Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Üdülés Ausztriában)

A családokra helyezi a hangsúlyt Stájerország

Fotó: Facebook (Üdülés Ausztriában)

Stájerország az idei téli szezonra is tökéletesen felkészült. Különleges hangsúlyt kapnak a családok és a gyermekek, számtalan közönségcsalogató, nemzetközi rendezvény várja az érdeklődőket. A stájer gasztronómia sokszínűségét az alpesi menedékházak minőségi kínálatában fedezhetjük fel. A turisztikai befektetések magas volumene pedig továbbra is garanciát jelent a kiváló és folyamatosan megújuló szolgáltatásokra.

Sílécre, gyermekek, rajt…
A 37 – és sífutórégióban megrendezésre kerülő Stájer CsaládiSíFesztivál 2016. december 17-én indul „Sílécre, gyermekek, rajt…” mottóval és egyértelműen jelzi a gyermekeknek és szüleiknek az új síszezon kezdetét.

A fesztiválon a biztonság, a kedvező árak, a vidám kikapcsolódás és a szívélyes vendéglátás játssza a főszerepet. Stájerország Ausztriában elsőként kínál az egész tartományra kiterjedő, a téli turizmus utánpótlását támogató családi akciót. A Steiermark Tourismus célja a családi sífesztivállal, hogy az esemény az elkövetkező években a családi téli üdülés fix pontjává váljon. Természetesen a fesztivál alkalmából speciális ajánlatcsomagok is várják az érdeklődőket.

  •  Kedvező árak: valamennyi régió 50% kedvezményt biztosít a síbérletre, a síoktatásra és a síkölcsönzésre a 15 éven aluli gyermekeknek, a Teichalm síterep ráadásul december 17-én ingyenes sínapot is kínál a gyermekeknek síoktatással egybekötve. Emellett ezen a hétvégén számos további régió várja speciális családi ajánlatokkal az érdeklődőket.
  • Biztonság: valamennyi résztvevő régió nagy hangsúlyt fektet a biztonságos síelés megfelelő kommunikációjára a síoktatások és további speciális rendezvények során. Az Ausseerland régióban például a Tauplitz és a Loser síterepeken megmutatják, hogyan működnek a ratrakok és bemutatják a biztonságos síeléshez szükséges sípályaszabályokat. Emellett itt még lavinaismeretekkel is gazdagodhatnak az résztvevők.
  • Vidámság: a gyermekeknek vidámságra, szórakozásra és motivációra van szükségük. Ezért valamennyi résztvevő síterepen síversenyeket rendeznek a gyermekeknek és külön après-ski parti is várja az apróságokat. Emellett számtalan további lehetőség is kínálkozik a szabadban végzett sportos aktivitásokra, a Jogllandban például a kivilágításnak köszönhetően nappallá tudják változtatni az éjszakát. A Grebenzen síterepen a hó alatt több mint 2000 euró értékű aranytömbök várnak a szerencsés megtalálókra. A mariazelli Bürgeralpén például egy bobszánkó-versennyel gondoskodnak a szórakozásról, míg a Turracher Höhén Renate Götschl kínál síoktatást a sípályakomornyik társaságában.

Renate Götschl, háromszoros sívilágbajnok és összetett világkupa győztes, valamint két gyermek édesanyja örömmel vállalta el a felkérést: „mint egykori síversenyző, pontosan tudom, milyen fontos, hogy a gyermekek a kezdetektől fogva örömüket leljék a síelésben. Anyaként viszont azt is tudom, hogy a biztonság a sípályákon elengedhetetlen a gondtalan síeléshez. A biztonság, a szívélyes vendéglátás és a kedvező árak kombinációja egyedülállóvá teszi a stájer sípályákat. A családom és én már nagyon várjuk a Stájer CsaládiSíFesztivált.”
További információk, üdülési ajánlatok, valamint előzetes bejelentkezés síoktatása és síkölcsönzésre az egyes régiókban.

