Keresés
Close this search box.

Harmadjára is arattak a Sződy-fivérek

blank

Idén harmadjára is diadalt arattak a kategória-bajnokságban a Sződyfivérek, a díjkiosztón ennek apropóján diktafonvégre kapták a testvérpárost.

Az ezredfordulón kezdték, még utcai autóikkal az autóversenyzés alapjait. Pár év múlva egy Trabantot építgettek évről-évre, és hozták a dobogós eredményeket. Majd eljött az idő, hogy belevágjanak: 2008-ban beneveztek az Országos Szlalom Bajnokságba. A kategória harmadik helyét, majd a következő évben pedig az első bajnoki címüket szerezték meg. Autóváltás következett, majd 2012 után 2016-ban is arany és ezüstérmesek lettek a Suzukival. Immáron harmadszor. Kilenc országos dobogós helyezés és százkét kupa birtokosai, versenyeik száma száz körüli. A két versenyző: Sződy Szabolcs és Sződy Zsolt.

December 3-án az éves díjkiosztó gálán kérdezte Balog Otília a Track Racing versenyzőit.

-Üdvözöllek Benneteket! Itt vagyunk Kecskeméten, a 2016-os Magyar Szlalom Bajnokság díjkiosztó gáláján, amelyet a Ford Hovány autószalonban rendeztek meg. Ismét ketten vagytok itt, mint dobogósok. Összegezzétek az idei versenyszezont.

Sződy Szabolcs: – Kezdem az elején … tavaly nem versenyeztünk itt a szlalom szakágban, mert az autónk nem felelt meg a kategóriának, illetve támogatói hátterünk sem volt. Így kihagytuk a nyolcadik versenyévünket. Személy szerint én egy gokart bajnokságban kamatoztattam tudásomat, illetve ott is sokat tanultam. Azonban a versenyszabályok 2016 telén változtak a szlalom bajnokságban, ezért idén januárban ismét emellett döntöttünk. Tél végén nekiálltunk az autóépítésnek és itt vagyunk most bajnokokként. Cél az arany volt, többek között, mert ez még nem volt nekem. Eddig.

Sződy Zsolt: – A tavalyi év nekem kimaradt, nem is gokartoztam. Autósport eseményeken fotóztam. Idén úgy alakult, hogy visszaülhettem a versenyautóba és elkezdtük a szezont. A második helyre pedig azért hajtottam idén, hogy a zakómhoz menjen a díj színe. – mondta Zsolt nevetve, aki szürke zakóban jelent meg a rendezvényen.

-Hogyan készültetek fel az idei szezonra?

Sződy Szabolcs: – Mint említettem, nem is számítottunk rá, hogy idén visszatérhetünk. Örömmel olvastam az új szabályt január közepén. Utána egyeztettem a partnereinkkel, médiahátterünkkel akik azt mondták egyöntetűen, hogy folytassuk itt, pontosabban egy év kihagyás után térjünk vissza a bajnokságba. Nagy reményekkel indultunk neki, éppen ezért az autón is fejlesztettünk. Ültető rugókat és slick gumikat kapott a kocsi. Illetve újabb technikai partnerünk és médiatámogatónk lett, tehát a hátterünk is bővült.

Sződy Zsolt: – Nekem az a szerencsés helyzetem, hogy nagy részben nem nekem kell foglalkoznom a felkészítés és műhely részével a versenyszezonnak. Az a pilótája vagyok a Track Racing-nek, aki beül és versenyez. Viszonyt sem saját versenyautóm, sem külön hátterem nincs. Így, mint a csapat tagja és versenyzője, indulóként veszek részt a versenypályán és felkészülten a lehető legjobb tudásom szerint teljesítek.

-Milyen volt az idény kezdete?

Sződy Szabolcs: – Egy kicsit kapkodósra sikerült az év eleje. Nagyon hasonlított ez az idény a 2012-es versenyszezonra. Amikor új autóval, a bajnoki cím esélyével és egy izgalmas versenyévvel néztünk szembe. Ahogy akkor, nagyjából most is 6 hetünk volt arra, hogy a frissített versenyautóval álljuk rajthoz a nyitófutamon. Ezért ez a verseny egy „próbakör” volt úgymond, hiszen Zsolti először vezette az új futóművel a versenyautót.

