Keresés
Close this search box.

„Mindig verekedni akartam édesapámmal”

blank

Laszák Zoltán lesz az április 14-i Bellator Budapest 2017 gála fő attrakciója, hiszen a kiváló magyar sportember a K1 szabályrendszerben védheti meg a tavaly elnyert világbajnoki címét. A Gálát a világ 140 országában az RTL Spike közvetít majd. Ennek kapcsán faggattuk a 25 éves sportolót a gyerekkoráról, a céljairól, és persze az eddig szerzett sérülések is szóba kerültek.

„Mindig verekedni akartam édesapámmal, így kijelenthetem, hogy már kisgyermekként is mániám volt a harc” – kezdte a Sportime Magazinnak adott interjúját Laszák Zoltán, akit szülei már hatévesen beírattak Magyarország egyik legeredményesebb kick-boksz egyesületébe, a Szigetszentmiklós-Tököl SE-be. „Ezt követően hamarosan már Gnyálin István edzésein vehettem részt, aki a mai napig a mesterem. A kick-bokszban az összes szabályrendszerben megmérettem magam, és fokozatosan jutottam el a K1-ig, amelyben – a full contact mellett – a junior és később felnőtt pályafutásom kezdete óta versenyzek.”

Laszák Zoltán sportolói karrierjének eddigi csúcspontja volt, amikor K1-ben megszerezte a világbajnoki övet – azt azonban elárulta, hogy ezen kívül még sok szép pillanatot élt meg a sportnak köszönhetően. „A rengeteg edzőtábornak, illetve a külföldi versenyeknek köszönhetően olyan helyekre jutottam el, ahova lehet, hogy magánemberként sose sikerült volna – ennek ellenére elsősorban a sok kiváló barátomért vagyok hálás a kick-boksznak.” A fiatal harcos kitért arra is, hogy sportolóként mindig a legközelebbi cél lebeg a szeme előtt – ez esetben a világbajnoki címének a megvédése – azonban már azzal is tisztában van, hogy mihez fog kezdeni profi sportkarrierje után. „Mindenképpen szeretném folytatni az edzősködést, és idővel létrehozni egy saját központi termet az egyesület számára. Továbbá nagyon fontos számomra, hogy egy olyan életet éljek, amelyben sok, értékes időt tudok majd tölteni a családommal.”

Profi sportolóként Laszák Zoltánnak elég sűrűek a napjai – nem csak az edzések miatt, hanem azért is, mert már most leteszi az edzői pályafutásának az alapköveit. „Egészen tavaly februárig még a Testnevelési Egyetemre jártam, ahol lehetőségem volt napi szinten 5-10 órát sportolni, ami ugyan rengeteg áldozatot követelt, de természetesen megtette hatását, és ezekben az években sikerült igazán felkészült harcossá válnom. Azóta testnevelő, gyógytestnevelő tanárként is dolgozok, mindemellett edzéseket tartok és természetesen én magam is edzek. Napközben a lyukas óráimban igyekszek eleget tenni a szükséges kondicionális felkészülésnek, esténként pedig a sportági, főként technikai, taktikai edzéseken veszek részt. A mérkőzések közeledtével a terheléseket az 5*3 perces mérkőzés időhöz igazítom és növelem az edzésszámot, továbbá a mesterrel növeljük a sparingok számát is” – avatott be mindennapjaiba a világbajnok, aki kiemelte: nagyon hálás a menyasszonyának, aki nem csak türelmével, de finom, egészséges főztjével is segíti a felkészülését.

A kick-boksz nem egy veszélytelen sport – éppen ezért kíváncsiak voltunk arra is, hogy Laszák Zoltánnak mennyi időbe telik a rehabilitáció egy-egy mérkőzés után. „Szerencsére nem vagyok sérülékeny alkat. Ez nem azt jelenti, hogy egy karcolás nélkül megúszom a mérkőzéseket, hiszen a szemöldököm már számtalanszor felszakadt, a combosok miatt néhány napig a járás is nehézkes és a bordák akár hetekig tudnak sajogni, de például törésem a küzdelem miatt még soha nem volt, és rendszerint egy-két héten belül teljesen terhelhető vagyok – ezt gyorsan le is kopogom” – nevetett fel a klasszis, aki interjúnk végén üzent a következő generáció azon tagjainak is, akik őt tekintik példaképüknek. „Ha valamit jól akarsz csinálni, az rengeteg energiát és áldozatot követel. Mindenkinek csak ajánlani tudom a küzdősportokat, hiszen kiválóan edzik a testet, a lelket és építik a jellemet – de csak az vágjon bele a versenyzésbe, aki hajlandó meghozni mindazt az áldozatot, amit a felkészülés megkövetel. Emellett úgy gondolom nagyon fontos a fokozatosság, ami azt jelenti, hogy mielőtt éles küzdelemben próbáltatja meg magát valaki, érdemes rengeteg sparingon és akár félerejű küzdelmeket engedélyező versenyeken részt venni, hiszen így jobban garantált a versenyző biztonsága, és hamar eldőlhet, hogy alkalmas-e az éles K1 küzdelmekre.”

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top