Kedvező árú síelés elsősorban a kisebb síterepeken
A síelésnek nem kell feltétlenül drágának lennie. A nagy síközpontok mellett elsősorban a kisebb és közepes síterepek várják igazán kedvező ajánlatokkal a felnőtteket és a családokat. A Riesneralm például „Több síelés, kevesebb liftezés” mottóval kínál különféle ajánlatokat pároknak és családoknak. A Hochsitz síkunyhóban, az Alpok egyik legeredetibb kilátóhelyén a csodás hegyi panorámához különleges kulináris élmények is párosulnak. Akinek nincs feltétlenül szüksége végtelenül sok sípályára vagy ülésfűtésre a sífelvonón, az a kisebb stájer síterepeken időt (a felvonóknál történő sorban állásnál) és pénzt is spórolhat.

Befektetések
Az idei téli szezonra 33 millió eurót fektettek be Stájerországban az új felvonókba és sípályákba, valamint a stájer síterepek hóágyúrendszereibe. Íme, egy rövid áttekintés a nagyobb befektetésekről.

  • A Planai-Hochwurzen-Bahnen GmbH 11 millió eurót fektetett be új felvonókba, például a Burgstallalm 8 személyes ülőfelvonóba és a Dachsteingleccseren található schladmingi liftbe, hóágyúkba és garázsokba a ratrakoknak. Az új 8 személyes Burgstallalm felvonó összesen 7,3 millió euróba került és egy régi 4 személyes ülőfelvonót vált fel a Planai hegycsúcsának közelében. A modern, energiahatékony és csendes 8 személyes ülőfelvonó kényelmes ülésekkel és védőburokkal is felszerelt. Óránként 2800 személyt képes szállítani. A felvonó völgyállomását egyszerű, feltűnés nélküli üvegkockaként alkották meg klasszikus Planai-dizájnban. A Planai-Hochwurzen Felvonótársaság nagy hangsúlyt fektet az átfogó gyermek- és családi ajánlatokra: a Planai síterepen például kezdetét vette egy kifejezetten a gyermekek számára megálmodott élménybirodalom kiépítése a Weitmoos/Märchenwiese területen. Két síiskola bevonásával külön területeket alakítanak ki a kezdőknek, a haladóknak és a profiknak.
  • Az új funslope a Hauser Kaiblingon ideális feltételeket kínál a kezdőknek és a profiknak egyaránt, akik egy kis változatosságra vágynak a sípályákon történő síelés után. A 700 méter hosszú pályán a hóparkokból és a freestyle-ból ismert elemek, meredek kanyarok, hullámpályák és kis ugratók váltogatják egymást. A kínálatot egy hóalagút és egy óriáscsiga teszi teljessé.
  • A Ramsau régióban összesen 700 000 eurót fektettek be a hóágyúrendszer kiépítésébe, hogy a Kali élménypályákon, a meseúton, a természetes szánkópályán és a Kali birodalomban növeljék a hóbiztonságot. Emellett tovább javították a sífutópálya-hálózatot és a hozzá kapcsolódó hóágyúrendszert, amely a tárolóból származó havat hivatott kiegészíteni. Az idei szezonra összesen mintegy 30 000 köbméter hóval számolnak az elmúlt télről (snowfarming).
  • Az Aflenzer Bürgeralm síterepen egy kezdő sítúrázóknak szánt központba és egy hozzá kapcsolódó felszereléskölcsönzőbe fektette be. Emellett vásároltak két sítaxit is, amelyek az Almboden és Schönleitenhaus állomások között közlekednek (egy sítaxiban 15 férőhely található), így ismét használhatóvá válik négy csákányos felvonó. A befektetések mértéke: 1 millió euró.
  • Az összesen 16 millió euróból megvalósuló hároméves síterepbővítés a Turracher Höhén a végéhez érkezett: az elmúlt télen létrehozták a Schafalm felvonót és a hozzá tartozó víztározót. Az idei télre a hóágyúrendszert építették ki és egy másik sípályát is bővítettek két kilométerrel.
  • Két új sípálya teszi a Kreischberg sípályakínálatát még változatosabbá. A Rosenkranzon a nyári hónapokban két új pályát alakítottak ki: egy piros és egy fekete pályát. Ezzel a bővítéssel a Kreischberg immár 42 kilométernyi sípályát kínál.
  • A Stuhlecken 400 000 eurót invesztáltak egy ratrakba és egy modern hómagasságmérő-rendszerbe.

