Keresés
Close this search box.
unnamed(3)

Íme a részletes adatok, rekorddal zárt a budapesti atlétikai vb

Minden becslést és előzetes számítást túlszárnyaltak a budapesti atlétikai világbajnokság részvételi adatai, soha, semmilyen magyarországi sporteseményen nem voltak ennyien. A fantasztikus hangulatnak nem csak a jegyvásárló szurkolók örülhettek, hanem sok tízezren lehettek ott a szervezők jóvoltából olyan nézők is, akik önerőből nem tudtak volna eljutni a Nemzeti Atlétikai Központba.

Összesen 404 088 jegy talált gazdára az elérhető 420 ezerből a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon, amely rekord Magyarország történetében. 95 százalék feletti arányban keltek el a jegyek a 9 esti és 5 délelőtti versenyprogramra, a „megtelt” táblát szinte minden este ki lehetett volna helyezni – derült ki a szervezőbizottság által nyilvánosságra hozott részletes adatokból.

120 országból érkeztek szurkolók és ha egy országnak számítanánk a közép-európai országokat, akkor innen jöttek a legtöbben, több mint 30 ezren. Összesen a nézők 40 százalékát tették ki a külföldiek, 60 százalék volt a magyarok aránya. Az országok listáját Magyarország után az Egyesült Királyság vezeti, majd Németország és aza sorrend. A 9 esti programra 267 331, az 5 délelőttire 136 757 néző volt kíváncsi.

„Azt a célt tűztük ki, hogy legyen elérhető az atlétikai vb mindenki számára. Megfizethető jegyárakat határoztunk meg és 50 százalékos jegyárkedvezményt kaptak azok, akik sportolnak, azaz részt vettek a vb szurkolói klubjához kötődő 37 sportesemény egyikén, vagy teljesítették az egyéni kihívásokat. Ez volt az egyik olyan újítás, amellyel most először találkozhattak a szurkolók világversenyen. Eljutottunk minden vármegyébe és az egyéni kihívások segítségével lényegében az ország minden pontjára, hogy a sportolást és az egészséges életmódot népszerűsítsük a vb segítségével. Ezen kívül ársapkát vezettünk be a vb területén a büfékben és a MÁV-Volán csoport segítségével 2023 forintos áron lehetett oda-vissza elutazni az ország bármely pontjáról Budapestre a vb idején” – mondta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

Összesen 341 555 fizető néző volt a lelátókon, a többi jeggyel meghívott vendégek vehettek részt a vb-n. Ezzel sikerült elérni a nemzetközi szövetség által elvárt minimum 80 százalékos arányt, sőt, jóval magasabb, 85 százalék feletti volt a fizető nézők aránya. Annak ellenére lett ilyen magas ez a szám, hogy a nemzetközi szövetség egy teljes szektort tartott fenn az atlétáknak, és a versenyzők edzőinek is a lelátó különböző részein kellett helyet biztosítani minden egyes versenyprogram idején.

Csaknem 10 ezer ingyenes jegyet juttattak a szervezők a Sulihős program keretében olyan iskoláknak, amelyek vállalták, hogy atlétikai foglalkozásokat, versenyeket szerveznek a vb évében. Hasonló számban kaptak térítésmentesen jegyeket különböző, nehezítettséggel élő csoportok a Civilút Alapítvány segítségével. Olyan társadalmi csoportok, például fogyatékossággal élők, állami gondozásban élők, nagycsaládosok, Covid-árvák, egyszülős családok számára tették lehetővé a részvételt, amelyek egyébként nem, vagy csak nehezen juthattak volna el a világbajnokságra. Ráadásul közülük sokan a legjobb helyről nézhették a világbajnokság programját, hiszen a magyar szervezők úgy döntöttek, hogy a hasonló sporteseményeken kiemelt vendégeknek, magas rangú politikusoknak fenntartott bőrfoteles szektorok egyikét a rendelkezésükre bocsátják, remélve, hogy életük sportélményével ajándékozzák meg őket.

6000 jegyet biztosítottak a szervezők a magyar felnőtt és utánpótlás korú igazolt versenyző atlétáknak, illetve a világbajnokságon induló magyar atléták családtagjainak. 2 ezer jegy jutott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség saját dolgozóinak, tiszteletbeli bíróknak és egyéb kiemelt vendégeknek. Ingyenesen vehettek részt olyan csoportok, mint a Nemzeti Tehetség Központ diákjai, ukrajnai iskolások, vagy a Rákóczi Szövetség szervezésében Magyarországra érkezett határon túli magyar diákok. Jelentős számban vették igénybe a tiszteletjegyeket a nemzetközi szövetség, valamint a budapesti világbajnokság hazai és nemzetközi szponzorai is. Több száz ingyen jegyet osztott szét a Fővárosi Önkormányzat és Ferencváros Önkormányzata is.

Látva az óriási érdeklődést, a világbajnokság idején a szervezők, egyeztetve a nemzetközi szövetséggel részben felszabadítottak több sor ülőhelyet az egyébként edzőknek, valamint a fotósoknak fenntartott helyek közül is. Egyedül a VIP vendégek esetében tapasztalták a szervezők, hogy nem mindenki jelent meg, ezért is döntöttek úgy a magyar szervezők, hogy a világbajnokság 5. napjától a VIP lelátó egy részét is átadják a közönségnek.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top