blank

Túra a tunéziai gasztronómiában

blank

A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából a meghívott gasztrobloggerek és újságírók egy igazán különleges eseményen vehettek részt, hiszen egy hamisítatlan tunéziai főzőest főszereplőivé váltak a GasztroArt főzőiskolában.

Az eseményre két tunéziai séf érkezett Magyarországra, vezetésükkel a vendégek mini főzőkurzus keretében sajátíthatták el a tunéziai konyha fortélyait.

Tunézia nem csupán népszerű üdülőhely, gasztronómiája is figyelemre méltó, ráadásul borai szintén izgalmas felfedezésekre csábítanak. A tunéziai nyaralás egyik legélvezetesebb részét a kulináris élvezetek adják. A friss datolya, a lepénykenyér, az olívaolaj, a magyar erős pista testvére, a harissa, valamint a kuszkusz csak néhány azokból a gasztronómiai különlegességekből, amiket az országba látogatva mindenképpen érdemes megkóstolni.

A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal által szervezett főzőesten teljes, klasszikus tunéziai ételekből álló menüsort főztek le a vendégek – köztük ismert magyar gasztrobloggerek és gasztronómiai újságírók – a tunéziai séfek, Mr. Kaddachi Abderrazek és Mr. Ouertani Mohsen vezényletével. A menü fantázia neve is beszédes volt: Kalandozások Tunéziában. A játékos hangulatú programon egy kétfős zsűri figyelte és értékelte a csapatok teljesítményét. A eseményen tiszteletét tette Samia Ilhem Ammar, Tunézia Magyarországra akkreditált nagykövete, az est háziasszonya pedig Raja Ammar, a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal képviseletvezetője volt.

A séfek

Mr. Kaddachi Abderrazek, francia főzőiskolában tanulta a szakmát, 15 évig a francia Le Meridien szállodalánc szakácsa volt különböző országokban. Tunéziába visszatérve saját idegenforgalmi iskolát alapított, hogy népszerűsítse a tunéziai gasztronómiát. 1982 óta a nemzetközi Toques Blanches club tagja, a Tunéziai Toques Blanches club alapítója és elnöke. Az ő kíséretében érkezett Mr. Ouertani Mohsen, főszakács is.

Kalandozások Tunéziában menüsor:
Tonhalas brik tészta
• Mechouia tunéziai saláta
• Kuszkusz tenger gyümölcsével
• Zriga pohárdesszert
• Mentatea fenyőmaggal

A tunéziai gasztronómia jellegzetességei

Tunézia gasztronómiáját az arab és az európai konyha izgalmas keveredése jellemzi. Az ország konyhaművészetére az összes arra járó törzs és nemzet hatást gyakorolt. Egy étterembe betérve könnyen szembe találhatjuk magunkat olasz, arab, török, andalúz és persze francia ízekkel.

A tunéziai ételek sokféleségét a változatos fűszerezés adja, melyeket friss és szárított növények használatával érnek el. A legnépszerűbb fűszerek az ánizs, a koriander, a harissa, a kömény, a fahéj és a sáfrány.

Az ételek fő alapanyagai a gabona, a kiváló minőségű, helyben termesztett friss zöldség és gyümölcs, a hal, a bárányhús és az olívaolaj. De jellemző a tojás használata is, akár alapanyag, akár önálló étel formájában. Nagy népszerűségnek örvend a rizs és a legkülönbözőbb – legtöbbször házi készítésű – tésztafélék.

A sok napsütésnek köszönhetően bőséges, zamatos friss termékeket tudnak felhasználni.

Az édességek készítéséhez mézet vagy sűrű szirupot használnak, amit az erős illatú narancsvirág-vízzel ízesítenek. Emellett desszertként általában friss gyümölcsöket kínálnak.

Tunézia nemzeti étele a kuszkusz, amelyet gőz felett főtt búzadarából készítenek és paradicsommártással összekeverve, zöldséggel, bárány, baromfi- vagy halhússal tálalják.

Az étlapok elengedhetetlen része a halakból készült finomságok, valamint a tenger gyümölcsei, mint a krevettek vagy a polipok. Szintén klasszikus étel a brik tojással, tonhallal, őrölt hússal vagy hagymával és burgonyával töltött derelye levelestésztából. A tunéziai specialitások közé tartozik a salade tunisienne (zöldségsaláta) és a marguez (bárányból készült apró virslik).

De Tunéziában – talán az egykori francia fennhatóságnak is köszönhetően – igen széles a borválaszték is. Az erősebb italok közül meg kell említeni a datolyalikőrt és az erős fügepálinkát. Sörből a leggyakoribb a Celtia.

Az országban mindenhol kiváló éttermeket találunk. A nagyvárosokban és a turisták által kedvelt területeken számos francia étterem van, de emellett mindenhol találunk gargote-nak vagy rotiserrie-nek nevezett, helyi különlegességeket felszolgáló éttermeket. 

A társasági élet egyik legfontosabb helyszíne a kávéház, ahol rózsavízzel ízesített kávét, mentateát, ill. arab és berber édességeket kínálnak. (Pl. baklava, makroudh).

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top