Keresés
Close this search box.

Az amerikaiak „bevették” Oroszországot

blank

Nincs mese, Kirby Chambliss visszatért! Az amerikai veterán három héttel budapesti győzelme után egy újabb elsőséget zsebelt be, méghozzá tette mindezt a Red Bull Air Race történetének első oroszországi futamán. A Kazanyban megrendezett versenyen a második helyet a kanadai Pete McLeod, a bronzérmet pedig a szintén amerikai Michael Goulian vihette haza.

A változó időjárás ellenére 90.000 nézőt vonzott a hétvégén Kazanyba a világ leggyorsabb motorsport sorozata, a Red Bull Air Race. Idén először szerepelt orosz helyszín a versenynaptárban. A papírforma a budapesti versenyhez hasonlóan most is elmaradt, hiszen a bajnoki címre legnagyobb eséllyel pályázó Joshide Muroja, a csehek tehetsége, Martin Sonka és a címvédő német, Matthias Dolderer mind kiestek már a 14-es fordulóban. Helyüket az élen három észak-amerikai pilóta vette át – Kirby Chambliss 58.378-as idejétől a kanadai, Pete McLeod 0.747 századdal maradt le egy kétmásodperces büntetés miatt, így az amerikai zsinórban második futamgyőzelmét szerezte meg az idei szezonban. Harmadik helyen a szintén amerikai Michael Goulian végzett, aki nyolc éve nem állt dobogón, nem csoda hát, hogy extázisban locsolta a pezsgőt pilótatársaira a vasárnapi eredményhirdetéskor.

Az orosz állomás minden pilóta számára presztízskérdés volt, hiszen még soha, senki sem nyert orosz futamot, így Kirby Chambliss igazán büszke lehet magára – nemcsak történelmet írt, de győzelme elég volt ahhoz, hogy a tabella elejére kerüljön, 2006-os világbajnoki győzelme óta most először. Jelenleg 40 ponttal vezet, 39 ponttal holtversenyben második Joshide Muroja és Martin Sonka, míg Pete McLeod 38 ponttal jár a sarkukban, így három állomással a Red Bull Air Race világbajnokság vége előtt még semmi sincs lejátszva.

„A tiszta repülés vezet győzelemhez – ezen dolgozunk a csapatommal, akik a megfelelő útvonal megtervezésétől kezdve a stratégián át a géppel kapcsolatos javítási munkálatokig mindenben segítenek” – mondta Chambliss, aki az idei mezőny veteránjának számít, hiszen a világbajnoki sorozat 2003-as indulása óta versenyez. „Az idei év első felében küzdöttünk, de mostantól mindig csak a következő futamra koncentrálunk, így van esélyünk megnyerni a világbajnokságot is. Az orosz futam egyszerűen szuper volt!”

A Red Bull Air Race szeptember 2-3-án Európában, a portugáliai Portóban folytatódik.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top