Keresés
Close this search box.
pexels christina chekhomova 12140917

Alga – az éltető erő

Mivel az algák nagyon régóta jelen vannak a Földön (idestova körülbelül 3 és fél milliárd éve), az emberek már igen jól ismerik jótékony hatásait. Fotoszintetizálnak, tulajdonképpen ezeknek a növényeknek köszönhetjük, hogy a Földön kialakulhatott az élet, ugyanis a napfény erejét felhasználva a fotoszintézis által szervetlen anyagból szerves táplálékot állítanak elő, emellett a Föld oxigéntermelésének 90 százalékát adják.

Többféle alga létezik, de az alábbi írásban a spirulina és a chlorella kerül górcső alá.

A spirulina alga az óceánokban, de néha édesvizekben is fellelhető mikroorganizmus. Magas klorofilltartalmának köszönhetően segíti az emésztést és kedvezően befolyásolja az anyagcsere működését.

Magas a fehérjetartalma és nyolc féle aminosavat (izoleucin, leucin, valin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán) tartalmaz.  A szervezetnek proteint kell előállítania a saját működési problémáinak a helyreállításához, de ez csak akkor lehetséges, ha egyidejűleg jelen vannak ezek a fehérjeösszetevők. Amennyiben ez nem teljesül, akkor a bevitt aminosavak elvesznek és nem hasznosulnak.

Több jótékony hatással is bírnak:

  • fokozza az immunsejtek működését, bizonyított tény, hogy a tumor növekedését lassítja, és javítja a betegségekkel szembeni ellenállást
  • támogatja az anyagcsere működését, így a gyorsabb anyagcsere következtében több energiánk lesz és így a fogyásban is segít
  • antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően ellensúlyozhatja a szervezetet ért toxikus anyagok hatásait
  • triptofánban gazdag, amely egy aminosav, ami támogatja a szerotonin termelését. Ez azért fontos, mert különböző mentális betegségek csökkenthetik a szerotonin termelődését

A Chlorella alga is magas klorofilltartalmú, lehetővé teszi a méregtelenítést és fokozza a szervezetből a méreganyagok, nehézfémek távozását, valamint segíti a különböző sérülésekből adódó gyógyulást.

Mivel kemény a sejtfala, ezért nehéz lenne megemészteni, így őrölt vagy éppen por formában a legjobb fogyasztani, mert így hasznosul a legjobban.

Több jótékony hatása is van:

  • megköti a nehézfémeket, ezért nagy szerepe van a méregtelenítés folyamán
  • javítja az immunrendszer működését
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • nagy szerepe van a vércukorszint kordában tartásában
  • csökkenti a szisztolés és diasztolés vérnyomást is.

Tudtad egyébként, hogy a japánok rengeteg algát esznek és közel 30 évvel élnek túl minket? Követendő példák, legalábbis az egészségünk tekintetében mindenképpen.

Szerző: Kerata Dóra

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top