Keresés
Close this search box.
Fotó: Opel Dakar Team

Rajt a vörös téren!

Fotó: Opel Dakar Team

Moszkva szívében, a gyönyörű Vörös téren rajtolt el a Silk Way rali, amelynek mezőnye (33 autó és 21 kamion) majdnem tízezer kilométer megtétele után érkezik majd meg a császári Kína korábbi fővárosába, a háromezer éves Hszianba jövő szombaton.

Az előző napok vesszőfutása után a magyar szervizcsapatok és versenyjárművek csütörtök éjszaka megérkeztek Moszkvába, péntek reggel átestek a kötelező technikai ellenőrzésen, így este már úgy állhattak oda a rajthoz, mintha nem is lettek volna úton négy teljes napig, s nem vesztegettek volna el órákat a különböző határokon.

A Vörös tér ünneplőbe öltözött a jeles alkalomra – ezen az estén minden a Silk Way rali jegyében zajlott, igaz, éppen akkor eredt el az eső, amikor az első versenyautó felgurult a rajtdobogóra. A szurkolók kedvét azonban ez sem ronthatta el, hiszen a technikai sport egyik nagy ünnepének lehettek szemtanúi, amikor a hétszeres Dakargyőztes Vlagyimir Csagin, aki egyébként a viadal igazgatója, sorban egymás után elrajtoltatta a versenyzőket. Köztük tizedik párosként a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettőst, amely ezen a versenyen érte el pályafutása egyik legjobb nemzetközi eredményét – 2012-ben az utolsó napon nagy hajrával az összetett második helyre zárkózott fel.

Akár jó előjelnek is tekinthető, hogy akkor is esős versenyük volt, s az utolsó szakasz sárban zajlott.

„Egyrészt nagy kár, hogy esik, mert megáznak a szurkolók, és mert egy kicsit ront az ünnepi hangulaton, másrészt viszont nekünk akár még jól is jöhet, hiszen a Mokkán sárra is jó gumik vannak, miközben az élmezőny nem válthat abroncsot, ugyanazzal a típussal kell végig versenyeznie. Én egyébként is szeretek sárban versenyezni, úgyhogy már nagyon várom a holnapi rajtot. Maga a Vörös tér ezúttal is teljesen lenyűgözött, egyszerűen gyönyörűek ezek az épületek, s az, hogy itt lehet a rajt, nagyon nagy megtiszteltetés. Délután is tettünk itt egy hosszabb sétát, de estére ünnepi hangulat fogadott minket, jó érzés látni, hogy a rendező országok ennyire komolyan veszik a viadalt.”

S hogy mit tett hozzá mindehhez Bunkoczi László? Mindenekelőtt elővette a Rain X-et, ami arról gondoskodik majd, hogy ne párásodjon a szélvédő a szakasz során (a rutin, meg az évek…), azután meg kicsit elmosolyodott az esőt látva.

„Kellemes, enyhe őszünk van – viccelődött Bunkoczi. – Eljöttünk egy sivatagi versenyre, ehhez képest tizenkét fok van és szakad az eső. De itt vagyunk a Vörös téren, és mint mindig, ezúttal is tátom a számat, hogy milyen gyönyörű – szívmelengető, hogy innen rajtolhatunk. Ráadásul már ötödször.”

Az Opel Dakar Team kettőse tizedik autós párosként gurult át a Silk Way rali rajtdobogóján, s természetesen annak rendje és módja szerint elrajtolt a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (Scania) kamionos trió is. „A kamionos kategóriában a világ krémje gyűlt itt össze – hatalmas öröm lesz ezek ellen a fiúk ellen versenyezni, akikkel ráadásul nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Remélem, tudunk majd versenyezni velük” – mondta Kovács Miklós, majd szélesen elmosolyodott, miután az egyik rivális jól hátba verte, és megdicsérte, hogy milyen gyönyörű lett a csőrös Scania.

A verseny szombaton a Moszkva és Csebokszari közötti szakasszal kezdődik, amelyen a mért szakasz még nem lesz hosszú (alig több, mint hatvan kilométer), de arra éppen elég, hogy bemelegedjenek a versenyzők.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top