 

TERMÉSZET ÉS MOZGÁS

11. Speciális Olimpia Téli Világjátékok
„Heartbeat for the World”– 2017. március 14. és 25. között Graz, Schladming és Ramsau am Dachstein ad otthont a 11. Speciális Olimpia Téli Világjátékoknak.

Amikor március 18-án a schladmingi Planai Stadionban meggyújtják a remény lángját (Flame of Hope), az 1993-as schladmingi és salzburgi közös rendezést követően második alkalommal tartanak Ausztriában téli világjátékokat. Ez rendkívüli elismerésnek számít, mert Amerika kivételével Ausztria az egyetlen olyan ország, amely idáig két alkalommal adhatott otthont a Speciális Olimpiai Téli Világjátékok küzdelmeinek.

A 2017-es év legnagyobb sport– és szociális eseményén 107 nemzet mintegy 2700 atlétája vesz részt. Emellett 1111 edzőt, csaknem 5000 családtagot, a legkülönbözőbb területeken segítséget nyújtó 3000 önkéntest, a média 1000 képviselőjét, valamint 2000 díszvendéget és kongresszusi résztvevőt várnak a játékokra, amelynek keretén belül nem kevesebb, mint 1000 eredményhirdetést tartanak majd.

A hőn áhított érmekért Grazban, Schladmingban és Ramsau am Dachsteinban küzdhetnek a résztvevők. Az atléták azonban nem csak az érmekre fókuszálnak majd, ugyanis a Speciális Olimpia esküje egészen mást, sokkal fontosabbat mond: „Hagyjatok nyerni! De ha nem nyerhetek, hagyjátok, hogy bátran megpróbáljam.” A játékok alkalmával a versenyzők összesen kilenc különböző sportágban mérhetik össze tudásukat: a floor hockey, floorball és jégteke versenyszámait Graz vásár- és rendezvénycsarnokában, a Stadthalle Grazban tartják. A gyorskorcsolya és műkorcsolya eseményeinek a Merkur jégcsarnok ad otthont. Az alpesi sí és snowboard versenyeket Schladming-Rohrmoosban, a sífutást és hófutást pedig Ramsau am Dachsteinban rendezik.

Az első igazán nagy fénypont a nyitóünnepség lesz (március 18-án) a Planai Stadionban, a játékok lezárását pedig az ünnepélyes záró ceremónia jelenti majd március 24-én a grazi Merkur Arénában.

 

Schladming-Dachstein téli túrabérlet
A Schladming-Dachstein téli túrabérlettel felfedezhetőek a hegycsúcsok túrázva és sétálva is, síléc használata nélkül. A Schladming-Dachstein régió kedvező árú téli túrabérletével feljuthatunk a Dachsteinra, a Planai-ra, a Hochwurzenre, a Galsterbergre, a Reiteralmra és a Hauser Kaiblingra is. A bérlettel igénybe vehetünk buszokat és 17 hegyi felvonót, valamint ingyenes a belépés a Dachstein jégpalotába, a függőhídra és a semmibe vezető lépcsőre. Hetente egy alkalommal vezetett téli túrázás, fáklyás túrázás és hótalpas kirándulás is szerepel a kínálatban.

Tökéletes a kezdő sítúrázóknak
Az Aflenzer Bürgeralm sítúrázóknak kialakított új kezdő- és edzőközpontja egyedülálló téli élményeket ígér és az egyre divatosabb sportág alapjainak helyes elsajátítását. Az oktatási csomag tartalma: sítúraoktató, sítúrakölcsönzés és csodás kilátás Európa zergékben leggazdagabb vidékére. 1810 méteres magasságig kényelmesen két új hótaxival juthatnak fel a vendégek, lefelé síléceken vagy hócsúszkával – a gyermekeknek is igazán különleges élmény. Az első sítúrázó élmények lezárásaként pedig a Schönleitenhaus háziasszonya, Hermi igyekszik kitalálni a vendégek minden kívánságát.