Sződy Zsolt: – Nekem nagyon tetszett az első verseny. Egy szépen és jól felkészített autóval mehettem és határozottan lehetett érezni, még egy év kihagyás után is nekem, hogy mennyire jól lehet vele versenyezni. Tehát, jól indult a szezon és alapvetően az összes többi verseny is.

-Mely futamok voltak emlékezetesek vagy éppen hol adódtak problémák?

Sződy Szabolcs: – Alapvetően minden futamra fel tudtunk készülni, de kardinális kérdés volt egész évben a jó gumiválasztás. Ez két gumi közül volt választható, az utcai sport és a slick gumik közül. Volt olyan verseny, ahol sajnos rosszul választottunk gumit. Ez kétszer történt meg az évben. Először júliusban Kakucson, ahol 30 fokban mentünk az utcai sportokkal. Elmelegedett, nyúlt, nem volt alkalmas az igazi versenyzésre. Így azt a futamot nem nyerhettem meg. A záró futamon – szintén Kakucson – pedig a slickeket tettem fel hidegben, ezért csúszkált a kocsi. Kecskeméten, a harmadik futamunkon viszont a szakadó eső után már száraz pályán mentem, nagyon éreztem a kanyaríveket, meg is nyertem a futamot. Kiemelném ezt a szezon kedvenc versenyének.

Sződy Zsolt: – Jó futamot nem emelnék ki, alapvetően jól éreztem magam mindenhol. Ám, a hungaroringi futamon a hosszú ruhába felöltözés 32 fokban nem volt kellemes és habár a versenyszabályzatban benne van a kötelező hosszú ruházat, mégis meglepő volt ez a szigorú döntés ott. Viszont a felújított Forma 1-es pályán menni páratlan élmény volt. Ez feledteti a nehézségeket.

-Szabolcs kategória bajnok lett, Zsolt először ért egy második helyezést az év sokán. Milyen érzések vannak Bennetek?

Sződy Zsolt: – Lehet, hogy lehettem volna első, lehet, hogy nem. Ez már nem derül ki, mivel az utolsó futamot kihagytam. Viszont Szabi bajnoki címéhez elég volt egy második hely is a záró futamon. Nekem viszont nem volt év végi pontlevonásom. Összességében jó szezon volt, nem minden futamon voltam kipihent, de megpróbáltam jól teljesíteni. Azonban csapatunk bajnok lett, és ez a legfontosabb.

Sződy Szabolcs: – Nekem az utolsó futamon még meg kellett küzdenem a második helyért. Így biztosíthattam be a bajnoki címem a kategóriában. Zsoltinak nem mínuszoltak. Neki már nem kellett többet tennie. Végülis jól alakult a szezon. Jó érzés volt most itt úgy állni a dobogón és átvenni az első helyért járó díjat. Amiről pontazonosság miatt lecsúsztam 2013-ban, az most meg van. Itt jut eszembe egy sportoló, pontosabban teniszcsillag, Rafael Nadal híres mondata: „ Ha nem vesztesz, nem tudod élvezni a győzelmet”. Ezt teszem én is most. Hiszen könnyen lehet, hogy 2013-ban azért kellett nekem a vesztesnek lennem, hogy most itt állhassak idén győztesen.

-Több mint száz kupa birtokosai vagytok. Hol szereztetek az idén dobogós helyezéseket?

Sződy Szabolcs: – Idén az utolsó futamot kivéve minden versenyen dobogón állhattunk. Az utolsón csak én. Eddigi bajnoki szezonjaimban amikor az S1-es kategóriában indultam, mind a hat szezonban dobogón végeztem év végén. A két harmadik, a három második helyezés után az első hely is érett. Ez meg is van. Illetve idén szereztem életem első gokartos érmét is, ami egy ezüstérem, és valójában ez a századik díjunk. – mosolygott Szabolcs.

-Milyen egyéb megjelenéseitek voltak ebben az évben a bajnokságon kívül?

