Keresés
Close this search box.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Érmek és országos csúcsok a Gyulai Memorialon

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Sikeresen zárult a magyar versenyzők számára is a Székesfehérváron megrendezett Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj.

Nyolc századra a világcsúcstól 100 gáton Kendra Harrison

Kendra Harrison ritkán látható parádés futással, 12.28 másodperces eredménnyel győzött női 100 méter gáton a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon kedden.

Harrison tavaly javította 12.20-ra a világrekordot, ám öröme nem lehetett teljes, mivel lemaradt a riói olimpiáról. Idén azonban hasonló kudarcot nem kell megemésztenie, mivel a székesfehérvári verseny előtt másfél héttel megnyerte az amerikai bajnokságot, amivel biztosította helyét a világbajnoki csapatban.

A bajnoki cím és vb-csapattagság úgy tűnik, nagyon feldobta a mindössze 1,63 méter magas sprintert, mert kedden valósággal kirobbant a startgépből és úgy hagyta maga mögött vetélytársait, mintha a mezőnyben nem két olimpiai bajnok, s a világranglista első hat helyezettjéből öt atléta lett volna, hanem másodvonalbeli futók. Harrison 12.28 másodperces eredménye annak fényében még figyelemreméltóbb, hogy a futam alatt szélcsend volt a Bregyó-közben.

A második helyen az eddigi ranglistaelső Jasmin Stowers végzett 12.66 másodperccel, Sharika Nelvis pedig 12.69-cel lett harmadik.

Női 400-on az olimpiai bajnok bahamai Shaune Miller-Uibo 49.86 másodpercre javította a versenycsúcsot, míg férfi távolban a dél-afrikai Rushwal Samaai 8,34 méterrel nyert, ami szintén a Gyulai Memorial történetének legjobbja, ráadásul ezzel legyőzte az olimpiai aranyérmes amerikai Jeff Hendersont is, aki 8,18-cal zárt.

 

Baji országos csúccsal negyedik 110 gáton

Baji Balázs óriási országos csúccsal, 13.15 másodperccel negyedik helyen végzett a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj idei talán legszínvonalasabb számában kedden.

A gátasok mezőnyében sztárok egész sora térdelt a rajtgépbe: az olimpiai bajnoki címvédő jamaicai Omar McLeod, a világcsúcstartó amerikai Aries Merritt és a világbajnoki címvédő orosz Szergej Subenkov.

A várt kiváló versenyt hozta, a győzelemért McLeod és Subenkov vívott nagy csatát, az utolsó gát után azonban már egyértelműen a jamaicai volt az élen és 12.96 másodperccel nyert, míg a független színekben versenyző Subenkov öt századdal lemaradva lett második. Ezzel a világ idei két legjobb eredményét futották. Mögöttük jött be Merritt 13.11-gyel, majd negyedikként Baji.

A magyar versenyző eredményére kicsit várni kellett, majd, amikor a kivetítőn megjelent 13.15-ös ideje, az állatorvosként dolgozó atléta ugrálni kezdett örömében.

„Jól elkaptam a rajtot, éreztem hogy jó helyen vagyok” – nyilatkozta Baji Balázs, aki nyolc századot faragott saját, júniusban elért országos rekordján. Hozzátette: ennek ellenére ez nem volt egy jó futás, mivel kicsit „szétesett” a végére.

Baji idén harmadszor javította meg az országos rekordot 110 méter gáton.

 

Kővágó vb-szintet dobott és nyert diszkoszban

Kővágó Zoltán 65 méter feletti eredménnyel megnyerte a férfi diszkoszvetést, egyúttal tejesítette a londoni világbajnokság kvalifikációs szintjét a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon Székesfehérváron.

A 2004-es, athéni olimpia ezüstérmese idén eddig nem remekelt, ennek ellenére a 38 éves klasszis ismét bizonyította, hogy nem lehet leírni, van még benne annyi, amivel a nemzetközi mezőnyben is eredményes tud lenni.

A szolnoki nehézatléta biztonsági dobásokkal kezdett, elsőre 61,05, másodikra pedig 62,11 métert ért el, harmadikra aztán 65,67-ig repítette a diszkoszt, amivel nemcsak átvette a vezetést, hanem megdobta a vb-szintet is.

A versenynek ekkor tulajdonképpen vége is lehetett volna, ugyanis a mezőnyből ezt követően már senki sem tudott válaszolni Kővágó dobására, még a lengyel világbajnok Piotr Malachowski sem, így a nap második magyar győzelme született meg.

A második helyet Malachowski 65,08, a harmadikat pedig a litván Andrius Gudzius 64,58 méterrel szerezte meg. Huszák János 62,06 méterrel hetedik lett.