Sítúrázó alapbázis bővítés
A Gesäuse régióban az elmúlt évben kifejezetten kezdők számára létrehozott sítúrázó és hótalpas alapbázist (BaseCamp I) a nagy keresletre való tekintettel jelentősen kibővítették. Az idei téli szezonra már a BaseCamp II is várja a vendégeket. Itt a haladó sítúrázók sajátíthatják el, hogyan kell megtervezni és végrehajtani egy nehezebb, hegymászó elemekkel tarkított sítúrát.

Sífutó szezonnyitó Ramsau am Dachsteinban
2016. december 8. és 11. között immár 17. alkalommal rendezik meg Ramsau am Dachsteinban a közkedvelt sífutó szezonnyitót. Legyen szó kezdőkről vagy haladókról, a klasszikus vagy a szabad stílus kedvelőiről, itt mindenki megtalálhatja a számítását. A sífutó szezonnyitó alkalmával izgalmas programok követik egymást, köztük a legújabb sífutótermékek tesztelésére is lehetőség nyílik sífutóedzők és szakértők társaságában, változatos tesztpályákon. Emellett idén kiscsoportokban tartott technikai tréning, lézerbiatlon oktatás és kezdő sífutóknak tartott kurzusok is szerepelnek a kínálatban. A hölgyek részt vehetnek egy speciális oktatáson, amelyen különféle has, fenék és lábgyakorlatokkal is megismerkedhetnek, de a legkisebbekre is izgalmas kikapcsolódás vár: többek között sífutóoktatás, lézerbiatlon és kutyaszánozás gondoskodik a vidám időtöltésről. A nagyobbak belekóstolhatnak a skijöringbe is, amelyen ezúttal husky kutyák húzzák őket a síléceiken. Emellett számtalan nagyszerű nyereményjáték és előadás is várja az érdeklődőket. Sötétedés után pedig izgalmas esti programok jelentik a nap lezárását.

Téli kalandok a Red Bull Ringen
A Murtal üdülőrégió télen lendül be csak igazán. A sportos vezetést pedig pont télen a legjobb elsajátítani. A saját autóval történő téli driftelés a Red Bull Ring vezetési központjában ideális kezdésnek számít. Az ügyességünket egy triál motor nyergében tehetjük próbára, megfelelő hóviszonyok esetén pedig akár motoros szánnal is felfedezhetjük a versenypálya körül elterülő vidéket. Aki szívesen korcsolyázik, jégkorongozik vagy jégtekézik, az a Red Bull’s Lane tetőteraszán kialakított jégpályán bizonyíthatja tudását. Mindegy, hogy mínusz fokok vannak-e, a biatlon és a sífutás kedvelői sírollereken, görkorcsolyákon vagy frissen kialakított sífutópályákon hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek. A legsportosabbak kipróbálhatják magukat a csúcsmodern, lézeres lőtérrel rendelkező biatlonpályán.

Királynők síversenye az Ausseerland-Salzkammergut régióban
Az Ausseerland régióban az előttünk álló téli szezonban különösen nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre és a népviseletekre. A Tauplitzon 2017. március 18-án első alkalommal mérik össze sítudásukat Ausztria királynői, mindenekelőtt a Nárcisz Fesztivál királynői. A királynők síversenyén minden megkoronázott, hivatalban lévő királynő részt vehet. A versenyre évente váltakozva hol a Tauplitzon, hol a Loseren kerül sor. A különleges síversenynek első alkalommal a Tauplitz ad otthont. A győztesek a régió legjobb szállodáiba nyerhetnek tartózkodást. A ruházat utalhat az ellátott szerepre, hivatalra, de a verseny során természetesen sisakot kell viselni, korona helyett.

Élményteli aktivitások Dél- és Nyugat-Stájerországban
A Rappoldkogelen, a Gaberlen és a Seinerkreuzon (Hirschegg) három új hótalpas és téli túraösvény várja a vendégeket a lipicai ménes hazájában. A Schilcherland régió pedig igazán romantikus ajánlattal várja a különleges kikapcsolódásra vágyókat: a jelentkezők az Eibis erdő környékén tehetnek hótalpas túrázást teliholdkor. Az ajánlat magában foglalja a szállást és a hótalpas kölcsönzését is.

