Keresés
Close this search box.
front view smiley man gym

Időskori izomerővesztés: Dynapenia és D-vitamin

A Dynapenia az izomerő életkorral összefüggő vesztesége, amelyet nem neurológiai vagy izombetegségek okoznak. A Dynapenia hajlamosítja az idősebb felnőtteket a funkcionális korlátok és a korai halálozás fokozott kockázatára. Az elmúlt néhány évtizedben a szakirodalom nagyrészt az izomméretre, mint a Dynapenia elsődleges okára összpontosított. A legújabb eredmények azonban egyértelműen bebizonyították, hogy az izomméret viszonylag csekély szerepet játszik. Ezzel szemben az idegrendszer szerkezetének és működésének szubklinikai hiányosságai és/vagy a vázizomzat belső erőgeneráló tulajdonságainak károsodása a Dynapenia lehetséges előzménye.

Következő cikkünk kiemeli a kockázati tényezőket, amelyek hajlamosítják az egyént a Dynapeniára. Emellett foglalkozunk a táplálkozás szerepével is, az izomerő megőrzését segítjük az izom- és neurológiai rendszeren keresztül. 

Mi az a Dynapenia?

Az Egyesült Államokban a 65 évnél idősebb nők 16-18%-a és a férfiak 8-10%-a nem tud 4,5kg-ot felemelni vagy lehajolni/térdelni. Az ilyen jellegű fizikai működési feladatok kétségtelenül szorosan kapcsolódnak az élettani képességekhez, például az izomerőhöz és az erőtermeléshez. Az alacsony izomerőről köztudott, hogy az idősebb felnőtteknél fokozott a mozgáskorlátozottság és a halálozás kockázata.

Ennek megfelelően az izomerő megőrzése az életkor előrehaladtával kiemelt klinikai jelentőséggel bír. Volt, mikor azt gondolták, hogy az izomzat életkorral összefüggő sorvadása okolható a gyenge izomerőért. A közelmúltban végzett longitudinális és intervenciós vizsgálatok azonban egyértelműen bebizonyították, hogy az izomsorvadás viszonylag kis mértékben járul hozzá az izomerő csökkenéséhez. Hasonlóképpen, az androgének vagy növekedési faktorok exogén kiegészítését biztosító longitudinális vizsgálatok az izomtömeg növekedését eredményezték, de csak kis mértékben javították az izomteljesítményt. Azonban az ilyen jellegű megállapítások – a több mint 30 évvel ezelőtti hasonló kijelentések ellenére – és a tudományos kutatások túlnyomó többsége továbbra is elsősorban a vázizomzat meghatározottságára összpontosított.

2008-ban javasolták a Dynapenia kifejezést az életkorral összefüggő izomerő- és erővesztés meghatározására. Dyna az „erőre”, a penia pedig a „szegénységre” utal. Ez magában foglalja a vázizomzat erőteljesítményének tágabb aspektusait, és magában foglalja az erőt (azaz a maximális akaraterőt) és/vagy a mechanikai erőt (az erőidők sebessége), amelyeket általában dinamometriás berendezéssel mérnek (pl. izometrikus szilárdság, izokinetikus teljesítmény stb.). A következő bekezdésekben részletesen ismertetjük a Dynapenia okait és következményeit.

Milyen következményekkel jár a Dynapenia?

A Dynapenia következményei megdöbbentőek: növeli a testi fogyatékosság, a rossz fizikai teljesítőképesség, sőt a halál kockázatát is. Nemrég végeztek egy informális metaanalízist, amely az alacsony izomerő és a rossz fizikai teljesítmény és/vagy fizikai fogyatékosság közötti relatív kockázatot vizsgálták. A vizsgálatok túlnyomó többségében (90%) szignifikáns összefüggést figyeltek meg, a relatív kockázatok súlyozatlan átlaga 2,2. Mellesleg, a vizsgálatok mindössze 35%-a talált szignifikáns összefüggést a szarkopéniával.

Meg kell jegyeznünk, hogy az átlagos relatív kockázatok bemutatásának korlátai vannak. Az eredmények azonban arra utalnak, hogy a Dynapenia az idősek funkcionális károsodásának fontos prognosztikai mutatója. A Dynapenia mortalitásra gyakorolt ​​hatásával kapcsolatban Newman tanulmányában megfigyelték, hogy a markolat és a térdfeszítő izmok erőssége szorosan összefügg a halálozással (még az izomterület és a regionális sovány tömeg figyelembevétele után is). A nők esetében 1,84-es kockázati arányt figyeltek meg a markolat erősség és 1,65-öt a térdfeszítő erősség tekintetében. Férfiaknál 1,36-os kockázati arányt figyeltek meg a markolati és 1,51-et a térdfeszítő erejét illetően.

Egy újabb kutatás 436 nő bevonásával végzett longitudinális vizsgálatban arról számolt be, hogy a tapadás és a csípőhajlító erők gyorsabb csökkenésének üteme a lehetséges zavaró tényezők figyelembevétele után függetlenül előre jelezte a halálozást. A kockázati arány 1,33 és 2,62 volt a tapadás és a csípőerő csökkenésének mértékére vonatkozóan. Ezek az eredmények együttesen meggyőző adatokkal szolgálnak arról, hogy az idősebb felnőtteknél a Dynapenia súlyos negatív következményekkel jár, mivel összefüggésben van a testi fogyatékossággal, a fizikai funkciókkal és az idő előtti halálozással.

Összefoglalás

A D-vitamin vitathatatlanul a legtöbbet kutatott tápanyag az összes közül, és az optimális mennyiségben való fogyasztása számos és széles körű. Ezek az előnyök magukban foglalják az izomerő megőrzését is. Ahogy öregszünk, ez létfontosságú mindenki számára, nem csak a sportolók esetében.

A legjobb módja annak, hogy megtudd, mennyi D-vitaminra van szükséged, a 25-hidroxi-D-vitamin vérvizsgálata, amelyet 25(OH) D-tesztnek is neveznek. Sok ember számára 2000 NE (50 mcg) gyakran teljesen elegendő, másoknak pedig, akiknek többre van szükségük, kiváló kiindulópont ez a mennyiség. 2000 NE (50 mcg) a Hammer Nutrition EnDuro D lágyzselé kapszulájában található mennyiség. Ezen kívül az EnDuro D ideális mennyiségű K2-vitamint tartalmaz, amely saját, erőteljes előnyeit biztosítja, miközben tökéletesen kiegészíti a D-vitamint.

(Nyitókép: freepik)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top