Keresés
Close this search box.
unnamed

Igazi népünnepély az atlétika vb zárására: 70 ország 6000 futója versenyzett a Hősök futásán

A hőség ellenére rendkívül sokan álltak rajthoz a Hősök futásán, amely közvetlenül az atlétikai világbajnokság férfi maraton versenyszáma után startolt a Hősök teréről.  A szervezők a futók biztonsága érdekében, 5,7 km-re rövidítették a távot, amelyet a férfiak közül a leggyorsabban az ír David Mccarthy teljesített, a nők közül pedig a portugál Vanessa Carvalho szakította át elsőként a célszalagot. A Hősök futásán 70 országból, összesen 6000 versenyző vett részt, köztük egy igazi sportlegenda, az olimpiai-, világ– és többszörös Európa-bajnok Rosa Mota is. 

Futók ezreivel telt meg az Andrássy út a Hősök futásán, amely a világ első olyan futóversenye volt, amelyet közvetlenül egy atlétikai világbajnokság maraton száma után rendeztek, és ahol a futók ugyanabból a rajtból indultak és ugyanabba a célba érkeztek meg, mint ahol percekkel előtte világsztárok versengtek a győzelemért. Két távot is meghirdettek a szervezők: 2023 méterre és 10 km-re is lehetett nevezni, ez utóbbit a hőség miatt 5750 méterre-re csökkentették. 

Több mint 4000 elszánt futó indult az 5,7 km-en, a mezőnyben amatőr és kipróbált sportolók, köztük Kovács Koko István, a női maratont egy nappal korábban már teljesítő Kovács Garami Katalin, Győrfi Pál és egy fantasztikus vendég, a szöuli olimpia bajnoka, a világ- és többszörös Európa-bajnok Rosa Mota is. A távot a férfiak közül az ír David Mccarthy nyerte, őt a német Simon Stützel, majd Csere Gáspár követte a célban, a nők között a portugál Vanessa Carvalho diadalmaskodott az amerikai Casey Monoszlay és a svéd Emy Thorén előtt. A 2023 méteres távot Lasku Enikő, a férfiak közül pedig a spanyol Garcia Alvaro Martinez nyerte.

Életre szóló élmény volt a verseny: a futók nemcsak ugyanabból a rajtból indultak és ugyanabba a célba értek be, mint a profik, hanem ugyanazt a szurkoló támogatást is megkapták. A pálya mentén nézők ezrei bíztatták a több ezres mezőnyt.

A Hősök futása méltó lezárása volt az atlétikai világbajnokság utcai versenyeinek, egyben gyönyörű csúcspontja annak, hogy egy világverseny erejét a szabadidősport népszerűsítésre használjuk fel. Ezért az élményért csináltuk, köszönjük mindenkinek, aki ma eljött a Hősök terére és futva, kocogva, vagy éppen csak sétálva, de teljesítette a távotGratulálunk nekik, büszkék vagyunk rájuk!” – mondta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt vezérigazgatója.

A különleges élmény különleges emlékekkel is párosult, hiszen minden résztvevő befutóérmet és a versenyre készített egyedi ASICS futópólót kapott ajándékba, valamint befutócsomag is várta őket a célban.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top