Romantikus téli élmények
Stájerország lőerőben leggazdagabb településén, Ramsau am Dachsteinban egy vagy két lőerővel vághatunk neki a környék felfedezésének. Több mint 40 lovas szán és mintegy 70 kilométernyi folyamatosan karbantartott útvonal áll ehhez rendelkezésre a normál autóutaktól távol. A helyi lótulajdonosokkal, illetve kocsisokkal folytatott beszélgetések, a hangulatos ramsaui fogadókban és alpesi menedékházakban töltött pihenők a ramsaui tél igazi fénypontjai. A legkülönlegesebb élményt az éjszakai és a holdfényes lovas szános kirándulások jelentik.

Sportos jubileumok és kiemelkedő rendezvények

Szezonkezdés (november végétől)

Jubileum –10. alkalommal: síszezonnyitó Schladmingban:
2016. december 2. – Az időközben legendássá vált schladmingi szezonnyitó idén ünnepli 10 éves jubileumát. December 2-án a Deichkind és Alligatoah fellépése varázsolja a Planai vb-arénát Ausztria legnagyobb táncparkettjévé.

A profiké a terep

Jubileum – 20. alkalommal: The Night Race – FIS Férfi Éjszakai Műlesiklás, Schladming: 2017. január 24.
A 2013-as világbajnokság helyszínén, Schladmingban immár 20. alkalommal varázsolja el a nézőket az éjszakai műlesikló verseny. Évről évre mintegy 50 000 néző zarándokol el a Planai-hoz, hogy szurkoljon a sztároknak. 2017. január 24-én a versenyt immár 20. alkalommal rendezik meg. A Nightrace kultusszá vált.

Pleasure Jam 2016 a Dachstein Superparkban, 2016. november 19–20.
A Dachstein Superparkban a világ legjobb snowboardosai adnak egymásnak randevút és mérik össze tudásukat november 19-én a World Snowboard Tour első európai állomásán.

FIS Világkupa Északi Kombináció, Ramsau, 2016. december 16–18.
A világ legjobbjai versengenek egymással az északi sportok királyszámában és bizonyítják rátermettségüket a HS98-as sáncon, valamint Ramsau am Dachstein világbajnoki sífutópályáin.

FIS Snowboard Slopestyle Világkupa, Kreischberg, 2017. január 14.
Két évnyi szünet után visszatér a világkupa-sorozat a Murtal régióba. 2017. január 14-én a világ legjobb freestyle snowboardosai állnak rajthoz a Kreischbergen megrendezésre kerül FIS Snowboard Slopestyle Világkupa alkalmával.

Sport az egész családnak

Jubileum: 1. Stájer CsaládiSíFesztivál, 2016. december 17.
Az összesen 37 – és sífutórégióban megrendezésre kerülő 1. Stájer CsaládiSíFesztivál 2016. december 17-én startol. A Schladming-Dachstein, Ausseerland–Salzkammergut és Murtal régiókban, Magas-Stájerországban és Kelet-Stájerországban tartott fesztivál középpontjában a biztonságos, vendégszerető és kedvező árú családi síelés áll. 

ÉTELEK ÉS ITALOK

ÚJDONSÁG: első alkalommal 26 hütte KULINARIUM STEIERMARK címmel
Sajtgombóc leves (Kaspressknödelsuppe), tepertős gombóc (Grammelknödel) és túrós-szedres rétes – sajtos-sonkás szendvics és gőzgombóc helyett. A KULINARIUM STEIERMARK kezdeményezés 10 éves jubileumának alkalmából a tartomány életre hívta a Hütte KULINARIUM STEIERMARK programot, amellyel Stájerország gasztronómiai értékeiket szeretnék még szorosabban összekötni Ausztria zöld szívének természeti kincseivel és aktív programkínálatával. A vendégeknek az olyan sportos aktivitások, mint a síelés, a sífutás vagy a túrázás közben is kitűnő minőségű, autentikus stájer ételeket kell kínálni. Az elkövetkező két évre összesen 165 vendéglátóhely büszkélkedhet a KULINARIUM STEIERMARK címmel, ebből 26 hütte közvetlenül a sípályák, sífutópályák vagy túraútvonalak mentén található, sok esetben akár autóval vagy hegyi felvonóval is megközelíthetők, bizonyos esetekben azonban csak egy hosszabb-rövidebb sétával érhetők el. Az egyedülálló fekvés mellett a kínálatban a regionális hozzávalók és italok játsszák a főszerepet, a desszertek pedig önmagukért beszélnek. A válogatott vendéglátóhelyekhez a „Da schmeckt’s” gasztronómiai alkalmazás mutatja az utat.

