Keresés
Close this search box.
unnamed (61)

Milliókat buzdított mozgásra az atlétikai vb Hétköznapi hős programja

Kimagasló eredménnyel zárult az atlétikai világbajnokság Hétköznapi hős programsorozata. A januárban indult kezdeményezés a nemzetközi sporttörténelemben az első, amely egy világverseny kommunikációs kampányát összeköti a tömegsport népszerűsítésével, és mozgásért cserébe kedvezményes belépővel jutalmazza a részvevőket. A Hétköznapi hős az egész országot megmozgatta: 37 eseményen volt jelen, amelyeken több mint 150 ezren vettek részt és nyerték el a lehetőséget arra, hogy kedvezményes jeggyel ott lehessenek Magyarország történetének legnagyobb sporteseményén. A világelső programsorozattal több száz alkalommal foglalkozott a média, így magyarok millióihoz jutott el az aktív életmód fontosságát hirdető akció.  

A Hétköznapi hős pontosan megmutatta azt, hogyan gondolkozunk a nagy nemzetközi sportesemények hazai rendezéséről. Szeretnénk minél közelebb hozni mindenkihez ezeket az eseményeket, és általuk mozgásra ösztönözni, a sportolás élményét megismertetni. A programokon 150 ezren vettek részt, de a kezdeményezéssel milliókhoz tudtuk eljuttatni az atlétikai világbajnokság hírét, és hogy miért fontos a mindennapos testmozgás. A Nemzeti Atlétikai Központ is a vb után nemcsak a hazai atlétika fellegvára lesz, hanem bárki használhatja majd a különleges budapesti panorámát nyújtó futókört, illetve a 10 hektáros sportparkot. Szeretnénk, ha mindenkinek az élete része lenne a sport, ahogy mondani szoktam, hogy ne csak sportnemzet, hanem sportoló nemzet is legyünk.” – mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a világbajnokság kormánybiztosa.

A vb szervezői januártól júliusig – érintve az ország összes vármegyéjét – 37 szabadidősport rendezvényen voltak jelen, és mindazoknak, akik teljesítették a rendezvények távjait, 4 kedvezményes jegyet, vagy bérletet ajánlottak féláron a vb-re. Tömeges érdeklődés mutatkozott a lehetőség iránt, több mint 20 ezer hétköznapi hős szurkol majd a világbajnokságon az atlétika szuperhőseiknek a Nemzeti Atlétikai Központban.

Minden helyszín egyúttal a sport, az atlétika népszerűsítését is szolgálta, hiszen az atlétikai vb kitelepülésein játékos formában ismerkedhettek meg a gyerekek és a felnőttek az olyan alapvető atlétikai mozgásformákkal, mint a futás, az ugrás, vagy a dobás.

A szervezők gondoltak azokra is, akik nem szeretnek, vagy nem tudtak részt venni a versenyeken, de rendszeresen sportolnak, vagy éppen most kezdtek el sportolni a vb hatására. Nekik hirdették meg az egyéni kihívásokat, amikor elég egy mobilalkalmazással igazolni a teljesítményt és elküldeni a szurkolói klub oldalán keresztül a szervezőknek.

A program 150.000 sportos magyarhoz jutott el közvetlenül, és a legfiatalabb 2 évestől a legidősebb 87 évesig minden korosztályt megmozgatott. A résztvevők a legváltozatosabb kihívásokban bizonyíthattak: 200 méteres futástól az UltraBalaton 211 km-es távjáig, futhattak a Kőbányai alagútrendszerben és a Kékesen is, de úszhattak, vagy evezhettek is a Balatonban.

A Hétköznapi hős program világviszonylatban is egyedülálló, hiszen soha korábban nem volt még példa arra, hogy egy világverseny szervezői a tömegsport népszerűsítésére használták volna fel egy esemény erejét. 

Büszkék vagyunk rá, hogy a világon elsőként mi, magyarok indítottunk ilyen kezdeményezést. Már a szervezés első pillanataiban megfogalmaztuk, hogy számunkra a vb sokkal több annál a fantasztikus 9 napnál, amikor az atlétika szuperhősei mérik össze az erejüket. A mi vb-nk messze túlmutat ezeken a napokon, és azokról a hétköznapi hősökről is szól, akik aktív életet élnek és rendszeresen sportolnak. Minden várakozásunkat felülmúlták az eredmények: a Hétköznapi hős programsorozat országos üggyé vált, amit nem csak a résztvevők száma, de az eseményeket övező hatalmas média érdeklődés is jelez, amely több millió honfitársunkhoz segített eljuttatni a program üzenetét.” – mondta Németh Balázs, a Budapest 2023. Nzrt. vezérigazgatója

Augusztus 19-én kezdődik a budapesti atlétikai világbajnokság, amelyre jegyek korlátozott számban továbbra is kaphatók a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu oldalon.

(Nyitókép és forrás: Budapest 2023 Zrt.)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top