Keresés
Close this search box.

Baji bronzérmes

blank

Baji Balázs bronzérmet nyert férfi 110 méteres gátfutásban a londoni atlétikai világbajnokság hétfői versenynapján.

A 28 éves vágtázó a fináléban jól rajtolt, de a második gátat leverte, emiatt némileg megtört a lendülete. Azután ismét jó tempóban futott, majd ugyan a nyolcadik gáton megint hibázott egy kicsit, de a kilencedik és tizedik már szinte tökéletesen sikerült. Az ekkor nagyokat hibázó, addig a harmadik helyen futó francia Garfield Darient sikerült megelőznie, így 13.28 másodperces idővel ért célba az olimpiai bajnok jamaicai Omar McLeod, valamint az előző vb-n győztes orosz Szergej Subenkov mögött – írja az MTI.

    Baji Balázs a magyar atlétika 12. érmét szerezte meg szabadtéri világbajnokságon, Londonban az elsőt. Futószámban még soha nem állhatott vb-dobogón magyar versenyző.
    „Elképesztő futás, elképesztő verseny volt. Még nem is hiszek annak, amit átéltem. Hihetetlenül boldog vagyok, nyilván álmodoztam róla, de nem mertem elhinni, hogy ez megvalósulhat” – értékelt az M4 Sportnak Baji. Leszögezte, nagyon kemény verseny volt, sok hibával, úgy érezte, mindenkin rajta volt a világbajnokság terhe.
    „Éreztem a végén, hogy úristen, ott lehetek a dobogón. Akkor olyan energia szabadult fel bennem, és olyan erő hajtott át az utolsó néhány gáton, hogy nem is értem. Amikor beértem a célba, és láttam, hogy harmadik vagyok… Nagyon boldog vagyok.”
    Kifejtette, bár szerette volna, hogy olyan tiszta és szép legyen a döntős futása, mint az első két körben, ez nem sikerült. „De ez nem zökkentett ki annyira, hogy gondot okozzon. A verseny megadta a lehetőséget, hogy vissza tudjak jönni.” 
    Leszögezte, negyedik világbajnoksága már a londoni, így sok tapasztalat áll a háta mögött. „Fizikálisan és mentálisan is összeállt a formám. Most értem olyan szintre, hogy ilyen szituációkat meg tudjak oldani” – fogalmazott Baji.
    „Nagyon örülök, hogy az egész szezonom így sikerült. Mélyről jöttem fel, és örülök, hogy egy ekkora álmot valósítottam meg.”
    Hozzátette, még nehezen hiszi el, s ez akkor is így lesz, amikor a kezében lesz a medál. „Nehéz úgy gondolnom magamra, hogy nem csupán világbajnoki döntős, hanem világbajnoki érmes is vagyok. Sikerült odaérnem a világ tetejére. Ezt kell a következő években megtartani, de ezt senki nem veszi el tőlem.”
    Az állatorvosként praktizáló magyar futó a vasárnapi elődöntőből futamát megnyerve került a fináléba, amivel nagy bravúrt hajtott végre, hiszen 1987 óta nem volt magyar, aki 5000 méternél rövidebb számban döntőbe tudott kerülni vb-n. Hétfői bronzérme pályafutása legnagyobb sikere, 110 gáton pedig a második felnőtt világversenyes dobogós helyezése a tavalyi Európa-bajnokságon szerzett ezüstje után.
    A versenyszám eredményhirdetése kedden 20 órakor kezdődik, az eseményt az M4 Sport élőben közvetíti.

Fotó: Igaz Bálint – Magyar Atlétikai Szövetség 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top