Keresés
Close this search box.
suhajdaszilard

Suhajda Szilárd hegymászó megérkezett a Mount Everest alaptáborába

Suhajda Szilárd hegymászó az előzetes terveknek megfelelően kedden megérkezett a Mount Everest alaptáborába. Ezzel egyidőben sikeresen lezárult a Kyocera Everest Expedíció első fázisa, az úgynevezett előakklimatizációs időszak, mely során a mászó két héten keresztül 4400 és 5800 méter között készült a folytatásra – olvasható a Kyocera Everest Expedíció 2023 szervezői által kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, a vállalkozás következő fejezetét a tényleges hegymászótevékenység kezdete, valamint a hegyen történő további akklimatizáció jelenti: ezalatt, várhatóan a következő 3-4 hét során a hegymászó hozzászoktatja szervezetét a 7-8000 méteres magasságban jellemző légnyomásváltozáshoz, így a ritka levegőhöz, valamint a további mászáshoz és táborozáshoz szükséges felszerelést szállít fel a hegyre; mindezt önállóan, csakis saját erejére támaszkodva – olvasható a közleményben.

Az összegzés felidézi, hogy Suhajda Szilárd március 23-án indult Magyarországról Nepálba, hogy a Himalája hegységrendszerének – egyben Földünk – legmagasabb hegycsúcsára tiszta módszerekkel, mesterséges oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül kíséreljen meg feljutni. A Himalája legmagasabb, 8848 méteres csúcsát magyar állampolgár így még soha nem érte el.

A tájékoztatás szerint a legelső palack nélküli megmászás a világhírű páros, Reinhold Messner és Peter Habeler nevéhez fűződik. 1978-ig a szakma és a tudomány úgy vélte, hogy ez egy lehetetlen feladat. Az azóta eltelt 45 év során a Mount Everest csúcsát elérők alig 2 százaléka jutott fel palack nélkül a legmagasabb pontra. Ez világszinten alig több mint 200 megmászást jelent, de jellemzően ezen mászókat is serpa teherhordók vagy komoly háttércsapat segítették.

Suhajda Szilárd önálló, független mászóként mozog majd a hegyen, minden felszerelését saját maga szállítja, magaslati táborait egyedül építi ki, és az alaptábor fölött semmilyen egyéb erőforrást, más expedíciók táborait, vagy az előretolt alaptábor szolgáltatásait nem veszi igénybe. A kritikus szakaszokon kihelyezett úgynevezett fix köteleket használja, így tudja magát biztosítani s ezáltal tud egyedül mozogni az útvonalon – írják.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 csúcsmászására az akklimatizációs időszakot követően, várhatóan május második felében kerülhet sor – áll az összegzésben.

(Forrás: MTI, nyitókép: Suhajda Szilárd)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top