Keresés
Close this search box.

12 futamból bajnok a Kereked VK csapata

Ian Ainslie, vagyis Jani már olyan régóta él Magyarországon, és olyan rég versenyez a Kereked VK színeiben

Ian Ainslie, vagyis Jani már olyan régóta él Magyarországon, és olyan rég versenyez a Kereked VK színeiben, hogy magyar bajnok is lehet. Sokszor indult a Melges 24 bajnokságon és most bajnok is lett.

Azért ez nem volt sétagalopp az Ian Ainslie, Németh Örs, Hegyi Márton, Weöres Botond összeállítású csapatnak. Az utolsó nap előtt, tíz futam után 3 ponttal vezettek Gémesi Gyuláék, és 4 ponttal Csoltó Ákosék előtt.

A tizenegyedik futamon a Vírus, vagyis Gémesi Gyuláék győztek, Csaoltó Ákosék viszont újjabb gyenge menetet produkáltak (7. hely), miáltal a második helyen befutó Strange Brew az élen maradt.

Ainslie-ék az utolsó futamra már úgy készülhettek, hogy az aranyéremért az egyetlen vetélytársuk a Vírus. A Gémesi Gyula. Litkey Árpád, Matyasovszky Géza, dr. Gógl Álmos összeállítású csapat két pont hátrányban volt. Mindkét hajó három első hellyel bírt. Ha Litkey Árpiék az első helyen befutva úgy előzik meg Ainslie-éket, hogy közéjük kerül még egy hajó a célban, akkor ők a magyar bajnokok. Minden más esetben két hajó kellett volna közéjük, mert a kerekedieknek több 2. helíyük volt, ami pontazonosság esetén a javukra dönt.

Ezen az utolsó futamon az esélyesség súlya alól már felszabadult Csoltó-csapat újra magabiztosan és szépen vitorlázva vezette a mezőnyt. De a nayakukban ott lihegett az Ainslie vezette egység, és nem sokkal hátrébb Csoltó Ákosék is. Az utolsó hátszáélszakaszt ebben a sorrendben kezdték úgy, hogy a kerekediek három-négy hajóhosszal jártak Gémesiék előtt.

Azt hihettük, eldőlt a verseny, mert a szél ugyan csak 8-9 csomóval fújt, de minden korábbinál egyenletesebben. Természetesen forgott a szél, de a frissülések nem álltak meg az egyik oldalon, nem keletkeztek nagy lavórok sem. Ennek megfelelően szoros volt a verseny. Ilyen szélben az előny hátszélben is könnyen védhető.

A hátszélben a vezető hajó és Ainslie-ék dél felé balcsapáson gennakereztek, de a harmadik helyről Gémesi Gyuláék kihalzoltak és elindultak az északi oldalra. Ainslie rezzenéstelenül ment tovább balcsapáson, nem reagált egyetlen ellenfelének próbálkozására. Márpedig ez elég kockázatos dolog, a Balatonon különösen.

A hátszél végáére meg is jött a Vírus által vágyott pörgés, és balcsapásra halzolva nagyon jó tempóban jöttek a cél felé. Csaknem teljesen behozták Ainslie-éket, akik így egyetlen hajóhossznyival előttük futottak be. Ha egy kicsit jobban frissül Gémesi Gyuláéknak a szél, akár futamot is nyerhettek volna, és abban az esetben meglett volna szükséges köztes hajó is. Minderre semmi esélyük sem lett volna, ha Ian Ainslie-ék végig velük mennek ebben a végső hátszélben.

Az utolsó befutó a verseny egészéhez méltóan szoros lett. A hajók java szinte egyetlen nagy kupacban zuhant be a célba egy percen belül.

Pontos adatot nem tudok, de nem sok bajnokságon sikerült teljesíteni az összes kiírt futamot. Itt, az MVM Melges 24 Országos Bajnokságon Sipos Péter főrendezőnek és csapatának sikerült.

A dobogósok:

HUN 392 Strange Brew Ian Ainslie, Németh Örs, Hegyi Márton, Weöres Botond
HUN 767 Vírus Gémesi Gyula, Litkey Árpád, Matyasovszky Géza, dr,. Gógl Ákos
HUN 369 Ponente Csoltó Ákos, Berecz Zsombor, Kutassy László, Baráth Gábor
A verseny végeredménye (letölthető pdf)

Fotó: Cserta Gábor

Szöveg: Ruji

{gallery}melges62{/gallery}

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top