Keresés
Close this search box.
Fotó: Amber PR

Ogier ott folytatta, ahol abbahagyta

Fotó: Amber PR

Sebastien Ogier a 2020-as szezonzáró Monza Ralin elért győzelmét követően nem engedte ki a kezei közül a gyeplőt. Ami tavaly nem sikerült a Toyota pilótájának, az idén igen. Immáron nyolcadik győzelmét húzta be a szezonnyitó Monte-Carlo Ralin, s egyben 50. raligyőzelmét is ünnepelheti a francia autóversenyző. Másodikként a rali során az első helyen is autózó Elfyn Evans ért célba, ezzel is előrevetítve, hogy nagy küzdelem folyhat idén is a két toyotás csapattárs között. A dobogó harmadik helyére az a Thierry Neuville állhatott fel, aki tavaly győzelmet szerzett itt, de idén nehezített helyzetben volt új navigátora révén.

Neuville egyébként amellett, hogy harmadik lett azt is elérte, hogy a Toyota ne ünnepelhessen teljes dobogót, hiszen harmadik pilótája, a finn Kalle Rovanpera a negyedik lett nagyobb lemaradással a belga autóversenyző mögött. Nagyon éretten versenyzett a fiatal pilóta. Egyszer csúszott ki, majd később egy defekt hátráltatta, ezen kívül fókusztáltan, szépen versenyzett.

Elfyn Evans számára nyitva volt az út első Monte-Carlo Rali győzelme felé, de a walesi pilótának sokkal többet kellett volna kockáztatnia ahhoz, hogy legyőzze illusztris csapattársát. Talán tanul ebből és ezután sikeresebben felveszi a kesztyűt tapasztaltabb versenytársával.

„Az autó nagyszerűen ment, nagyon élveztem a hétvégét, nagy élmény volt. Szinte könnyezek, mivel nagyon jó döntés hoztam azzal, hogy maradtam még egy évet.” – nyilatkozta a versenygyőztes pilóta, aki miután a Power Stage-en is győzött, a maximális 30 ponttal távozhat a szezonnyitó raliról. Ugyanitt Kalle Rovanpera lett a második és szerzett négy pontot. A további három, kettő és egy bónuszpontot Evans, Neuville és Sordo gyűjthette be a harmadik, negyedik és ötödik helyekért.

Ott Tanaknak ezúttal sem jött össze a Monte-Carlo Raligyőzelem. Tavaly nagy balesetet szenvedett, idén viszont egyszerűen kiesett kezdeti jó formájából és a szerencse is elpártolt tőle. Már péntek estére sem a szája íze szerint alakultak a dolgok, hiszen a toyotás pilóták domináltak. Szombatra azonban rosszabbra fordultak az események. Két defekt elrontotta az észt pilóta raliját. Mivel a két defekt két egymásutáni gyorsaságin történt, végül három keréken kellett visszabicegnie a Gapben lévő szervízparkba.

A szabályzat szerint a szervízbe közlekedésre alkalmas járművel kell visszaérni, Tanaknak így nem maradt más lehetősége, mint kiállni a versenyből. Mivel a Super Rally szabályzat nem lépett érvénybe, így visszaállni sem tudott és pontok nélkül távozott, még a Power Stage-en sem tudott néhány bónuszpontot szerezni. Az új Pirelli gumik nem jól vizsgáztak a Hyundai pilótája számára ezen az első ralin.

Dani Sordo ért célba ötödikként egy nehéz hétvégét követően. Sokat küszködött azzal, hogy magabiztosságot érezzen a Hyundaiban és jó érzést keltsen benne a vele való versenyzés. A spanyol pilóta nem jó emlékekkel távozik, de örül, hogy fontos pontokat szerzett csapatának.

Takamoto Katsuta pályafutása legjobb helyezésével, a hatodikkal zárt Monacóban. Őt a Rally2-őt nyerő Andreas Mikkelsen követi az összetett hetedik helyén. A norvég pilóta Adrien Fourmaux-ót és Eric Camillit előzte meg, akik Gus Greensmith mögött értek célba az összetett kilencedik és tizedik helyén.

A következő világbajnoki raliversenyre öt hetet kell várnunk, 2021. február 26-28. között kerül megrendezésre a világbajnokságban debütáló és a Svéd Rali helyett beugró Északi-sarki Finn Rali. Miután a hagyományos Finn Ralit is megrendezik idén nyáron, így az ország rendhagyó módon két ralinak is otthont ad az idei szezonban. Ez is egy olyan havas-jeges rali lesz, ahol az északi pilóták lesznek előnyben, akik már gyerekkoruktól fogva ilyen pályákon gyakoroltak. Mivel ez az első alkalom, hogy ezt a ralit a világbajnokság keretein belül rendezik meg, így nagy presztízzsel bír majd ennek a ralinak a győztes trófeája.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top