Fotó: Facebook (Budapest 2024)

Napirenden az olimpiai pályázat visszavonása

Fotó: Facebook (Budapest 2024)

A 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai pályázat visszavonását kezdeményező javaslatról jövő szerdán dönthet rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A budapest.hu oldalon szombaton közzétett, a Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés valamennyi fideszes képviselője által jegyzett előterjesztésben azt kezdeményezik: a testület helyezze hatályon kívül a 2015. június 23-án elfogadott közgyűlési határozatot és “a politikai egység felbomlására tekintettel” a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen vonja vissza a 2024. évi XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát.

Továbbá felkérnék a főpolgármestert, hogy a közgyűlés döntéséről a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével közösen értesítse a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot; vizsgálja meg a közgyűlés 2015. június 23-i és azt követő ülésein az olimpia megrendezésével kapcsolatban hozott döntéseit, és azok sorsáról május 31-ig készítsen javaslatot a testület számára, valamint a vonatkozó kormányhatározatokban nevesített – és az olimpiai pályázattal kapcsolatos, de attól függetlenül is megvalósuló – beruházások további sorsáról, azok 2024-ig történő megvalósulása érdekében folytasson tárgyalásokat a kormánnyal.

Az előterjesztésben emlékeztettek, hogy szerdán a kormány – a Fővárosi Közgyűléshez hasonlóan – megállapította, hogy a pályázat benyújtásakor még meglévő politikai egység helyreállíthatatlanul felbomlott, és mivel “sikeres pályázatra csak akkor van esély, ha a pályázat és így a budapesti olimpia ügyében politikai konszenzus van”, a kormány határozatával – a városvezetés egyetértésével – felkérte a Fővárosi Közgyűlést és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, hogy az olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatot vonja vissza.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top