Sült alma és szarvaskörte Ausztria kertjében
Ausztria kertje, Kelet-Stájerország télen romantikus, családbarát és gasztronómiai kínálatát tekintve rendkívül sokszínű üdülőrégióként várja a vendégeket. Az idei tél kulináris kínálatának középpontjában a sült alma áll. Ennek megfelelően a régió arra bíztatja a vendégeket, hogy minél több étteremben, menedékházban és fogadóban kóstolják meg a különféle sült alma és sült szarvaskörte variációkat, válasszák ki a kedvencüket, fotózzák le és posztolják a Facebookon, hogy részt vehessenek a nyereményjátékban, amelyen értékes üdüléseket és kulináris finomságokat sorsolnak ki a résztvevők között.

Minden a torma körül forog Bad Radkersburgban
Aki a termálvidékre látogat, egyszerűen nem tudja kikerülni a földrajzi oltalom alatt álló stájer tormát. A radkersburgi szakácsok minden nap új kreációkat varázsolnak a tányérokra és a poharakba a pikáns, csípős csodazöldségből. Időszámításunk előtt 1500-ban már termesztették a tormát Egyiptomban, napjainkban Stájerország a torma igazi fellegvárává vált és a Bad Radkersburg Parkfürdő is a „kert penicillinjét” tette kulináris kínálatának középpontjába.

Az Alpok legmagasabban fekvő termelői piaca
A Ski amadé síszövetség Sí és Bor élményhete (2017. március 18-25.) alkalmával a vendégeknek immár második alkalommal nyílik lehetőségük, hogy ellátogassanak az Alpok legmagasabban fekvő termelői piacára, ahol regionális termékek és ínyencfalatok közül válogathatnak közvetlenül a sípályák mellett. A kínálatban olyan finomságok találhatóak, mint a házi készítésű sonka, a kenyér, a sajt, a gyümölcslevek és a pálinkák, amelyek csak arra várnak, hogy a résztvevő hüttékben megkóstolják őket. A látványos hegyi kulissza előtt, valóban akár 2700 méteres magasságban felállított standokon a hagyományos, házi készítésű falusi termékek széles palettája megtalálható.

Ausztria legnagyobb téli grillpartija
Az elmúlt év sikerén felbuzdulva 2017. március 26-án a Schladming-Dachstein régióban ismét megrendezik Ausztria legnagyobb téli grillpartiját, amelynek házigazdája a sztárszakács, Johann Lafer lesz. Csodálatos hegyi környezetben, a Planai-on található Schafalmon kerül sor az eseményre, amelyen Johann Lafer mellett a Weber Grillakadémia grillmesterei adnak értékes tippeket a tökéletes grillezéshez kapcsolódóan. 

REGENERÁCIÓ ÉS WELLNESS

Echt.gsund – TermálVízHetek 2017
A Stájer Termálvidéken természetesen a víz, a gyógyító és ellazító termálvíz áll a turisztikai kínálat középpontjában. 2017. január 13-tól március 22-ig az Echt.gsund – TermálVízHetek alkalmával a tartomány hat termálközpontja ideális feltételeket kínál a kikapcsolódáshoz és az ellazuláshoz. A tematikus hetek nyitányát a Termálfürdők Hosszú Éjszakája jelenti január 13-án, amelynél meghosszabbított nyitva tartással várják a fürdőzőket: Bad Radkersburgban és Bad Gleichenbergben 23.00 óráig, Bad Waltersdorfban 23.30-ig, míg Loipersdorfban egészen hajnali 1.00 óráig tart nyitva a termálfürdő. A tematikus hetek idegenvezetéssel is egybekötött változatos programjai érdekes bepillantást engednek az érdeklődőknek a színfalak mögé: Bad Gleichenbergben például egy vezetés alkalmával megtudhatják a résztvevők, hogyan is keletkezik a gleichenbergi sole, vagyis a sóban és ásványokban gazdag víz. A Rogner Bad Blumauban egy geotermiával foglalkozó vezetés várja a vendégeket. Az akciós hetek zárását a Víz napja jelenti március 22-én, amikor előadások, kóstolók és a termálvízhez, valamint gyógyászathoz kapcsolódó speciális és ingyenes aktivitások szerepelnek a programkínálatban.

