Keresés
Close this search box.
pexels aknarin thika 16776311

Miért fontos a D-vitamin pótlása?

Sokszor olvasni, hogy mennyire fontos a D-vitamin a szervezetünk számára, de vajon tudod-e miért? Ha nem, akkor most segítek neked!

 A D-vitamin egyike a nélkülözhetetlen vitaminoknak, amit tulajdonképpen egy mikrotápanyagnak is nevezhetünk. Sajnos nagyon kevés élelmiszerben találhatjuk meg, leginkább UVB-sugárzás hatására képződik a bőrben. Ezért is nagyon fontos, hogy napsütésben sokat legyünk a szabad levegőn és minél több bőrfelületet hagyjunk szabadon annak érdekében, hogy bőrünk minél több vitamint tudjon magába szívni. Azonban vigyázat: nem szabad közvetlen, erős napon tartózkodni, mert azt is tudjuk már, hogy egyre károsabbak ezek a sugarak az egészségünkre.

A D-vitamin a négy zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) egyike, így a legcélszerűbb étkezés közben bevenni például egy kis avokádóval vagy valamilyen olajos mag kíséretében. Amennyiben gyümölcslével, teával vagy kávéval veszed be, akkor a hasznosulása nem lesz olyan jó.

Előnyük a nem zsírban oldódó vitaminokhoz képest, hogy a szervezet képes tárolni belőlük többletet, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem képesek kiürülni ezek a raktárak.

Tulajdonképpen a D-vitamin egy összefoglaló kategória, amelybe a D2- és D3-vitamin tartozik. Az emberi test számára közel azonosak, de forrásukban és szerkezetükben különböznek, és a mi szervezetünk jobbára a D3-vitamint hasznosítja.

D2-vitamin leginkább a növényi eredetű ételekben található meg: gombában, élesztőben valamit az algában (amiről már írtam egy előző cikkben és kiemeltem, milyen fontos a szervezetünk számára).

D3-vitamin nagyobb mennyiségben van jelen a természetben, leginkább állati eredetű ételekben található meg, mint pl.: tojás, máj, tőkehal, zsíros halak.

Ezért is szoktam hangsúlyozni, hogy mind az állati, mind a növényi tápanyag bevitel mennyire fontos ahhoz, hogy jól és egészségesen működjön a szervezet.

Szerepe a szervezetünk számára

Rengeteg funkciója van, ami segít a testünk tökéletes működésében. A legfontosabb, amit most ki is emelnék, a kalcium csontokba való beépülése, tehát a csontanyagcserében van a legnagyobb szerepe.

A csontok egyik legfontosabb építőeleme a kalcium, és ennek beépülésében, normál felszívódásában és vérszintjének fenntartásában segít a D-vitamin, és meggátolja a csontritkulást.

Szervezetünk egyik legfontosabb védelmi rendszere az immunrendszer, melynek feladata a szervezet saját anyagainak eltűrése, a nem saját, vagyis az idegen anyagok felismerése és eltávolítása. Az immunrendszerünk állandóan védekezik a mikroorganizmusok és a szervezetben keletkező veszélyes sejtek, vagyis a daganatsejtek ellen, és ebben a folyamatban is van jelentősége a megfelelő D-vitamin szintnek a testünkben.

A megfelelő D-vitamin bevitel:

A hazai ajánlás napi D-vitamin bevitelre (NE: Nemzetközi Egység)

Csecsemők számára: 400-1000 NE

Gyermekek számára: 600-1000 NE

Serdülők számára: 800-1000 NE

Felnőttek és várandósok számára:1500-2000 NE

Túladagolás

Kizárólag étrend kiegészítő szedése miatt alakulhat ki (hiszen ahogy említettem, az élelmiszerekben nagyon kis dózisban található). Ezt hipervitaminózisnak nevezzük.

Tünetei: gyomorpanaszok, hányás, hányinger, hasmenés, gyengeség, de veseképződés veszélye is fennállhat.

Hiány

A tünetek között van a gyakori megfázás, vírusos- és baktériumos megbetegedések, autoimmun betegség, csontritkulás, szorongás, depressziós tünetek, pikkelysömör, ekcéma.

Tudtad, hogy a magasabb D-vitamin bevitel egyenesen arányos a sportteljesítmény növekedésével?

Az edzés intenzitás növelése egyenesen arányos a kortizolszint gyors növekedésével, ennek visszaszorítása kiemelkedően fontos a sportolók számára. De a D-vitamin elősegíti a tesztoszteron termelődését és csökkenti az izomszövetben a miosztatin nevű katabolikus hormon termelődését.

Szerző: Kerata Dóra

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top