Keresés
Close this search box.
amber szardinia rali 2024 ogier

Tanak szerencsés győzelme Szardínián

Sebastien Ogier mellől elpárolt Fortuna Szardínián. Horvátország és Portugália után nem tudta begyűjteni zsinórban harmadik győzelmét. Így Ott Tanak ölébe hullt idei első győzelme a Rali Világbajnokság olaszországi fordulóján. Az utolsó gyorsaságin defektet kapó Sebastien Ogier most kénytelen volt beérni a második hellyel. Még dühítőbb lehet számára az, hogy ezt a vb történetének egyik legkisebb időkülönbségével szerezte meg. A franciát Dani Sordo követte a bronzérmes helyen.

Tanaknak eddig jól alakul a Hyundaihoz való visszatérése. Kettő negyedik és egy második helyezést követően a vb hatodik fordulóján felállhatott a dobogó legtetejére. Ogier balszerencséjére is szüksége volt az észtnek az első helyhez. A nyolcszoros világbajnok ugyanis szombat délután óta vezette a ralit, mikor az utolsó szakaszon, a Power Stage-en defektet kapott és elvesztette az első helyezést.

Tanak öröme nem volt határtalan, hiszen ő is járt már hasonlóan ugyanitt 2019-ben, amikor is ugyanúgy az utolsó gyorsasági szakaszon ment el autójának szervókormányzása és ezáltal kicsúszott a markából az első helyezés. Ő akkor csak az ötödik helyre tudta célba kormányozni az autóját. „Jó érzés megszerezni az első helyet, de sajnálom Sebet. Nagyon kegyetlen így elveszteni a győzelmet. Pont ugyanebben a helyzetben voltam én is pár évvel ezelőtt” – nyilatkozta a Hyundai versenygyőztes pilótája.

Dani Sordo által kettős dobogós helyezést ünnepelhet a Hyundai, s így a koreai gyártó maradt a gyártói rangsor élén nyolc pontnyi előnnyel a Toyota előtt. A 41 éves pilóta több élvonalbeli autóversenyző kiesésének is köszönheti idei első dobogós helyezését. Ezen pilóták egyike a világbajnoki aspiráns Thierry Neuville volt, aki a nyolcadik szakaszon lecsúszott az útról, de a Super Sunday pontozás alapján 12 pontot gyűjtött és maradt az egyéni ponttábla élén.

A szintén első világbajnoki címére törő Elfyn Evans nem igazán brillírozott az olasz murvás utakon, s majd három perces lemaradással ért célba a negyedik helyen. Hátrányát az egyéni ponttábla második helyén azért sikerült lejjebb tornáznia 24 pontról 18-ra.

Kitartóan versenyzett az M-Sport pilótája, Gregoire Munster, s ez meghozta a gyümölcsét számára az ötödik helyezéssel. Csapattársa, Adrien Fourmaux még a harmadik helyen is autózott, mikor a pénteki utolsó gyorsaságin távozott a versenyből autójának elektronikai meghibásodása miatt.

Olyan sokan kiestek a Rally1-esek közül, hogy az első tíz maradék öt helyén már csak Rally2-es pilóták állnak. Sami Pajari nyerte a kategóriát az összetett hatodik hellyel. A finn pilótát Yohan Rossel, Jan Solans, Martin Prokop és a veterán Kajetan Kajetanowicz követi a sorban.

Folytatás négy hét múlva a világbajnokságba visszatérő Lengyel Ralival (2024. június 27-30.). 2017-ben rendeztek itt utoljára rali világbajnoki fordulót, így ezzel a közép-európai helyszínnel folytatódik a murvás ralik sora.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top