Keresés
Close this search box.

Az amerikai Michael Goulian csókolhatta meg az indianapolisi téglákat

blank

Michael Goulian a könnyeivel küzdött vasárnap, amikor első amerikai Red Bull Air Race pilótaként győzelmet aratott az Indianapolis Motor Speedway-en. A második helyet a kanadai Pete McLeod szerezte meg, akinek ez az első dobogós helyezése 2018-ban, a harmadik helyen pedig a francia Nicolas Ivanoff állhatott a pódiumra. Így a világbajnokság végeredménye csak a novemberi szezonzárón dől majd el, a texasi Fort Worth-ben.

Goulian a hétvégén 40 000 hazai szurkoló előtt győzött, ám nem volt könnyű helyzetben: a leggyorsabb vesztesként épp, hogy csak bejutott a vasárnapi döntőbe. Ezalatt két riválisa a világbajnoki címért folytatott küzdelemben – a cseh Martin Šonka és az ausztrál Matt Hall – lemaradt, miután a szintén amerikai Kirby Chambliss a legjobb 14 között legyőzte Šonkát, Hall pedig eltalált egy pylont a legjobb 8-as futamban. Goulian megingathatatlan volt a legjobb 4 között és 1:06.208-os idejével megszerezte az első helyet. A kanadai McLeod végig nagy veszélyt jelentett az amerikai győzelmére, hiszen a pilóta 2016-ban harmadik lett Indianapolisban. Bár nagy iramot diktált, időt veszített a vesernypályán, így végül fél másodperccel Goulian mögött végzett.

„Ez egy óriási nap. Most úgy érzem, hogy az egész szezon szinte semmit sem jelent, hiszen az indianapolisi győzelem mindennél csodálatosabb” – árulta el Goulian, miután rádöbbent, hogy gyermekkora legendás indianapolisi hőseit követően ő is megcsókolhatja a híres Indy téglákat. „Van, hogy egy nap egyszerűen csak neked kedvez, ez most egy ilyen nap volt. Az utolsó bécsújhelyi versenyen, [ahol a 12. helyen végzett], olyan volt, mintha minden ellenem játszott volna, csak úgy mint Matt és Martin számára ezen a futamon. Mindenki egy igazán izgalmas finálét várt a világbajnoki címért folyó küzdelemben, úgy tűnik, ez most így is lesz.”

Az indianapolisi győzelem a harmadik helyről egészen a tabella élére repítette az amerikai pilótát, aki 70 pontjával a jelenleg 65 pontot birtokló cseh Martin Šonkát és a 63 pontos Matt Hallt előzi meg. Mindössze hét pont a különbség a ranglista első és harmadik helyezettje között, így az már biztos, hogy a novemberi Fort Worth-i versenyen győztes pilóta első alkalommal lesz Red Bull Air Race világbajnok.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top