Keresés
Close this search box.

Kiss Norbi és Ákos egy színpadon

Azt ugyan nem igerhetjük, hogy Ákos koncertjén Kiss Nori énekeljen, és azt sem, hogy Ákos kamion versenyző legyen, de azért érdemes lesz kimenni szeptember első hétvégéjén a Hungaroringe

Negyed évszázad után újra Kamion versenyt rendeznek a Hungaroingen.  Sokat kellet rá várni, de úgy tűnik, hogy mára minden összeállt, hogy az egykoron az egyik legnépszerűbb bajnokság újra hazánkba látogasson. Szeptember első hétvégéjén újra feldübörögnek a diesel szörnyek. A negyed évszázad alatt ugyan alapos átalakuláson ment keresztül a kupa, de mára már igazi látványossággá nőtte ki magát. Európa egyik legnagyobb versenysorozata, ami nem csak sorozat, de bizony sok helyszínen igazi fesztivál. Ha, valaki nem látott még ilyet (és bizonyára akadnak olyanok szép számmal), akkor érdemes arra felkészülni, hogy nem lehet rá felkészülni. Az öttonnás 1500 Lóerős fenevadak olyan sebességre képesek, hogy a FIA biztonsági okokból leszabályoztatta a motorokat. A jelentős teljesítmény miatt ugyanis akár a 300 feletti sebességekre képesek. Csak az érdekesség kedvéért a váltófokozatokból a 7. és 8. fokozat (valamint azok felezései) vannak használatban. A nagyságuk ellenére mégis úgy mozognak, a pályán mintha csak egy tonnás kis versenyautók lennének. És, hogy mit is fogyasztanak? Egyszerű kiszámolni, hisz 100km-en 100 Litert. De ami igazán extrém, hogy egy verseny alatt több mint 240 Liter vizet is elfogyasztanak a fékek hűtésére. Ami azért már nem semmi. Egy kamion verseny rajtja, pedig leírhatatlan. Közel harminc szörny elindul és a józanésszel ellenkezően ott kezdenek fékezni a kanyarok előtt ahol már egy túraautó szinte esélytelen, lenne megállni. Majd a több mint 5 tonnás monstrumok egymás mellett próbálnak befordulni. Leírhatatlan látvány. De, most már a hazai közönség is átélheti.

Sokan, ha meghallják a Hungaroing nevét máris lebiggyed a szájuk, hisz a forma-1, de még a WTCC-re is soknak tűnhet a 10.000-15.000 forintos jegy. Ha, a pénzügyi részét nézzük, akkor a Hungarian Truck Fest kimondottan olcsónak számít. Az egész hétvégére egy főnek a jegyért nagyjából fele annyit kell fizetnie, mint egy ÁKOS nagykoncertért. Hogy ez mennyi is? Elővételben 6.900 Forint (de normál ára is csupán 8.400 Forint). De mit is kap a néző a pénzéért?

Talán kezdjük azzal, hogy minden más népszerű sorozattal ellentétben mind két napon egy időmérőt és két versenyt láthatnak. Vagyis a hétvége során összesen négy futamot élvezhetnek végig. A versenyek között, pedig a Swift Cup Europe versenysorozaton is izgulhatnak. A megszokott semmi mellett igazi fesztiválhangulatot szeretnének kivinni a Hungaroringre a szervezők. A programokat úgy állítják össze, hogy a család minden tagja megtalálhassa számításait.

Bár ingyen sör és kolbász nem lesz, de az ígéret szerint igyekeznek a megfizethető árakat kialakítani. Persze, az, hogy mi a megfizethető biztos eltérőek a vélemények, de a magyarok pénztárcájához szeretnék igazítani a vendéglátó egységek árait.

A gyerekek egyébként külön figyelmet kapnak, mert igazi kalandpark is várni fogja őket. Amíg apu a kamionokat mustrálja, addig a gyerekek vagy a színpad előtt nézhetik például az Alma együttes műsorát, vagy a nekik külön felállított játszóvilágban merülhetnek el. És, ha a család úgy gondolja, akkor kéz a kézben besétálhat a Paddockba és szó szerint megérinthetik a kamionokat. Ja, meg, ahogy egy ilyen fesztiválon az lenni szokott találkozhatnak a versenyzőkkel is. Szóval, olyan közelre kerülhet az ember a verseny hangulatához, mint máshol sehol (vagy csak külön kemény forintokért).

Persze érdemes tudni, hogy nemzetünk is képviseli magát a Kamion Európa-bajnokságban. Méghozzá nem is akárkivel. Kiss Norbert személyében ugyanis a tavalyi év Európa-bajnokával is találkozhatnak, aki jelenleg csapatával az Oxxo Truxk Race-el nem kevesebbre készülnek, mint, hogy megvédje bajnoki címét. Erre, pedig a tabellát nézve nagyon jelentős esélye van (jelentős pontelőnnyel vezeti). De, persze Kiss Norbert mellett azért további nagy – kamionos – sztárokkal is lehet személyesen találkozni. Aki, pedig nagyon szemfüles az talán elcsípheti a most 19 éves Major Benedeket is, akiről annyit érdemes tudni, hogy ő volt a világ legfiatalabb kamion versenyzője, hisz 16 évesen engedélyt kapott a részvételre. Ő, pedig nem a mezőny végén kullogott – oly annyira nem, hogy négy futamgyőzelmet is besöpört – és a harminc fős mezőnyben kimagaslóan helyt állt.

A kamionok mellet még egy versenyt nézhetnek, hisz a Swift Cup Europe – melynek elődjében a Suzuki Kupában nevelkedett Michelisz Norbi, Kiss Norbi, Nagy Norbi, ifj. Ficza Ferenc, Bús Edina de még Major Benedek is, hogy Szujó Zoli élményeiről már ne is beszéljünk – mely a magyar gyorsasági autósport egyik legizgalmasabb sorozata, mely ezen a hétvégén három futammal kerül megrendezésre.

A hab a tortán minden esetre a szombat esti koncertek lesznek, melyre érvényes a hétvégi belépő. Szombaton este az MAN és a Road zenekar után ÁKOS nagykoncertjét – mivel kicsit ő soha nem csinál – is megnézheti akár az egész család.

A tömegközlekedésről jelenleg még nincs érdemleges információnk, de egyáltalán nem lennénk meglepődve, ha célírányú járatok indulnának a Hungaroringre, melyeken vagy egy buszjegy vagy akár a belépőjegy felmutatásával lehet majd utazni. Bár, ezt még hivatalosan nem erősítették meg, de ezek után miért ne?

A szervezők egyébként gondoltak a mozgássérültekre is – ami kimondottan jóleső meglepetésként értékelhető – hisz számukra (értelem szerűen érvényes mozgássérült igazolvány mellett) a hétvégi jegy (elővételben) mindössze 3.450 Forint. A családosoknak is van kedvezmény, hisz anya, apa és két (18 év alatti) gyerek részére is mindössze 9990Ft-os hétvégi jegyet vehetnek.

Tehát 6.900 forintból két napig élvezhetjük az összesen hét verseny, három koncertet és a számos egyéb programot. És az élmény…nos, az megfizethetetlen…

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top