Keresés
Close this search box.

„Együtt könnyebben elérhetjük a céljainkat…”

blank

Gadányi Bálint triatlonista nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy azt csinálhatja, amit szeret. A sportnak köszönhetően sikerült visszatérnie egy komoly betegségből, és ezt a csodaszert szeretné mindenki számára elérhetővé tenni.

Lassan három éve él Budapesten, azóta tart különféle edzéseket. Egyik barátja, Ürögi Csaba alapította meg a Rákos-patak-parti futók online közösséget, és kérte meg a sportolót, hogy tartson eleinte core edzéseket a futóknak. Aztán szép sorjában jöttek a lépcsős- és futótechnikai tréningek is. Naponta 3–4 edzést tart, ha ideje engedi, akkor a hét minden napján, így mindenki találhat számára megfelelő időpontot, aki ki szeretné próbálni bármelyik mozgásformát. De hogy mik is ezek pontosan?

Lépcsős edzések

Elsősorban futók, terepfutók, triatlonosok és kerékpárosok választják ezt a mozgásformát, de vannak táncosok, öttusázók és szimplán csak fogyni vágyók is az érdeklődők között. Gadányi Bálint mindenkinek ajánlja, aki fejlődni szeretne. A rengeteg gyakorlatnak köszönhetően pedig mindenki megtalálja a saját képességeinek valót. Az emberek többsége nem szeret lépcsőzni, képesek akár egy emeletet is lifttel menni, miközben több jótékony hatása is van ennek az tréningnek. „Rendszeres edzés hatására rövid időn belül javulni fog az állóképesség. Nő a láb izmainak ereje, ezáltal erősebb lesz futásnál az elrugaszkodás, így nőni fog a lépéshossz, és gyorsabb lesz a futás. Erősödni fog a szívizomzat az intervallos lépcsőzéstől, és jobb lesz az izmok vérellátása. Javítja az egyensúlyt és a koordinációs képességet. Kiváló comb- és farizomformáló hatása van, de a vádli is izmosodik tőle” – mondta el a tréner. A futásnál fontos a megfelelő lépcső kiválasztása, amely csúszásmentes és ép kell, hogy legyen, emellett a hozzáillő sportcipő viselete ajánlott. Szívbetegek és ízületi problémákkal küzdők mindenképp kérjék ki az orvosuk tanácsát, mielőtt elkezdenék ezt az edzésformát. A körülbelül 70–90 perces tréning rövid bemelegítő futással kezdődik, hogy a keringés beinduljon, bemelegedjenek az izmok és az ízületek. Utána egyre nehezedő feladatok következnek, mint például felfutások, szökdelések, ugrások. Ahogy fárad a társaság, az intenzívebb feladatokat felváltják kitartásos elemek. Az edzés végén alapos nyújtás következik.

Futótechnikai edzések

Tökéletes kezdő futók számára, akiknek még nem helyes a futótechnikájuk. Emellett koordináció- és gyorsaságfejlesztő gyakorlatok is részei a tréningnek. „A bemelegítés után végigvesszük a futóiskola alapgyakorlatait (sarok- és térdemelések, szökdelések, joggolás és ezek kombinációi), majd agilitylétrán következnek a koordinációt és a gyorsaságot fejlesztő feladatok. A végén alapos nyújtással zárunk” – nyilatkozta az edzésről a sportoló. A 60 perces tréning által legfőképp az alsó végtagok erősödnek, de javul a koordináció, az egyensúly és a mozgásgyorsaság is, valamint a szívre és a keringésre is jótékony hatású.

Corefitness edzések

Ez a mozgásforma törzsizom-erősítő gyakorlatokat tartalmaz, amelyek lényege a stabilizáló izmok erősítése, és tudatos irányításuk elsajátítása. Hogy miért fontos edzeni a törzsizmokat? „A maraton végére nagyon sok futónak szétesik a mozgása, ami hosszú távon sérülésekhez vezet a helytelen testtartás miatt, amiért a core izmok a felelősek. Éppen ezért nélkülözhetetlen a fejlesztésük. Ha gyengék ezek az izmok, akkor hosszú terhelés alatt, ahogy fárad a test, egyre rosszabb lesz a testtartás” – mondta Gadányi Bálint. A kezdőktől a versenyzőkig, a fiataloktól az idősebb korosztályig mindenkinek ajánlott, akik egyszerre több izomcsoportot is meg akarnak mozgatni. 5–10 perc bemelegítés után 40 perc erősítés következik, és 15 perc nyújtással zárul. Az edzés során többnyire statikus feladatok vannak. „Nagyon sok gyakorlat instabil helyzetben történik, aminek köszönhetően fejlődik az egyensúlyérzék is. Ezekben az instabil helyzetekben az egyensúly megtartása végett bekapcsolódnak kis stabilizáló izmok is. Ezeket az izmokat a hétköznapokban nagyon elhanyagoljuk, ezért hamar leépülnek, pedig nélkülözhetetlen szerepük van a sportok közben” – tette hozzá a triatlonista.

Gadányi szerint fontos a helyes testtartás elsajátítása gyakorlatok közben, illetve a mennyiségnek sem szabad a minőség rovására mennie. Érdemes első körben elmenni egy edző által irányított tréningre, mielőtt magától csinálná az ember. Lényeges a megfelelő terhelés kiválasztása a könnyebb feladatoktól kezdve a nehezebbekig. Az oktató legtöbb edzése szabadtéren történik (a Rákos-patak mellett, a Halászbástyán, a Puskás Ferenc stadionnál, a Városligetben vagy a Margitszigeten), és a felsoroltakon kívül heti rendszerességgel tart gyorsító futóedzéseket is, amelynek kapcsán elhangzott, hogy az emberek maguktól nem szeretnek résztávozni, így csoportosan könnyebb rávennie magát mindenkinek, hogy kilépjen a komfortzónájából. A tréner úgy gondolja, soha nem késő elkezdeni sportolni: „Az egészségünk érdekében nélkülözhetetlen az aktív életmód. Nem lehet tudni, hogy milyen akadályba fogunk ütközni, de egy edzett test könnyebben túljut rajta. Az egészség nemcsak fizikálisan fontos, hanem mentálisan is. Egy ilyen kis közösségben nagy az összetartás. Mindenki segíti a másikat, motiválja, és együtt könnyebben elérhetjük céljainkat” – zárta mondandóját a sportoló.

 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top