Keresés
Close this search box.
Fotó: Opel Dakar Team

Féktelenül

Fotó: Opel Dakar Team

Gyönyörű tájakon autóztak. És ez még akkor is ámulattal töltötte el őket, ha ez volt az idei Silk Way rali legnehezebb napja. Ezúttal ugyanis hegynyi magas, úgynevezett katedrál-dűnéket mászott meg a mezőny a Góbi sivatagban.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 16. helyen ért célba a szakaszon, amelynek nagy részét fék nélkül teljesítette – ez adott némi plusz feladatot az Opel Dakar Team párosának.

„Homokos, gyönyörű pályát jelöltek ki erre a napra a rendezőnk, ha nem lett volna technikai gondunk, ez lett volna a verseny legjobb szakasza – mondta Szalay Balázs. – Dűnék váltakoztak a tevefüves, homokos dombokkal, csak sajnos a szakasz elején elment a fékünk, úgyhogy attól kezdve megint előre kellett gondolkodni, mert gyakran előfordult, hogy nem tudtunk megállni. A CP2 után Lacinak támadt egy mentő ötlete, le lehetett vágni a pályát viszonylag kis büntetés ellenében, s mivel nem volt más választásunk a fékprobléma miatt, megtettük. Azt kell mondanom, ez volt a pálya egyik legélvezetesebb része, mi csináltuk a nyomot a szűz dűnéken, kicsit olyan érzés volt, mintha előttünk még senki sem járt volna arra. Nem akadtunk el sehol, felszabadító érzés volt.”

Az Opel Dakar Team kettőse a 102 órás büntetése ellenére folyamatosan jön előre az összetettben – jelenleg a 14. –, a nehéz pályák ugyanis tizedelik a mezőnyt rendesen. Ez is azt bizonyítja, hogy bármilyen nagy a baj, egy maratoni sivatagi versenyt sohasem szabad feladni.

A kamionos kategóriában versenyző Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió hat és fél órát töltött el a csodálatos homokhegyek között, derekasan küzdött, és végül a 12. helyen ért célba. „Gyönyörű helyeken autóztunk, egyszerűen elképesztő volt ez a szakasz – mondta Kovács Miklós, aki az összetettben a 10. helyen áll. – Volt egy rugótörésünk és egy defektünk – a lyukas kereket a célban kicseréltük, a rugót meg a fiúk vették kezelésbe a táborban. Egyszer ástunk is, mert nem jött senki, aki kihúzott volna minket.”

Érdekesség, hogy olyan nehéznek ítélték a szervezők a szakasz második felét, hogy aki délután három után ért oda, azt kiterelték a pályáról, mert esélytelen lett volna, hogy célba ér.

 

SILK WAY RALI

12. szakasz Jiayuguan–Alxayougi (össztáv: 483.79 km, ebből szelektív szakasz: 254.75 km). Autósok: 1. Christian Lavieille, Jean-Pierre Garcin (francia, Baicmotor BJ40L) 3:53:21, 2. Liu Kun, Fang Mingji (kínai, SMG Buggy) 19 mp h., 3. Han Wei, Min Liao (kínai, SMG Buggy) 6:24 p h., …16. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 5:36:42 ó h. Kamionosok: 1. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljajev, Dmitrij Szvisztunov (orosz, Kamaz) 4:04:08, 2. Sibalov, Mokejev, Nyikitin (orosz, Kamaz) 2:15 p h., 3. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov (orosz, Kamaz) 3:01 p h., …12. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 2:35:08 ó h.

Az összetettben. Autósok: 1. Cyril Despres, David Castera (francia, Peugeot 3008 DKR) 36:31:47, 2. Han Wei 43:22 p h., 3. Lavieille 46:37 p h., …14. Szalay Balázs 155:01:40 ó h. Kamionosok: 1. Dmi trij Szotnyikov 38:16:38, 2. Sibalov 3:04 p h., 3. Margyejev 17:54 p h., …10. Kovács Miklós 14:52:15 ó h.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top