Fotó: Amber PR

Ogier győzelme a vírus árnyékában

Fotó: Amber PR

Sebastien Ogier hatodik győzelmét húzta be a Mexikó Ralin, ami úgy tűnt a hét elején még simán lezajlik mivel Mexikóban még nem harapózott el annyira a koronavírus járvány. A vasárnapi szakaszokat mégis törölni kellett, mivel félő volt a résztvevők hazajutásának biztonsága a különféle utazási korlátozások bevezetése miatt. A második helyen Ogier ezzel a győzelmével az egyéni ponttábla élére ugrott. Ott Tanak ért célba másodikként Svédország után újra, őt pedig Teemu Suninen követi a harmadikon.

Az autósportok szerelmesei dörzsölhették a tenyerüket. Ha már oly sok sporteseményt töröltek, legalább a Mexikó Rali mehetett ezerrel. Hát nem így történt. Bár a dél-amerikai országban még nincs sok koronavírusos eset a helyi hatóságok elmondása szerint, a szervezők mégis nagy nyomás alatt álltak a mihamarabbi befejezés miatt. Mivel szombaton a mezőny teljesítette a szakaszok 78%-át, teljes pontokkal távoznak a résztvevők.

Ogier ismét nagyon érezte a terepet. A francia újfent egy másik autó volánjánál, ezúttal a Toyotával brillírozott a murvás terepen. Pénteken az élre állt és a forró időjárási körülmények ellenére ott is maradt. „A győzelem az győzelem, persze, de ez más, mint a többi volt. Szeretnék köszönetet mondani a csapatomnak, amely fantasztikus munkát végzett.” – nyilatkozta az egyik mérvadó ralis csatornának.

Ott Tanak szépen összeszedte magát monacói bukását követően. A havas svéd terep után a forró murván is a második helyre hozta célba a Hyundait. Pénteken megsérült a felfüggesztése és onnan hozta vissza autóját úgy, hogy szombat délután kielőzte Teemu Suninent, akinek így a bronzérmes helyezés maradt. A dobogós helyezés még így is kisebb jutalomként ért fel az M-Sport csapatának, amelyet hatalmas veszteség ért. Esapekka Lappi autója ugyanis kigyulladt és teljesen kiégett. A pilóta és navigátora szerencsére jól van.

A svédországi győztes Elfyn Evans ezúttal a negyedik helyre hozta célba autóját, s ezzel visszacsúszott az egyéni ponttálba második helyére Ogier mögé. Nagyon megsínylette a walesi pilóta, hogy elsőként neki kellett a sepregetést végeznie a murván. Nem tudta felvenni a tempót az élmenőkkel, s így lecsúszott a dobogóról. Csapattársa, az ifjú titán Kalle Rovanpera ötödik lett debütálásakor a murván.

Thierry Neuville vegyes hétvégét tudhat maga mögött. Autója meghibásodása miatt nem volt harcban pénteken, s bár szombaton visszatért és öt szakaszgyőzelmet is szerzett, végül nem ért célba az első tízben sem.

Pontus Tidemand ért célba a hatodik helyen, s az első tizet Nyikolaj Griazsin, Marko Buacia, Gus Greensmith és Ole Veiby zárja.

A következő világbajnoki ralit, a négy hét múlva esedékes Argentin Ralit (2020. április 23-26.) törölték a koronavírus járvány erős terjeszkedése miatt. Az azután következő május végi Portugál Rali sorsa még kérdéses, de ha megáll a vírusjárvány, akkor várhatóan legközelebb ott találkoznak ismét a ralisok.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top