Sződy Szabolcs: – A megjelenésekre inkább Zsoltit mondanám, mint zöld sportolót. Két túráját emelném ki kerékpárral. A Velence kört, ahol évről-évre indul. Ugyan csak 35-40 km a táv, de ez nagyon jó kezdeményezés a szervezők részéről. A másik már egy igen komoly teljesítménytúra, a Balaton kör, ahol 282 km-t tett meg két nap alatt.
Személy szerint én néhány meghívásos gokartversenyen indultam. Ebből az említett második hely a sikeresnek mondható futamom volt.
Ami a média megjelenésünket illeti, mint csapat, ez három eseményt jelentett. Székesfehérváron egy üzletmegnyitón voltunk jelen a Shell felkérésére. Itt autónkat kiállítva jelentünk meg, képviselve a csapatot és támogatónkat. Ercsiben a Suzuki Lover Club meghívására állítottuk ki autónak sok-sok márkatárs mellett. Végül a harmadik eseményre vagyunk a legbüszkébbek, amit Zsolti mond el…

Sződy Zsolt: -A Hungaroringen a Kamion Eb-n állíthattuk ki autónkat a Shell kamionja mellett. A gold tribün mögött az egyébként is nagy látogatottságú hétvégén autónkhoz is odajöttek a kilátogatók. Ahogy ez lenni szokott az ilyen rendezvényeken, beszélgettünk az érdeklődőkkel akik megtekintették a standot illetve az autónkat, teljes harci díszben. Ez számunkra nagy dolognak mondható, hiszen eddig erre nem került sor versenyzői pályafutásunk alatt. Örömünkre szolgált, hogy a DTM hazai hétvégéjén beülhettünk pár fotó erejéig a Shell által támogatott BMW versenyautóba, illetve az autó pilótájával, Augusto Farfus-sal is készültek közös fotóink.

-Az idei év után hogyan tervezitek a 2017-es versenyszezont?

Sződy Szabolcs:A bajnoki cím megszerzése harmadszor is egy nagy cél volt, pláne az egy éves kihagyás után. De ez nem jelenti azt, hogy most hátradőlünk és jó volt ez így… . Vannak a csúcs elérése után visszavonulások a sportolók között, mi ebben nem gondolkodunk. Nem is tudom melyik nehezebb feladat: megszerezni vagy megvédeni a címet? Ennek megvédése lenne a célunk 2017-ben. Ugyanis az ellenfelek a szezon vége felé kezdtek ráerősíteni és ez jövőre még élesebb küzdelmet hozhat. Lesz mit fejleszteni még az autón, és akkor esélyes lesz megint ezt az eredményt hoznunk.

Sződy Zsolt: – Akkor tudjuk meg igazán, hogy milyen feladatunk lesz, amikor a rajtlistát látjuk az első verseny előtt. Azaz, hogy kikel kell felvennünk a versenyt. Azonban az autót már az első futamra fel kell készítenünk, még a bajnokság kezdete előtt. Ez sosem egyszerű feladat, de ettől izgalmas a verseny, érdekes a bajnokság. Ezért indulunk, mert kihívás.

-Végül, de nem utolsó sorban, kik támogattak benneteket idén?

Sződy Szabolcs: – Elsőként a Shell kenőanyagok magyarországi forgalmazóját, az Orbico Kft.-t említeném meg, aki technikai partnerként vett részt idén csapatunk támogatásában. Kenőanyagaik használatával nem csak mi éreztük a különbséget, de a kenőanyagok bevizsgálásához küldött termékmintákkal a Shell munkáját is segíthetjük.
A Kárászy cég sok-sok éve a lengéscsillapítóink, és már a futómű sportos és megfelelő fejlesztésében segít. Idén az ültető rugók és a futómű-geometria nagyszerű tervezését és támogatását is köszönjük Nekik…

Sződy Zsolt: – Folytatva a sort négy médiapartnerünkkel, köszönjük a rendszeres beszámolókat és ezeknek megjelenéseit, név szerint az Amdala.hu, Sportmenü.net, Vác Online és Minden ami sport hírportáloknak. Rádiók közül a Szentendre Rádió és Fehérvár Rádió telefonos interjúit köszönjük. Reméljük ez a lista bővül jövőre, még egyelőre nem konkrétan egyeztetett médiumokkal is.

Sződy Szabolcs: – Ezúton köszönnénk még meg annak a kb. 45-50 embernek, aki segített nekünk egész évben. Az autó felkészítésétől kezdve, a dekoráción keresztül külön kiemelve szerelőink lelkiismeretes munkáját. De ismerőseinknek, segítőinknek és barátainknak is az egész éves nagyobb vagy egészen apró, de annál szükségesebb és fontosabb segítségét! Illetve a szlalom Szervezők áldozatos munkáját egész évben, hogy mi a szlalom mezőny, versenyezhessünk… . Nekünk is nagyon sok munkánk van benne ebben a szezonban.

 

Interjú: Balog Otília
Fotók: Czárl Adrienn és Balog Otília

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top