Fotó: Nagy László

Minden idők legnépesebb magyarországi szabadidősport eseményét ünneplik a futók

Fotó: Nagy László

A hétvégi 32. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál – V4 Futóhétvégét rendező Budapest Sportiroda (BSI) bejelentette, hogy 31920 futót regisztráltak a hétvégén, azaz messze megdőlt a korábbi nevezési rekord, mely akkor kicsivel haladta meg a harminc ezret! Az új rekord annyit jelent, mintha Szekszárd minden egyes lakosa jelentkezett volna a versenyre. Így minden idők legnépesebb magyarországi szabadidősport rendezvényére került sor Budapesten!

Rekord született a külföldi nevezők számában is, a két nap során 81 országból 5400-an érkeztek Budapestre. A maratoni mezőny 40 %-a külföldi volt. Jöttek futók Új-Zélandról, Chiléből és Costa Rica-ból is.

Magyarországról 1033 településről érkeztek jelentkezések, azaz minden harmadik településről. A legidősebb induló a 84 éves Kenyér Imre volt, aki a Theodora 30 kilométeren ért célba.

Csodálatos őszi melegben telt a délelőtt, aminek a hatalmas szurkolósereg minden tagja nagyon örült, de a futóknak igen kedvezőtlen volt az idő. A rajtnál még csak 16 fok volt, de hamar felkúszott a hőmérséklet 22 fokra, ami nem túl ideális a futáshoz. A 10 km-en hatalmas küzdelem zajlott a korábban olimpián is indult maratonfutó Kovács Tamás és az ausztrál Marantelli között. Végül célfotó döntött a két atléta között , azonos idő mellett az ausztrálé lett az elsőség.

Kovács Tamás: „Sajnos az utolsó ezer méteren a kelleténél jobban elengedtem az ausztrál fiút, és bár az utolsó 100 méteren megcsináltam azt a ritmusváltást, amit terveztem, de még ő is tudott egyet ráváltani, ezért mér nem maradt időm megelőzni.”

Michael Marantelli (ausztrál, férfi győztes): „Igazán jól éreztem magam ma délelőtt, nyaraláson vagyunk a barátnőmmel Budapesten. Első alkalommal járunk az országban, és egy hirtelen döntés eredménye volt a nevezésem. Korábban futottam már jobb időt is ezen a távon, azonban ne feledjük, elsősorban nyaralni érkeztem ide.”

A maratonon Józsa Gábornak sikerült megvédenie az elsőségét, negyedszerre szakította át elsőként a célszalagot és ezzel beérte az eddigi egyedüli négyszeres győztes Rezessy Gergelyt. A dobogós sorrend végül megegyezett a tavalyival.

Józsa Gábor (férfi győztes): „35km-nél sikerült végképp ellépnem az ellenfelektől, utána már csak magamra kellett koncentrálnom. A combomban volt egy kis izomfáradtság, ez az utolsó kilométereken erősen befolyásolta a tempómat, ráadásul a Városliget utolsó szakaszán a burkolat sem az igazi, ami külön terheli ezt az izmot. Ennek ellenére a mai lett a legjobb időm Budapesten,s ennek nagyon örülök.”

A nőknél élete első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte a pécsi Szabó Tünde, aki az ötszörös magyar bajnok Staicu Szimonát előzte meg. A 46 éves, olimpián is szerepelt Staicu már a verseny előtt bejelentette, hogy élete 40. maratonjával vasárnap búcsúzik el a versenyszerű maratonfutástól.

Szabó Tünde (női győztes): „Az elejét nagyon megfutottam, szinte azonnal elléptem a női mezőnytől, utána már a férfiak tempójából próbáltam erőt meríteni. Nagyon örülök, hogy rajt-cél győzelmet arattam. Összességében nem volt nehéz a verseny, 14 kilométer után már éreztem, hogy végig bírni fogom.”

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top