Új kezelés: undopathie
Az undopathie esetében egy olyan új kezelésről van szó, amely jelentős mértékben segíti a méregtelenítést és az ellazulást. A speciális nyugágy fizikai rezgést idéz elő a testben, aminek köszönhetően mozgásba lendül a testben lévő víz. Ennek köszönhetően létrejöhet a sejtek méregtelenítése és táplálása. A gyors regeneráció sportos aktivitásokat követően is kifejezetten jótékony hatást gyakorol. A rezgések hatására egyrészt mélyen ellazult állapotba kerülünk, másrészt végbemegy a test méregtelenítése és tisztulása. A vibrációknak és hullámmozgásoknak köszönhetően feloldhatóak az izmokban, a gerincben, az ízületekben, az ínszalagokban és a különféle szövetekben található blokádok. A cél alapvetően a teljes test kezelése, harmonizálása és regenerációja. A titok az egészben: egy speciális nyugágy, amely rezgésbe hozza a testet, ezt speciális fogásokkal kombinálva a testben lévő blokádok is feloldhatóak. A siker: a teljes test harmonizálása és vitalizálása. 

Advent a termálfürdőkben
A karácsonyt megelőző időszak kapkodásának pont az ellentétjével találkozhatunk a stájer termálvidéken. Itt a kellemesen meleg termálvízben pancsolva várják a vendégek az év legmeghittebb időszakát és romantikus adventi vásárokat látogatva készülnek fel a karácsonyra. Amikor beköszöntenek a hideg téli napok, a termálfürdőkben könnyed ellazulás és megnyugvás vár a vendégekre. A fürstenfeldi karácsonyi vásár 50 standjával a Stájer Termálvidék legnagyobb adventi vására és könnyedén megközelíthető Bad Waltersdorfból, Bad Blumauból és Loipersdorfból egyaránt. Itt hagyományőrző kézműves termékek, csodaszép karácsonyi díszek és tipikus karácsonyi finomságok közül válogathatunk. A Bad Radkersburg főterén található adventi falu is számtalan látni- és kóstolnivalót kínál, a megfelelő hangulatról pedig látványos tűzkelyhek és zenekarok gondoskodnak. 

Az ellazulás, az élmények és a feltöltődés napja
A Loipersdorf termálfürdő lehetővé teszi, hogy bepillantsunk a termálfürdők kulisszája mögé és felfedezzük a nekünk legmegfelelőbb ajánlatot. Az „Ellazulás napján” (minden hétfőn) különleges lehetőségek kínálkoznak a kikapcsolódásra. Megtapasztalhatjuk, miként hat a testre, a szellemre és a lélekre a shiatsu vagy az AlphaSphere Cocoon pihenőrészleg. Az „Élmények napján” (minden szerdán) bepillantást nyerhetünk a termálfürdő kulisszái mögé és megismerhetjük a termálvíz előkészítésének technikai részleteit vagy egy Watsu® előadás során megtapasztalhatjuk a súlytalanság érzését. Az egészséges, aktív test és a nyugodt, tiszta szellem áll a középpontban a „Feltöltődés napján” (minden pénteken). 

