Keresés
Close this search box.
Fotó: Opel Dakar Team

Így tanul Szalay és Bunkoczi kínaiul

Fotó: Opel Dakar Team

Szalay Balázs és Bunkoczi László teljes gőzzel készülnek a hamarosan rajtoló Silk Wayralira – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy legutóbb kínai nyelvleckét is vettek.

A kínai nyelv a világon az egyik legnehezebb – ha nem a legnehezebb.

Szalay Balázs és Bunkoczi László mégis vállalkozott arra, hogy elsajátítsa az elengedhetetlenül szükséges szavakat, mondatokat és írásjeleket, hiszen a július 8-án rajtoló Silk Wayrali mezőnye az idén átszeli a Góbi sivatagot és Pekingben ér célba, vagyis a most „felcsípett” nyelvtudás nagyon hasznos lehet.

„Régi barátunk, Vizi Balázs rögtönzött nekünk nyelvórát, és bár elsőre megjegyezhetetlennek tűnnek a kínai írásjelek, végül is van bennük logika – mondta Szalay Balázs, aki már tudja, hogy van a jobbra, a balra és az egyenesen, tud köszönni, megköszönni és elköszönni. – Fontosak az alapismeretek, már csak abból a szempontból is, hogy ha például tankolni akarunk egy benzinkúton, ne kelljen megkóstolni az üzemanyagot ahhoz, hogy megállapítsuk, melyik a benzin és a dízel, hanem el tudjuk olvasni.”

Szalay Balázs azt vallja: bárhol jársz, élj úgy, ahogy az ottaniak. Ismerd meg a kultúrájukat, kóstolj bele az ételeikbe, barátkozz, beszélgess a helyiekkel. S persze, tudj néhány udvarias szót minden nyelven. A kínai nyelv esetében egyébként ennél többre nem is igen van lehetőség.

„Nyilván nem tudnék lerakni egy középfokú kínai nyelvvizsgát, de Balázs mondta, hogy neki a kínai is menni fog, igaz, ő egy elsősegély-tanfolyam után is vállalná, hogy megoperáljon – viccelődött Bunkoczi, aki jó néhányszor járt már Kínában üzleti ügyben, a tanárrá előlépő Vizi Balázzsal (aki kint él és jó néhány nyelvjárást elsajátított) is sok-sok érdekes élményben volt része ott. – Már évek óta tudok sört kérni kínaiul, mint ahogy köszönni és köszönetet mondani is tudok. Ennél tovább nemigen merészkednék, legfeljebb néhány praktikus kérdés erejéig. De annyi elég is lesz, ennél többre Afrikában sem volt szükség soha…”

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top