Fotó: Amber PR

Tanak tarolt Svédországban

Fotó: Amber PR

Ott Tanak megnyerte a Svéd Ralit vasárnap, s ezzel ralis pályafutása során először vezeti az egyéni ponttáblát is. Bár ezúttal sem skandináv pilóta nyerte meg ezt az északiak uralta versenyt, de észt révén magabiztosan autózott az általa is jól ismert havas-jeges utakon. Irdatlan küzdelem folyt a maradék dobogós helyekért, amelyből Esapekka Lappi és a tavalyi győztes Thierry Neuville került ki győztesen.

A Toyotával versenyző pilóta pályafutása hetedik győztes trófeáját gyűjtötte be a Rali Világbajnokságban, s a Toyota is az élre ugrott a gyártók között. Teemu Suninen a rali elejének meglepetésembere volt. A fiatal pilóta egyre jobb és jobb eredményt ért el, s a hatodik gyorsasági szakasztól kezdve csak nyert, igen imponáló teljesítményt tett le az asztalra. Igen ám, de a kilencedik gyorson már Ott Tanak ért célba elsőként miután a finn hátrébb esett. Ezután az észt szárnyalt és senki nem tudta letaszítani az első helyről. Tanak ráadásul a TV-ben is közvetített Power Stage-et is megnyerte. A Toyota pilótája mellett Neuville, Evans, Ogier és Lappi szerzett extra pontokat az itt elért helyezéseik után.

Andreas Mikkelsen bár nagyon szépen tartotta a tempót a második helyen, de az utolsó nap csalódást keltő volt a norvég számára. Míg korábban az összetettben megosztott második helyen állt Lappival, vasárnap már a dobogóról is lemaradt, s csak negyedik lett. A bronzérmes hely ugyanis a tavalyi győztes Thierry Neuville-é lett, aki kiegyensúlyozott teljesítménnyel ért célba harmadikként.

Elfyn Evans vitte célba az M-Sport Fordját az ötödik helyen. Őt Kris Meeke követte a Toyotával a hatodik helyen. Sebastien Loeb nem tudta megismételni monacói negyedik helyezését, ezúttal csak hetedik lett. A franciát a helyi hős Pontus Tidemand követi a nyolcadik helyen. Az első tizet két ismeretlenebb skandináv pilóta zárja, Ole Christian Veiby és Janne Tuohino. Előbbi lett a WRC 2 kategória győztese is egyben.

Sebastien Ogier 2016 óta nem túl sikeresen ezen a ralin, s ez idén sem volt másként A címvédő pilóta hamar kiesett a Citroennel, mikor megrekedt egy hófalban. A Rally2 szabályozás értelmében folytatta aztán a versenyt, csakúgy, mint a korábban szintén kiesett legenda Marcus Grönholm, a Toyotával versenyző Jari-Matti Latvala és Teemu Suninen.

A következő világbajnoki ralira három hetet kell várnunk, 2019. március 7-10. között kerül megrendezésre a Svéd Ralitól teljesen eltérő, lényegesen kellemesebb időjárási körülmények között zajló Mexikó Rali. Hagyomány, hogy az első két télies rali után egy nagy fordulattal megérkezik a mezőny a szezon első murvás és meleg éghajlatú ralijára. Sebastien Loeb és Sebastien Ogier a Mexikó Rali koronázatlan királyai. Mindketten rajthoz állnak idén is ezen a versenyen. Sokat várnak tőlük csapataik azok után, hogy 2018-ban Ogier győzött, Loeb pedig sokéves kihagyás után ötödikként ért célba Mexikóban.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top