KULTÚRA ÉS NÉPSZOKÁSOK

Jubileum: az Aussee-i Farsangon
250 éves a Trommelweiber hagyománya
Farsanghétfő és farsangkedd reggelén fehér hálóingbe és hálósapkába öltözött férfiak vonulnak az utcákra miközben dobokkal és más hangszerekkel fülsüketítő lármát csapnak. A női hálóingbe bújt meglett férfiak a telet próbálják így elűzni a településükről. Korábban ugyanis úgy vélték, hogy a természeti erőket, mint például a telet, hangoskodással el lehet üldözni. Az Aussee-i Farsang 2016 szeptembere óta az UNESCO szellemi kulturális örökségei közé tartozik. Aussee-i Farsang: 2017. február 25–28.

Jubileum: 30 éves a Mountainfilm Nemzetközi Filmfesztivál
Robert Schauernek 1985-ben sikerült megmászni a Gaherbrum IV (7932 m) addig legyőzhetetlennek hitt nyugati falát, miután 1978-ben első osztrákként jutott fel a Mount Everest csúcsára. 1986-ban a grazi születésű Robert Schauer megalapította a hegyi film fesztivált, amely 2016-ben ünnepli 30. születésnapját. A 2016. november 8-tól 12-ig a Mountainfilm Nemzetközi Filmfesztivál igazán különleges hegyi témákat hoz a grazi Schlossbergre. A fesztiválirodába 36 országból több mint 200 film érkezett. Ezeket most értékelik és állítják össze egy izgalmas programmá. A díjkiosztóra és a Hegyi Filmek Hosszú Éjszakájára már kaphatóak jegyek elővételben. 

Advent Grazban 14 karácsonyi vásárral elérhető távolságban
2016. november 18-tól december 24-ig tizennégy karácsonyi vásár, stájer kórusok és betlehemek varázsolják Graz belvárosát egyetlen hatalmas adventi vásárrá. A Grazban található Tartományi Székház udvarán 2016. november 26-tól egy 50 tonna jégből készített betlehem csodálható meg, amely idén is egészen biztosan mesteri műalkotás lesz, még ha múlandó is. A karácsonyi dalok irodájában választ kaphatunk a különféle karácsonyi dalokkal, költeményekkel és melódiák kapcsolatos kérdéseinkre. A Stájer Népdalműhely információs szolgáltatása 1991 óta működik. Több mint 30 000 dal, szöveg, vers, melódia és mondás áll itt rendelkezésre, amelyek csak arra várnak, hogy családi vagy baráti körben elénekeljék, felolvassák és meghallgassák azokat.

Adventi kalandtúra a Lurgrotte cseppkőbarlangban kincskereséssel egybekötve
Izgalmas kalandtúra karbidlámpákkal (a gyermekek fejlámpákat kapnak) a Lurgrotte cseppkőbarlangban. A Varázsló-barlangban, amelyet normál vezetés keretén belül nem is mutatnak meg a látogatóknak, a gyermekek kincskeresésre indulhatnak. A túrát követően sült kolbász és friss házi kenyér várja a résztvevőket. Vezetések 2016. december 3-án, 10-én és 17-én indulnak15.30-kor (a minimum létszám 10 fő). Igény esetén más időpontok is foglalhatóak csoportoknak (minimum létszám 10 fő/csoport).

Téli varázslat a Grottenhof központban és szilveszter a Seggau várkastélyban
A dél-stájerországi Leibnitz közelében található Grottenhof Natúrpark Központ adventi kínálata az állatsimogatótól a kézműves termékek vásárán át a karácsonyi finomságok széles választékáig terjed. A XVI. századi, gyönyörűen felújított udvarház az adventi hétvégéken csodás kulisszát kínál a hangulatos karácsonyi vásárhoz. A kínálat a kézműves termékektől a kiállításokon, pónilovagláson és kórusokon át egészen az állatsimogatóig, élő betlehemig, valamint a különleges gasztronómiai élményekig és a hetente változó keretprogramokig terjed. Több mint 70 kiállító várja a vendégeket. 

A Seggau várkastélyban igazán királyi körülmények között ünnepelhetjük a szilvesztert, gálavacsorával, éjféli keringővel a Harangmezőn (itt található Stájerország legnagyobb történelmi harangja) és csodálatos kilátással Dél-Stájerországra. Január 1-én pedig kései reggeli várja a résztvevőket. 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top