Keresés
Close this search box.
Fotó: Amber PR

Ogier Afrikában is első

Fotó: Amber PR

A Rali Világbajnokság végre-valahára visszatért Afrikába, s úgy tűnt, hogy a raliban sokáig vezető Thierry Neuville viheti haza a győztes trófeát Kenyából. Nem így történt. Miután a belga pilóta autójának felfüggesztése megsérült, hamarosan Sebastien Ogier kaparintotta a kezébe a vezetést és végül be is húzta a győzelmet. A második helyen Ogier japán csapattársa, Takamoto Katsuta ért célba, míg a Hyundai Ott Tanak bronzérmes helyével vigasztalódhat.

Vasárnapig nagyon úgy nézett ki, hogy a Hyundai összekapta volna magát és megnyeri a Rali Világbajnokság afrikai fordulóját. Nem jött volna rosszul egy győzelem az alzenaui csapat számára, amely már a Szardínia Ralin is nagyon sokat vesztett. Andrea Adamo csapatfőnök szívrohamot kaphatott, mikor kiderült, hogy a vasárnapi első gyorsasági szakaszon az addig masszívan vezető belga pilótája egy sziklára hajtott és összetörte jobb hátsó lengéscsillapítóját. Ez volt sorozatban a harmadik rali, amin a Hyundai az élről esett ki autójának felfüggesztésének meghibásodásával.

A Toyota franciája élt a kínálkozó lehetőséggel és megnyerte a nagyon nehéz négynapos afrikai kihívást. Ogiernek nem volt azért könnyű dolga, hiszen a hetedik helyről verekedte fel magát, miközben pénteken problémái voltak autója felfüggesztésével. Mivel ez volt a 37 éves pilóta idei negyedik győzelme, tovább növelte előnyét az egyéni ponttáblán, amely most már 34 pont az utána következő Elfyn Evans-szel szemben.

A pénteki gondokat követően tényleg jól sikerült a hétvége számunkra, jó tempóban mentünk. Nagyszerű tapasztalatot jelentett itt lenni. A helyiek támogatása hihetetlen volt. Lehet, hogy rövidebb volt, mint a régi szép időkben, de a kihívás még mindig óriási.” – szögezte le a versenygyőztes francia.

Takamoto Katsuta nagyon jó formában versenyzett a hétvége során. A japán pilóta Ott Tanak előtt célba érve Rali vb-s rövid pályafutása első dobogós helyével utazhat haza. Az észt pilóta nagyon közel került a toyotás versenyzőhöz, de autójának szélvédőfűtése meghibásodott és emiatt meg kellett állnia és saját kezével letörölni a párát a szélvédőről.

Az M-Sport Ford párosának megérte elutazni a távoli kontinensre. Gus Greensmith és Adrien Fourmaux az értékes negyedik és ötödik helyen értek célba autóikkal. Kockázatmentes vezetésük sikert hozott számukra. Fourmaux számára később jött a feketeleves, mert kanyarlevágás miatt tíz másodperces büntetést kapott a ralit követően. Emiatt cserélt helyet csapattársával, s lett ötödik.

Kalle Rovanpera ért célba a hatodik helyen. Tetemes büntetés kapott a fiatal tehetség még pénteken, amikor autója beragadt a mély homokba és leállt.

Három kenyai pilóta ért célba az első tíz között. A WRC3 győztes Onkar Rai lett a hetedik. Őt Karan Patel és Carl Tundo követte, az első tizet Elfyn Evans zárta. A walesi pilótát pénteken autójának törött felfüggesztése hátráltatta.

A Rali Világbajnokság három hét múlva (2021. június 24-27.) folytatódik az Észt Ralival. Tavaly látogatott el először ide a Rali Világbajnokság, s mindjárt hazai pilóta, Ott Tanak nyerte el az első győztesnek járó észt trófeát.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top