Keresés
Close this search box.
unnamed (13)

Magyarország csodáját mutatja meg a világnak az atlétikai vb maraton útvonala

Hősök tere, Andrássy út, Lánchíd, Alagút, Várkert bazár – csak néhány történelmi látványosság, amelyet megcsodálhatnak majd a 2023-as atlétikai világbajnokság maratoni versenyeinek résztvevői és a nézők a helyszínen, valamint az egész világon a tévéközvetítésen keresztül. Egymilliárdan nézik majd az előzetes várakozások szerint összesen a világbajnokság közvetítéseit és közülük több tízmillióan lesznek azok, akik láthatják augusztus 26-án és 27-én, amint a világ legjobb maratoni futói száguldanak Budapesten, az UNESCO világörökség részét képző történelmi városrészeken.

„A világ legjobb futói a világ egyik legszebb városában versenyeznek majd, történelmi díszletek között. Láss csodát! – így szól a mottónk, nem is lehet kérdés, hogy ezzel az útvonallal a maratoni versenyek közben a csoda garantált. A világbajnokságnak kiemelten fontos célja, hogy megmutassuk Magyarországot és a magyar fővárost a világnak. Azért dolgozunk, hogy minél többen felfedezzék, hogy Európa szívében van egy biztonságos, könnyen megközelíthető, szép és vendégszerető ország” – mondta Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója.

Négy kört futnak majd a 10 kilométeres pályán a versenyzők, akiknek összesen 8-szor kell majd átfutniuk a Lánchídon és 4-szer az Alagúton a Budai vár alatt. Eközben láthatóvá válik a budai panoráma, a pesti rakpart, az Erzsébet tér, az Operaház és a belváros sok-sok büszkesége, tere, műemléke. 

„Nagyon fontos célunk, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság segítségével mindenkit ösztönözzünk a rendszeres testmozgásra. A maraton során egy csodás helyszínen, egy felejthetetlen hangulatú versenyen a nézők valóban testközelből láthatják a világ legjobbjait. Úgy lehetnek szemtanúi a versenyüknek, hogy szinte együtt lélegeznek a sztárokkal. Ez a különleges élmény pedig reményeink szerint óriási motivációt jelenthet, hogy mindenki futócipőt húzzon és megpróbálja feszegetni a saját határait” – osztotta meg várakozásait a maratonnal kapcsolatban dr. Schmidt Ádám a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos.

Augusztus 26-án reggel 7-kor indul a női, augusztus 27-én reggel 7-kor pedig a férfi maraton mezőnye és szintén az Andrássy úton rendezik a gyalogló versenyeket. Az augusztus 19-én, 8:50-kor rajtoló férfi 20 km-es gyaloglás lesz a világbajnokság nyitó versenyszáma, a női 20 km egy nappal később, 7:15-kor kezdődik. Augusztus 24-én reggel 7-kor a nők és a férfiak együtt vágnak neki az embert próbáló 35 kilométernek. A rajt és a cél mindegyik utcai verseny esetében a Hősök tere, amely a Nemzeti Atlétikai Központ mellett a világbajnokság második fő helyszíne lesz.

2023. augusztus 19. és 27. között lesz a budapesti atlétikai világbajnokság, amely Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye. Több mint 200 ország 2000 atlétája vesz részt rajta és a nézőkkel együtt több mint 200 ezer vendégéjszakát töltenek el külföldiek ebből az alkalomból az országban.

Jegyek elérhetők a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu oldalon. Kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosítanak a szervezők a szurkolói klub tagjainak, erről minden információ megtalálható a hetkoznapihos.hu weboldalon.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top