Keresés
Close this search box.

Hajtás, Pajtás?

blank

Vitalitás, kitartás és a Rally!

Körkérdés az autóversenyzőkhöz: A 2016. évi Rally szezon előtt, hogyan készülnek fel a versenyekre mentálisan és fizikálisan?

Az autósport igen csak igénybe veszi a fizikumot egy rally alkalmával. Bár csak 10-15 percig tart egy-egy gyors, ez komoly koncentrációt igényel pilótától, navigátortól egyaránt a különböző tapadású utakon.

Hogyan, miképpen készülnek fel a versenyre, hogy fejben és testben a legjobbat tudják hozni? Ki, milyen felkészülési módot választ? Hiszen a bevitt tápláléktól, a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékig, a pihentető alvásig sok minden befolyásolja a teljesítményt. Két verseny között mivel tartják szinten magukat a versenyzők?

Szauer Gergő – Lada 2105: A versenyekre mentálisan pihenéssel próbálok felkészülni, amit igyekszem a teljesen nyugodt lelki állapot elérésével és a Rallye-n kívüli, minden egyéb más dolog és gondolat kizárásával fokozni.
Fizikai felkészülésben az ökölvívás segít, ugyan már nem versenyszerűen, de tökéletes a megfelelő állóképesség eléréséhez. Sok futással és amennyire sikerül, tudatos táplálkozással igyekszem a lehető legjobb formába kerülni.
A versenyek ideje alatt próbálok kis adagokat enni és nem túl sokszor, viszont folyadékot igyekszem minél többet fogyasztani.

blank

Zsebe Gábor – Skoda Felicia: A mentális felkészülésem abból áll, hogy a versenyek előtt pár nappal már csak a versenyre összpontosítok. Próbálok a körülményekhez, lehetőségekhez képest minél jobban felkészülni a versenyre.
Fizikális felkészülésem abból áll, hogy február végén március elején (időjárás függő) a télen bevitt plusz kalóriákat futással, kerékpározással próbálom ledolgozni és minél jobb erőnlétbe hozni magamat. Ezt a felkészülést év közben egy kis úszással próbálom kiegészíteni.

blank

Kálmánczi Balázs – Lada 21011: A versenyek előtt számomra fontos a nyugalom, a sport, a megfelelő étkezés, és folyadékbevitel.
Egészséges étrend kialakítása már megszokott, mellőzöm a nehéz, zsíros ételek bevitelét a szervezetembe. A vitaminok és táplálék kiegészítők fogyasztása nálam napi szintű. Sok vizet és teát iszom, és természetesen a versenyek előtt a szórakozás, a bulizás az alkohol fogyasztása mérsékelt.
Az alvás nagyon fontos: nem szoktam fáradtan, kialvatlanul versenyautóba ülni, már napokkal korábban ügyelek a szervezetem és az agyam pihentetésére.
Sokat készülök a gyorsokra, nézem a videókat, a pályákat időben bejárjuk, a verseny menetére teljes egészében felkészülünk, hogy nagy meglepetés ne érhessen bennünket. A gyorsokra hasznos itinereket írunk, ami nagyban erősíti a koncentrációt, minden részletre, buktatóra, necces helyekre figyelünk.
Az életem része a sport, futok, kerékpározom, természetesen a napi munkám mellett.

blank

Ifj. Kanyik Antal – Fiat Grande Punto Abarth: Ez egy nagyon összetett sport!
Testileg és lelkileg is a toppon kell lenni! A szezonra úgy készülünk a navigátorommal Julival, hogy rendszeresen járunk edző terembe. Hetente többször és amikor jó idő van sokat futunk például a Margit-szigeten! Télen amikor leesik a hó akkor fel szoktunk menni autózni a hegyekbe! Sajnos idén csak egyszer fordult elő!
Verseny előtt megpróbálunk minél többet pihenni és tesztelni!
A verseny egyik legfontosabb része a pálya bejárás! Szinte ott dől el a verseny!
Erre úgy szoktunk gyakorolni hogy amikor az időnk engedi elmegyünk egy pályára és feldiktálok egy itinert! Nagyon sok alázattal jár ez a sport, saját magam készítem fel a versenyekre az autómat a csapatommal. A Táplálkozásra is nagyon odafigyelek.
Amikor időm engedi gokartozni szoktam.

blank

Partnereink segítségét köszönjük: TEJ-EXPRESS Kft., BARTA – TRANS Kft., AKVILLA-S Kft., VALIDA Kft., KENGURU KONTÉNER PÉCS, CSONKA – F TRANS, AGRO – CARGO Kft., RAZO Kft., Z – ROX NYUGAT Kft., CSOKI SAVARIA Kft.

– Hajósi Miklós –

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top