Keresés
Close this search box.
amber japan rali neuville2

Neuville behúzta az utolsót a rivális csapat hazájában

A korábban világbajnokká koronázott Toyota számára álomszerű lett volna egy győzelem hazai raliján, Japánban. Az álmok azonban nem mindig válnak valóra. Az Akropolisz Ralit követően ugyanis a Felkelő Nap országában is elsőként ért célba Thierry Neuville. A második hely is a Hyundaijé lett, Ott Tanak egy ezüstérmes hellyel búcsúzik csapatától. A dobogó utolsó helyére a helyi hős, Takamoto Katsuta állhatott fel. Elégedett lehet a japán, hiszen ez volt pályafutása harmadik dobogós helyezése.

Az időjárás végül az utolsó napon volt a legnagyobb beszédtéma, hiszen nem lehetett tudni, hogy délután esni fog-e és azt sem, hogy melyik abroncs lenne a legjobb választás a nap folyamán. Miközben a győztes belga esőre készült, a walesi pilóta nem. Utóbbi egyáltalán nem vitt magával esőgumit. Kezdetben ez Evans előnyére vált, nagyon gyorsan hajtott, de egy helyen túl szélesen vette be a hajtűkanyart és összeszedett egy defektet. Az utolsó előtti szakaszon leszakadó eső viszont a Hyundaipilóta kezére játszott. Neuville a rali kezdete óta kemény harcot vívott Elfyn Evans-szel, de a Toyota versenyzője defektje miatt csak az ötödik helyen ért célba.

„Nagyszerű érzés. Nem volt egy egyszerű hétvége, az egész év nem volt egyszerű. Mindig remek ily módon zárni a szezont. Keményen kell dolgoznunk a tél során, hogy jól felkészüljünk a jövő évre. Mindenkinek köszönök mindent.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta.

Ott Tanak nem tudott csapattársa közelébe férkőzni, de egy problémamentes futás után második lett. Az észt pilótát a helyi hős, Takamoto Katsuta követte a harmadik helyen.

A címvédő világbajnok Sebastien Ogier ért célba negyedikként egy újabb navigátor, Vincent Landais oldalán. A nyolcszoros világbajnok csütörtökön az élre állt, de egy defekt a pénteki nap elején elrontotta az egész hétvégéjét. Ezután leszegett fejjel küzdött, s miközben egy ponton még utolsó is volt, végül a felért a mezőny elejére, a negyedik helyre.

Az a Gus Greensmith ért célba Evans mögött hatodikként, aki Görögországban állt rajthoz utoljára. Nem kapta könnyen a helyezését, autójának meghibásodásai hátráltatták menetelését.

Gregoire Munster drámával kezdte a ralit, az éjszakai szakaszon elsodort egy padot a parkban. Később azonban nem csak első Rally2 dobogós helyezését szerezte meg, de első Rally2 győzelmét is Japánban. Összetettben a hetedik lett a luxemburgi pilóta.

Az első tizet három finn pilóta, Teemu Suninen, a Rally2 bajnoki címet szerző Emil Lindholm és a volt Forma-1-es pilóta, az idei japán bajnok Heikki Kovalainen zárja.

Érdekes módon a Power Stage győzelmet pályafutása során elsőként az a Craig Breen húzta be, aki új navigátorával még péntek reggel kicsúszott az útról és nekicsapódott az útszéli korlátnak.

A világbajnok Kalle Rovanpera nem a csúcson fejezi be első győztes szezonját. Az első tízen kívül ért célba a finn pilóta. Többszöri hibázása, autótörése miatt büntetéseket szedett össze és még defektje is volt.

A legrosszabbul mégis Dani Sordo járt, akinek még pénteken lángra lobbant az autója és porig égett. Szomorúan zárult a szezon a spanyol pilóta számára.

A hibrid-éra első szezonja ezennel véget ért. A következő év a tradicionális aszfaltos Monte-Carlo Ralival veszi kezdetét 2023. január 19-22.-én és egy új helyszínen, Szaúd-Arábiában ér majd véget decemberben.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top