Keresés
Close this search box.

Megvan a ritmus

blank

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős számára igencsak izgalmas volt a csütörtöki szakasz, hiszen volt részük folyóátkelésben – híddal és híd nélkül egyaránt. A magyar egység végül a 14. helyen végzett a Szemej és Urdzsar közötti szakaszon, az összetettben pedig a 11. helyről várja a folytatást.

Noha a szelektív elég hosszú, 387 kilométeres volt, nem okozott különösebb nehézséget, sőt, az Opel Dakar Team párosa nagyon élvezte.

„Az első háromszáz kilométer viszonylag gyors volt, azután azonban hegyi ösvényre értünk, amely kanyargott ugyan, tehát lassította a tempót, de jó volt a ritmusa – mondta Szalay Balázs. – Elkapott minket a zuhé, de ezúttal nem volt baj, mert nem lett tőle sár, sőt, porban mentünk szinte végig, ezért is okozott nehézséget, amikor például kamiont kellett előzni. Nem láttunk semmit a porában. A második ellenőrző pont után két folyón is át kellett kelni, az egyiken volt híd, a másikon… Nos, eredendően a másikon is, csak valaki ripityára törte, úgyhogy alternatív megoldást kellett találnunk. Mentünk jobbra, nagyon jobbra, és még inkább jobbra, de mindenhol lehetetlen volt az átkelés, mert túl magas volt a víz, úgyhogy elindultunk visszafelé. Laci kiszállt és talált egy helyet, ahol viszonylag alacsony volt a víz szintje, és a másik partoldal sem volt túlságosan meredek. Ilyenkor egyébként arra is nagyon figyelni kell, nehogy kifelé menet felüljön az autó a partoldalra. Kevésen múlt, de megúsztuk.”

Mint ahogy megúszták azt is, hogy egy óriási árok nem volt benne az itinerben, ők pedig nagy sebességgel érkezve beleugrattak, ami után előbb orra estek, majd az autó hátuljára. De az őrangyaluk vigyázott rájuk, úgyhogy talpon maradtak, és ez a lényeg.

„Nagyon pontos pályát írnak a rendezők, ami egyrészt remek, viszont veszélyes is, mert nagy meglepetés ér, ha egyszer nincs benne valami az itinerben, mint például az a bizonyos gödör – nyilatkozta Bunkoczi László. – Ezt az esetet leszámítva azonban nem kerültünk rizikós helyzetbe, navigátor szempontból az összes többi nap nehezebb volt.”

A másik magyar egység, a kamionos mezőnyben versenyző Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió a szakaszon a 12. helyen végzett, az összetettben pedig továbbra is tartja nyolcadik helyét.

SILK WAY RALI

6. szakasz, Szemej–Urdzsar (össztáv: 597.13 km, ebből szelektív szakasz: 387.86 km). Autósok: 1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Peugeot 3008 DKR) 3:16:06, 2. Loeb, Elena (francia, Peugeot 3008 DKR Maxi) 15:28 p h., 3. Han Wei, Min Liao (kínai, Geely SMG Buggy) 16:19 p h., …14. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 46:09 p h. Kamionosok: 1. Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovlev, Vladimir Ribakov (orosz, Kamaz) 3:38:38, 2. Kolomi, Stross, Ernst (cseh, Tatra) 39 mp h., 3. Szotnyikov, Ahmagyejev, Musztafin (orosz, Kamaz) 5:13 p h., …12. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 2:06:41 ó h.

Az összetettben. Autósok: 1. Sébastien Loeb 17:16:24, 2. Despres, Castera (Peugeot 3008 DKR) 1:03:41 ó h., 3. Menzies, Mortensen (amerikai, Mini) 1:30:12 ó h., …11. Szalay Balázs 3:26:58 ó h. Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov 19:09:17, 2. Sibalov, Mokejev, Nyikitin (orosz, Kamaz) 2:12 p h., 3. Kolomy 12:53 p h., …8. Kovács Miklós 5:03:58 ó h.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top