Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (facebook.com/KalifaPage)

Csak hó és szél, és még több hó…

Fotó: Facebook (facebook.com/KalifaPage)

Ma alig bírtam kijönni a sátorból, akkora hó van” – ezzel jelentkezett be ma reggel Varga Csaba a kettes táborból (6500 m), ahova 26.-án ment fel, megindítva a csúcstámadást. A közel négyes erősségű Tauktae ciklon után az időjárás fölötti uralmat immár a Yaas ciklon ragadta magához és a vártál is több csapadékot hozott magával. Nagyságrendileg 30-40 centiméternyi hó hullik le naponta és akár 70 km/h-ig erősödhet a szél. Az előrejelzések szerint szombattól javulhat az időjárás, de igazán kedvező, stabil ablak 30-31-én nyílhat – azonban előzetes bejelentés szerint 31-én a gleccserdoktorok megkezdik a Khumbu-jégesésben kiépített útvonal lebontását, így a 31-e már nem használható csúcsmászó napként. A helyzet tehát egyáltalán nem biztató.

Csabának ma/holnap döntést kell hoznia, hogy folytatja-e a csúcstámadást vagy visszafelé indul – a jelenlegi időjárási körülmények között azonban se lefelé, se felfelé nem tud indulni, 6500 méteren kell kivárnia, hogy elálljon a havazás és csituljon a szél. A csúcstámadást több (új) körülmény nehezítheti: egyrészt a friss hótömegben komoly megterhelést jelent majd a nyomtaposás, másrészt nem tudni, hogy a Lhoce-jégfalon (amely a csúcsmászás következő állomása) milyen mértékű lavinaveszély fogadja a mászókat, végül feltételezhető, hogy a jégfalban kialakított 3-as tábor sátrai megsérültek, kérdés, hogy milyen súlyos a kár. Habár az áldatlan időjárás miatt sokan visszafordultak, információink szerint még mindig 200-250 (oxigénes) mászó tartózkodik a felsőbb táborokban, így az esetlegesen 1 naposra szűkülő időjárási ablak miatt a 2019-eshez hasonló „Everest-dugó” kialakulásának kockázata továbbra is magas.

Mindent összevetve Csaba erőnléte töretlen, jól van, de nincs könnyű helyzetben. A Kalifa Alpin Csapat ökölszabálya szerint a döntés a hegyen egyedül a mászóé és ez a döntés most különösen nehéz lesz.

Forrás: https://www.facebook.com/KalifaPage

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top