Keresés
Close this search box.
hair loss g091dce234 1280

Vasra fel! – A vashiány tünetei, kivizsgálása és megelőzése

Tapasztaltál már magadon tartós fáradtságot, sápadtságot, hajhullást, szédülést, esetleg fejfájást? Ha igen, akkor érdemes vashiányra is gondolni, mert sajnos a leggyakoribb hiányállapot mind a fejlett, mind pedig a fejlődő országokban. A vashiány legfontosabb következménye a vérszegénység, ezért nem lehet félvállról venni ezt az állapotot, ráadásul leggyakrabban a nőket és a fejlődésben lévő kisgyerekeket érinti. Strompf Andi írása.

Nagyon fontos a szervezetben a megfelelő vasszint és az optimális vasanyagcsere, ellenkező esetben probléma merülhet fel különböző területeken.

Érintett lesz a pajzsmirigy, mert a biológiailag hasznosuló vas fontos szerepet játszik a TPO enzim működésében, továbbá a pajzsmirigy hormonjainak konverziójában (T3, T4). Ha alacsony a vasszint, akkor a T3 hormon (aktív hormon) helyett inkább reverz T3 keletkezik. Ha nem lesz T3 hormon, akkor alulműködéses tünetek jelennek meg, mert az aktív hormon (T3) nem tud elegendő hatást kifejteni, mivel az rT3 bekapcsolódik a T3 receptorához, és elfoglalja előle a helyet.

Vasra szükség van az oxigénszállításhoz, sejtnövekedéshez és differenciálódáshoz. Ennek hiányában pedig kevesebb oxigén jut el a sejtekhez, ami fáradékonyságot, koncentrációs zavart fog eredményezni.

A mellékvesében termelődő „antistressz” hormonunk, a kortizol előállításában is fontos szerepet játszik a vas, ráadásul a kortizol szintjét nagymértékben befolyásolja például a krónikus stressz vagy a kevés és nem minőségi alvás.

A vasszintünket egy egyszerű labor segítségével is ellenőriztethetjük, viszont fontos megjegyezni azt, hogy önmagában a vérben lévő vas koncentrációja nem informatív, szükséges mellette transzferrin- (vasszállítás a szerepe), transzferrinszaturáció-, TVK- (teljes vaskötő kapacitás) és ferritinértéket is nézetni.

Mi okozhat vashiányt?

 • Bőséges, elhúzódó menstruáció vagy bármilyen rejtett vérzés a szervezetben
 • Ételintolerancia
 • Fokozottan átjárható bélfal
 • Felborult bélflóra (elszaporodnak a kóros baktériumok)
 • Kevés vastartalmú étel fogyasztása
 • Gyenge gyomorműködés (alacsony gyomorsavszint)
 • Gyulladásos bélbetegségek
 • Vas felszívódását gátló anyagok

Vashiány esetében is a legfontosabb, hogy megtaláljuk az alapproblémát, ami miatt a hiányállapot fennáll!

Nem minden esetben az alacsony étrendi vasbevitel miatt van hiány. Gondolj csak bele: ha nem jó a tápanyagfelszívódás, akkor sem a vastartalmú étel, sem pedig egy szintetikus vaskészítmény nem fog felszívódni, így nagy hangsúlyt kell fektetni a bélrendszerre.

Jó emésztés és felszívódás mellett rendeződhetnek az értékek.

Vastartalmú étel vagy táplálékkiegészítő esetén oda kell figyelni a magas tannintartalmú teákra (fekete tea, kamilla, hibiszkusz, borsmenta), mert azok akadályozzák a vas felszívódását. Ezért nem javasolt egyszerre fogyasztani teát és vastartalmú ételt.

5 tipp az optimális vasszint eléréséhez

 1. Részesítsd előnyben az állati eredetű vasforrásokat! Ezekben sokkal jobban hasznosuló „hem vas” található. Például: máj, hús- és halfélék!
 2. Növényi források közül fogyassz több céklát, zöld leveles zöldségeket!
 3. Fogyassz nagyobb mennyiségben C-vitamint, mert (többek között) segíti a vas hasznosulását!
 4. Ha vaskészítményt szedsz, figyelj oda, hogy biszglicinát formában legyen benne a vas, különben a bélrendszerben lévő patogén (kóros) baktériumokat támogatod!
 5. Vashiány esetén minimalizáld a koffeinfogyasztásodat!

Szerző: Strompf Andi

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top