Keresés
Close this search box.
Kovacs Balint

Kovács Bálint: „Ezt nyugodtan nevezhetem a tökéletes hétvégének ”

Kovács Bálint dupla győzelmet aratott a Spanyol Superbike Bajnokság jerezi nyitófordulójában

A H-Moto Team élversenyzője kétszeres jerezi futamgyőztesként érkezett haza a Spanyol Superbike Bajnokság szezonnyitó versenyhétvégéjéről

A lehető legeredményesebben kezdte meg az elmúlt hétvégén a 2021-es menetelését a H-Moto Team élversenyzője. Kovács Bálint a cseh New2Project csapat vadonatúj Yamaha R1-esének nyergében mindkét futamot megnyerte a Spanyol Superbike Bajnokság Open 1000 kategóriájában, és a jerezi idénynyitót követően máris 14 pontos előnyt szerzett az összetettben. A folytatás pedig május 15-16-án Navarrában következik a 19 éves motoros számára.

Kovács Bálint, a H-Moto Team élversenyzője hazánk egyik legígéretesebb ifjú motorosa, amit az elmúlt hétvégén tökéletesen be is bizonyított, ugyanis a H-Moto Team 19 éves versenyzője a Spanyol Superbike Bajnokság (ESBK) Open 1000 kategóriában mindkét futamot megnyerte. Bálint – aki idén teljes szezont teljesít a cseh New2Project által felkészített vadonatúj R1-es Yamahával – az időmérő edzésen a hetedik rajtkockát szerezte meg, és végül remek szereplésével mindkét futamot behúzta, így máris 14 pontos előnyre tett szert összetettben. A 19 éves motoros igencsak bizakodva várja a folytatást.

„Nagyon vártam már azt, hogy elkezdődjön az idei szezon, hiszen hatalmas kihívás lesz egy teljes idényt teljesíteni a világ egyik, ha nem a legerősebb bajnokságában. Nagyjából két azonos tempójú versenyt tudtam teljesíteni, de a második valamivel gyorsabb volt, mint a szombati, ám természetesen mindkét napon nyújtott teljesítményemmel elégedett vagyok. A vasárnap reggeli eső miatt az edzésre ki sem menten, ám a délutánra felszáradó pályán sem volt igazi a tapadás. Ez pedig rányomta a bélyegét a köridőkre is. A szezon első hétvégéjén ez tökéletes volt, látszik az előrelépés a tavalyi idényhez képest, és különösen jó, hogy az összetett élmezőnyéhez viszonyítva sikerült lecsípnünk abból a hátrányból, ami az előző évben még jelentős volt. Innentől kezdve az lesz a legfontosabb célom, hogy a legjobbakhoz képest fokozatosan csökkentsem a hátrányomat” – jelentette ki Kovács Bálint, aki május 15-én és 16-án Navarrában folytatja a spanyolországi menetelését.

A H-Moto Team tulajdonosa, Kelemen Krisztián a sikerek fényében sem feledkezett meg arról, hogy azért rögös volt az út a jerezi dobogó tetejéig.

„Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, és az eredmények fényében, főleg ilyen sikerek után nem az oda vezető rögös útról szoktunk beszélni. Pedig most nagyon nem volt egyszerű sem Bálint sem a csapat dolga. Azt már elértük, hogy a felkészítésnek köszönhetően Bálint túl tud lépni a nehézségeken, és akár kiugró teljesítményre is képes. Tíz, a motorsportban töltött év után végre a mostani második futam alatt érezhettem először igazán, hogy igen itt vagyunk! Nem a célunknál, de egy nagyon fontos és sikeres lépcsőnél. A leintés és a díjátadó után már a következő tesztet és a motor fejlesztését beszéltük át, hogy a következő futamon is legyen esélyünk egy hasonló jó szereplésre” – fogalmazott Kelemen Krisztián.

A cseh New2Project tulajdonosa bevallotta, nem számított arra, hogy Bálint ilyen eredményre lesz képes már az idénynyitón.

„Úgy gondolom, egy igencsak eredményes hétvégén vagyunk túl… Bevallom őszintén, még egyáltalán nem számítottam arra, hogy már itt az év elején erre lehetünk képesek. Persze senki se higgye azt, hogy bánnám, ami történt. Számomra az a legfontosabb, hogy a tavalyi évhez képest rengeteget javultunk, és úgy gondolom, ebbe mindenki beletette azt a maximumot, ami elvárható egy olyan csapattól, aki szeretne egyre feljebb és feljebb jutni. Rendkívül sikeres téli felkészülésen vagyunk túl minden szempontból, és kifejezetten örülök annak, hogy olyan versenyzőnk van, mint amilyen Bálint. Hiszem azt, hogy a közös utunknak ez még csak az eleje” – árulta el Vojtech Navrátil.

A Spanyol Superbike Bajnokság pontversenyének állása (Open 1000 kategória)

1. Kovács Bálint 50 pont, 2. Ville Valtonen (finn, BMW) 36 pont, 3. Roberto Blazquez (spanyol, BMW) 29 pont, 4. Francisco Alonso (spanyol, Kawasaki) 22 pont, 5. Marc Miralles (spanyol, BMW) 20 pont, 6. André Pires (portugál, Yamaha) 20 pont.

– Fotó: H-Moto Team

– Molnár Ádám –

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top