  • a tejtermékekben kevesebb: 100 gramm túró 3 g laktózt tartalmaz,
  • a savanyított (joghurt, tejföl) termékekben még kevesebb, a kefirben pedig a legkevesebb,
  • a friss sajtokban (pl. gomolya és krémsajtok) minimális laktóz van,
  • az érleltekben (füstölt, trappista, ementáli, penészesek, lágy sajt) pedig semmi.

A laktózmentes tejben ugyanannyi cukor van, mint a normál tejben, csak bontva (ezért édesebbnek is érezhetjük fogyasztás közben), ennek tudatában a cukorbetegeknek mindig figyelniük kell erre!

Fontos tudni, hogy nemcsak a tehéntej, hanem a kecske- és juhtej is tartalmaz laktózt.

Hogyan diagnosztizálható a laktózintolerancia?

  • Hidrogén-kilégzési teszt: lényege az, hogy a páciens által elfogyasztott nagy mennyiségű laktóztartalmú ital után meghatározott időközönként egy műszerrel megmérik a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát. Amennyiben a hidrogén koncentrációja jelentős, az laktózérzékenységre utal. Jó hír, hogy maga a vizsgálat fájdalommentes, nagyjából 2-3 órát vesz igénybe, egyszerűen kivitelezhető, és elvégzése után a teszt azonnal kiértékelhető. Hátrányaként említik, hogy kellemetlen tüneteket okozhat a kimutatáshoz szükséges laktóz mennyiség.
  • Laktóztolerancia teszt: a vércukor emelkedést méri közvetlenül laktóz fogyasztása után.

A panaszokat diétával tudjuk megszüntetni, aminek a lényege, hogy a tejcukrot (laktózt) elimináljuk az étrendből. Tehát jó hír, hogy laktózintolerancia esetén a tejtermékek fogyasztása nem tilos, de azok laktózmentes változatát kell mindig választani!

Szerző: Kerata Dóra, nyitókép: Freepik

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top