 

Márton Anita kiváló eredménnyel győzött súlylökésben

Márton Anita egészen kiváló sorozatot produkálva, 19,48 méteres eredménnyel megnyerte a női súlylökést a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon Székesfehérváron, ahol női 400 gáton kikapott az olimpiai bajnok Dalilah Muhammad, míg férfi 100-on Justin Gatlin 10 másodpercen belüli idővel diadalmaskodott.

A férfi kalapácsvetés magyar szempontból kevés igazi örömet tartogatott, női súlylökésben viszont arra lehetett számítani, hogy hazai győzelem születik, mivel a mezőnyben egyértelműen az olimpiai bronzérmes magyar számított a legjobbnak.

Az idényt remekül kezdő, ám azóta kicsit visszafogottabb eredményeket produkáló Márton Anita már az első sorozatban jelezte, hogy ezúttal nagy eredményre lehet számítani tőle. Elsőre 18,27 méterrel nyitott, ami „bemelegítésnek” több mint biztató volt, majd másodikra már 19,23 métert lökött. A magyar dobó tulajdonképpen végig magával versenyzett, s ugyan a harmadik és negyedik sorozatban nem javított, ötödikre ismét kiválóan beletalált a dobásba, így 19,48 méterrel nyerte a versenyt.

Márton fölényére jellemző, hogy a hatból öt dobásával megnyerte volna a viadalt, melyen utolsóra 19,23 métert ért el.

„Nagyon örülök a győzelemnek, s annak, hogy jó sorozatot tudtam dobni” – nyilatkozta a verseny után Márton. „Volt egy nehezebb időszakom, de úgy tűnik, sikerült kilábalnom belőle. A fő cél továbbra is a londoni világbajnokság.”

A férfi 100 méter előtt nagy kérdés volt, hogy a veterán, 35 éves Justin Gatlin a másfél hete rendezett amerikai bajnokságon aratott győzelme után mennyire eresztett le, s milyen eredményre képes a címvédő Akani Simbine ellen.

A 2004-es olimpia arany-, a tavalyi riói játékok ezüstérmese keddi futása alapján tartja kiváló formáját, a rajtgépből valósággal kirobbant, s végig kiváló tempóban futott, így óriási csatában, Simbinét egy századdal megelőzve megnyerte a viadalt, méghozzá kiváló, 9.98 másodperces eredménnyel.

A női 400 gát olimpiai bajnokának ugyanakkor láthatóan még nem sikerült kipihennie az amerikai válogatót és a kontinensváltást. Dalilah Muhammad ugyanis az utolsó 50 méterre elkészült az erejével, így végül csak harmadik lett. A győzelmet honfitársa, Kori Carter szerezte meg 54.22 másodperces versenycsúccsal.

 

Halász 6., Pars 9., Fajdek simán győzött

A tavalyi évhez hasonlóan ismét kilencedik lett Pars Krisztián férfi kalapácsvetésben a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon Székesfehérváron, ahol a papírformának megfelelően a világranglista-vezető lengyel Pawel Fajdek simán nyert, míg legjobb magyarként Halász Bence hatodik helyen végzett.

A vasárnapi Hopp Parádé és a hétfői versenynap után a férfi kalapácsvetők nyitották meg kedden az elmúlt évek alatt a világ legrangosabb nemzetközi versenyeinek sorába lépő viadal főnapját, amelyre több mint ötven országból érkeztek versenyzők.

Ezt a számot korábban rendre hazai győzelmi esélyekkel rendezték meg, ám a londoni olimpiai bajnok Pars idén is rengeteg egészségi problémával küzd, emiatt formája messze van attól, mint amit 2016 előtt éveken át mutatott.

A szombathelyiek kétszeres Európa-bajnoka láthatóan szenvedett a dobókörben, önmagához képest nagyon lassú volt, kalapácsa a legjobban sikerült első kísérletére is mindössze 73,02 méterig szállt, így három kör után véget ért számára a verseny.

„Sérülten, félig sérvvel nem lehet versenyezni” – mondta röviden a láthatóan feldúlt Pars, miután harmadik kísérletét is ledobta.

Az első két sorozatban még csak óvatosan dobó, kétszeres világbajnok Fajdek a harmadik sorozattól egyszemélyes show-t produkált, előbb 80,29, majd 81,19, ötödikre pedig 82,64 méterig jutott, s ugyan hatodikra nem javított, sikere így is nyomasztóan egyértelmű volt.

A magyar bajnok Halász Bence stabilan 75 méter körül dobott végig, a legmesszebbre pedig a hatodik szériában jutott, amikor 75,81 méternél esett le kalapácsa, ez a hatodik helyet jelentette számára.

Másodikként Fajdek honfitársa, Wojcieh Nowicki zárt, míg a harmadik a fehérorosz Pavel Barejsa lett.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top