Keresés
Close this search box.
amber akropolisz rali rovanpera

Rovanperáé a legnehezebb győzelem

Domináns teljesítménnyel szerezte meg Kalle Rovanpera vasárnap a szezon egyik, ha nem a legnehezebb versenyének tartott Akropolisz Rali győztes trófeáját. A 20 éves finn ralis második győzelmét szerezte meg a Rali Világbajnokságban azután, hogy az Észt Ralin júliusban már diadalmaskodott. A második helyen Ott Tanak ért célba a Hyundaijal, míg a bronzérmes helyezést Sebastien Ogier szerezte meg a Toyotával.

A versenyt megelőző esőzések teljesen megjósolhatatlanná tették annak az Akropolisz Ralinak a végeredményét, amely nyolc év kihagyással tért vissza a versenynaptárba. A rögös, pocsolyás murvás utak nagyon megnehezítették az abroncsválasztást.

Lehet ez játszott a 20 éves versenygyőztes pilóta kezére, aki gyakorlatilag az egész Akropolisz Ralin vezetett. A Toyota pilótája nagyon jó formában volt és rendkívül feküdtek neki és autójának a görögországi köves hegyi utak. Ez a teljesítmény annyira talán nem is meglepetés Harri Rovanpera fiától, aki az utóbbi három futamra nagyon összeszedte magát. Észtországban az első helyet szerezte meg, utána a számára új Ypres Ralin harmadik lett, míg most ismét elsőként vitte célba autóját. Nem véletlenül jósolnak szép jövőt a fiatal tehetségnek.

„Talán lehetett volna ennél kellemesebb versenyünk is, de most már látjuk, hogy minden jól fog alakulni számunkra és keményen nyomhatjuk.” – nyilatkozta mosolyogva az ifjabb Rovanpera. „Tökéletes autónk volt, ami ezen a kemény ralin problémák nélkül teljesített.” – tette hozzá.

Ott Tanak utoljára a Szafari Ralin állhatott dobogóra, így az észt örömmel vette a görögországi második helyezést. A világbajnokságban vezető Sebastien Ogier sem panaszkodhat. Bár utoljára a Szafari Ralin szerzett győzelmet, a Toyota pilótája mostani harmadik helyezésével tovább növelte előnyét az egyéni ponttáblán, amely most már 44 pont a második helyen álló Evanshez képest, úgy, hogy a Japán Rali törlésével már csak két verseny maradt hátra a világbajnokságból.

Rovanpera nem csak egyszerűen győzött Görögországban, hanem az utolsó szakaszt, a Power Stage-et is behúzta, s ezzel újabb öt ponttal gazdagodott. Ezen a szakaszon a finn pilótát Evans, Ogier, Neuville és Tanak követte négy, három, kettő és egy bónuszpontot gyűjtve.

Thierry Neuville most csak nyolcadik lett, ezzel ismét messzebb került az egyéni világbajnoki cím megszerzésének esélyétől. A belgiumi győzelem segítségével felkapaszkodott a második helyre, megosztva azt Elfyn Evans-szel. Most azonban visszacsúszott a bronzérmes helyre és más nincs sok lehetősége az egyenlítésre.

Dani Sordo majd két perccel lemaradva ért célba a negyedik helyen, s szomorúan vette tudomásul, hogy lecsúszott a dobogóról. A spanyol pilóta három percet vert az utána következő Gus Greensmith-re, aki csapattársa, Adrien Fourmaux előtt ért célba. Utóbbi három perces büntetést kapott, mivel a vasárnapi nyitószakasz előtt nem indult el az autója. S bár Evans elé került a francia az utolsó előtti gyorsasági szakaszon, az utolsón kicsúszott és Evans mögé került a hetedik helyre. Az első tizet a WRC2 győztes Andreas Mikkelsen és Marco Bulacia – szintén WRC2-es induló – zárja.

Folytatás három hét múlva (2021. szeptember 30 – október 3.) a Finn Ralival. Tavaly nem rendezték meg ezt a versenyt a koronavírus járvány miatt, s bár idén sor kerül rá, de egy szokatlan időpontban, majd két hónappal a szokásos augusztus eleji időpont után. Sebastien Ogier világbajnoki első helye nagyon biztosnak tűnik, a harc az összetett hátsóbb helyeiért megy majd.

(Forrás: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top