Keresés
Close this search box.

Tudományosan is bizonyították, hogy tanulható a boldogság

blank

A Boldogságóra program egy igazi sikertörténettel ér fel, hiszen a kezdeményezésbe bevont gyerekek számos pozitív változáson mentek keresztül. A program elsősorban iskolás gyermekek számára tervezett, s a pozitív pszichológiára alapozott. Mindemellett a Boldogságóra hatékonyságát már tudományos kutatás is igazolja, amely egyben azt is jelenti: a boldogság igenis tanulható.

Bagdi Bella életmódfejlesztő tréner, énekesnő 2014-ben indította el a Boldogságóra programot, amely eddig két tanévben, országos szinten segített a gyerekek képességeinek fejlesztésében. Több mint 1500 pedagógus bevonásával, 6000-nél is több gyerek kapott eddig lehetőséget az órákon való részvételre.

Az ELTE pozitív pszichológia laboratóriuma tudományos vizsgálatot végzett a 2015-2016-os tanévben a program hatékonyságával kapcsolatban. Prof. Oláh Attila, a kutatócsoport vezetőjének nyilatkozata szerint: a Boldogságórák hozzájárulnak a diákok pozitív lelki fejlődéséhez, továbbá az iskolások kreatívabbakká, nyitottabbakká és érdeklődőbbeké váltak társaiknál. A program gyakorlatait tekintve ez nem meglepő, hiszen valamennyi középpontjában az önbizalom és a kitartás erősítése, a koncentrációs képesség fokozása és a divergens gondolkodás fejlesztése áll, így az órákon megélt flow élmény is nagyságrendekkel magasabb, mint a hagyományos tanórákon. Ezekre alapozva kijelenthető, hogy a Boldogságóra nem csak a gyerekek hangulatán képes javítani, hanem olyan képességek fejlesztésében is segíti őket, amelyek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy sikeres felnőttekké váljanak.

A boldogság „taníthatóságát” alátámasztó mérések, a boldogság, a mentális egészség és a globális jóllét szoros összefüggésének empirikus bizonyítékai felhívják a figyelmet arra, hogy a pozitív élményállapotok megteremtésének, fenntartásának és fokozásának módszertanát, stratégiáinak és technikáinak oktatását, Boldogságórák és fejlesztő programok keretében mind a közoktatás mind a felnőttoktatás részévé kellene tenni. A Boldogságórák széleskörű elterjedése egy fontos lépés lehet ahhoz, hogy a hazai lakosság egyre nagyobb százaléka érhesse el a mentális egészség csúcs állapotát.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top