Keresés
Close this search box.

Trükkök és tippek Ironman-, OCR- és terepfutóversenyekhez

blank

Az edzés és edzettség mellett számos olyan apróság van, ami egy versenyt meghatároz, befolyásol, és általuk könnyebben megelőzhetőek a kellemetlen meglepetések. Pár olyat gyűjtöttünk össze, amelyek mindhárom sportágban érdekesek lehetnek – nem fontossági sorrendben. A cikk végén pár sportágspecifikus tipp is helyet kapott.

  1. A segítők nem gondolatolvasók. Akármennyire is képzettek és figyelmesek, nem tudják kitalálni a versenyző kívánságait, mit kér enni, inni – ez főleg ott számít, ahol egyszerre nagyon sok különböző dolog van a frissítőállomáson. Még rosszabb a helyzet, ha a mezőny elején vagy, amikor még nem annyira kerültek „harci állapotba”. Ezért ne bízd a véletlenre, ha kell, inkább szólj előre, mit kérsz, lassíts, vedd el – de semmiképpen ne dühöngj! Az csak neked árt, főleg a hosszabb versenyeken. Ne várd meg, ameddig eléred a frissítőzóna végét, ugyanis visszafordulni sokkal rosszabb, mint megállni.
  2. Egyéni frissítő leadása. Gyakran megesik, hogy különböző okokból egy adott ponthoz leadott egyéni csomagod nem az általad mért távnál van, hanem előbb vagy később. Legtöbbször nem kell kétségbeesned, a csomag ott lesz, és ha előre ismered a pályát, akkor könnyen ki tudod várni, ameddig eléred. Ha lehetséges személyes frissítés, és vannak barátaid, akik elvállalják, akkor a segítség nekik is nagy élmény.
  3. Depócsomag és az értékes holmik. Bármit is pakolsz a depózsákodba, előfordulhat, hogy verseny után nem találod, akár sportholmik vannak benne, akár személyes értékek. Ezért csak a legszükségesebbeket tedd bele, amelyek elvesztése nem fáj a verseny után. Tartalék gumit, italt, zselét, ennivalót, naptejet be tudsz szerezni verseny közben is, ha nagyon szükséges.
  4. Bemelegítés. Csak azért, mert hosszútávú versenyen indulsz, ne gondold, hogy felesleges a bemelegítés! Sokan úgy állnak oda, hogy „megyek 6–10 órát, majd közben bemelegszem, meg amúgy sem sietek.” Na, ez teljesen elhibázott hozzáállás! Az igaz, hogy másként kell bemelegíteni egy rövid, nagyon intenzív és egy hosszú, alacsonyabb intenzitású versenyre (edzésre is!), de a bemelegítés szükséges. Ezt pedig már az edzésen lehet (és kell) gyakorolni! A „kevesebb gyakran több” elv érvényesül – a kicsit kevesebb edzés sokkal többet ér, ha azt minőségileg tudjuk elvégezni! Ebben pedig a bemelegítés az egyik kulcs.

Ironman

  1. Bolyozás a kerékpározás első pár kilométerén. Egy nagyobb versenyen nem tudod elkerülni – főleg, ha az él- vagy középmezőnyben vagy –, hogy az úszás után egyedül menjél ki a depóból bicajozni. Itt nem is figyelik éppen ezért a bolyozást, de neked sem kell idegeskedned miatta, ha többen is a kerekedre ragadnak. Később biztosan leszakadnak vagy megelőznek, de ez az idegeskedés nem éri meg. (Ha a mezőny elején vagy, ezt szigorúbban veszik, de ha ott vagy, erre jobban is tudsz figyelni.)
  2. A depóban minden pulzuszóna felborulhat. Biztosan van egy nagyszerűen megtervezett pulzusgrafikonod az Ironmanre. Ezt azonban felejtsd el a depóban, öltözés közben! A rohanás, feszültség, le-föl állás, kapkodás a pulzusodat az egekbe viheti. Ezen ne aggódj, ha nyugodtan indulsz el a depóból, akkor a pulzusod hamar beáll a megfelelő értékre. Ha idegeskedsz, akkor nem. Persze jobb, ha nem kerülsz ebbe az állapotba, erre is lehet készülni. Mindentől függetlenül bicajon 10–15, futásnál 5–10 perc mindenképpen kell, ameddig a pulzuszóna beáll.

OCR

  1. Keresd meg, mi a legnehezebb akadály számodra. Szánj időt arra, hogy akár apránként, de folyamatosan gyakoroljad. Nem kell azonnal gyors sikereket várni, de ha elkezded, és folyamatosan gyakorlod, akkor egyszerre csak menni fog. Az emberek gyakran azt gyakorolják, amit tudnak, mert az sikerélményt ad. De a nehézségekben rejlenek a legnagyobb lehetőségek.

  2. Gyakorolj kreatívan. Egy akadályt ne egyféleképpen teljesíts, hanem keresd a módját annak, hogy minél többféleképpen neki tudjál menni, át tudjál jutni rajta. Egy versenyen sem „laborkörülmények” lesznek, hanem a legtöbb esetben vár egy kis meglepetés. Amit lehet, hogy sikeresen teljesítesz, de ha nem gyakoroltál rá, akkor több energiát kivesz belőled, mint ha már ismerős mozdulatokkal tudod megoldani. Ez pedig nagyon sokat számíthat, főleg egy hosszú versenyen, vagy ott, ahol a maximális sebességre (is) törekszel. Ráadásul a hibázást is gyakran büntetik idővel vagy új feladattal. Ne kockáztass feleslegesen, gyakorolj okosan!

Terepfutás

  1. A terepfutás is multisport. Akár hiszed, akár nem, a terepfutás olyan mozgásforma, amely sokkal változatosabb, mint a síkfutás. Éppen ezért a terepfutónak még több készségben kell fejlődnie, mint a többieknek. Erőben, ügyességben, koordinációban meg kell keresned azokat a mozgásformákat, amelyek segítenek pihenni, regenerálódni, ugyanakkor fejlesztenek. Természetesen ideális a kerékpár és az úszás, de a hátizsákos túrázás, hegymászás, falmászás, jóga, tajcsi, OCR-edzés… mind olyan kiegészítő sportok, amelyek nagymértékben segítenek fejlődni a terepfutásban.

  2. Több cipő a jó cipő. Ne csak egy cipőd legyen a futáshoz. Legalább két lábbelit tartsál az edzéseidhez, amelyeket ha nem is állandóan, de rendszeresen váltasz. Pl. lehet egy a hosszabb és egy a rövidebb futásokhoz, vagy egy a könnyebb, egy a nehezebb futásokhoz. Akár ugyanaz a típus is lehet, de ha csak egy cipőben futsz, akkor az sokkal jobban kikészítheti, és rosszul állíthatja be a lábadat, mint ha folyamatosan át kell szoknia egy másik „kitaposottságra”.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top