Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Magyar Jégkorong)

Indul a Hokimaraton!

Fotó: Facebook (Magyar Jégkorong)

Pénteken kezdődik a Hokimaraton elnevezésű mérkőzés-sorozat, amellyel folytatja a magyar férfi jégkorong-válogatott a felkészülését az oroszországi A-csoportos világbajnokságra.

A szövetségi kapitány a hétfői sajtótájékoztatón hangsúlyozta, nagyszerű dolog, hogy 2013-mal ellentétben – amikor munkája kezdetén mindössze körülbelül 25 játékosból állíthatta össze a csapatot – most több mint hetven játékossal kezdték meg a felkészülést, amelynek első hetében négy csapatra osztották a keretet, s egy házon belüli mérkőzés-sorozat keretein belül rendezett 14 találkozón mindenkinek a teljesítményét kielemezték.

„Nagyon kellemes meglepetések értek, akik bennmaradtak a keretben, azokban megvolt a tűz és harcosság. Ez nagyon fontos lesz a világbajnokságon, ahol tíz nap alatt hét mérkőzést kell majd játszanunk. Szükségünk van az erőre, a frissességre, de ugyanígy a tapasztalatra is, így meg kell majd találnunk a fiatalok és a rutinosok megfelelő összetételét” – nyilatkozta a kanadai szakember.

A szövetségi kapitány a vb-szerepléssel kapcsolatban hangsúlyozta, mivel a csoportellenfelek közül, a jövő évi torna társházigazdái, a német és a francia védettséget élvez – azaz nem eshet ki – ezért hatványozottan nehéz dolga van a magyar válogatottnak. Elmondta, a játékosoknak kettőzött erővel kell majd küzdeniük, a bennmaradáshoz pedig a véleménye szerint hat pontra van szükség.

Kovács Csaba, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke már valamivel óvatosabban fogalmazott, ugyanakkor hangsúlyozta, a jövőben a legfontosabb a tartós A-csoportos szereplés. „A ranglista alapján az utolsók vagyunk, de ez a csapat mindig tudott, és bízom benne, hogy most is tud meglepetést okozni. A távlati célok között az szerepel, hogy amíg liftezünk az A-csoport és a Divízió I/A között, azt az időt egyre rövidebbé tegyük, és aztán reméljük, eljön az idő, amikor már stabilan ott tudunk lenni a világelitben. Bízom benne, hogy a magyar jégkorong előbb utóbb ezt el is fogja érni.”

Elégedetten értékelte a felkészülés első periódusát Vas Márton: „Harapós társaság jött össze, mindenki meg akarta mutatni, hogy helye van a továbbiakban a keretben. Nagyon jó kis meccsek voltak ezek, senki nem lógott ki lefelé” – mondta a válogatott játékos. Hozzátette, mindeniknek, aki bennmaradt a keretben, bizonyítania kell, hogy az edzők helyesen döntöttek.

A fővárosi Tüskecsarnokban sorra kerülő Hokimaratonon a magyar válogatott sorrendben Ausztriával (pénteken), Szlovéniával (április 20.), Kazahsztánnal (április 29.), majd Oroszország B-csapatával (április 30.) játszik felkészülési mérkőzést, előtte szombaton Bécsben lép jégre az osztrákok ellen. A szlovénok és az oroszok elleni összecsapásra már minden jegy elkelt.

A magyar válogatott az A csoportos világbajnokságon Szentpéterváron játssza majd csoportmérkőzéseit, sorrendben a szlovák (május 7., 11.15), a kanadai (május 8., 11.15), a francia (május 10., 19.15), a finn (május 11., 19.15), az amerikai (május 13., 15.15), a fehérorosz (május 14., 15.15) és a német csapattal (május 16., 19.15) találkozik.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Bálizs Bence (MAC Budapest), Hetényi Zoltán (Fehérvár AV 19), Rajna Miklós (Fehérvár AV 19), Kiss Bence (DVTK Jegesmedvék), Vay Ádám (Dereceni HK)

Védők: Dudás Jesse (DVTK Jegesmedvék), Gőz Balázs (DVTK Jegesmedvék), Sagert Kalvin (DVTK Jegesmedvék), Garát Zsombor (MAC Budapest), Mestyán István (MAC Budapest), Pozsgai Tamás (MAC Budapest), Stipsicz (MAC Budapest), Kiss Dániel (UTE), Orbán Attila (Fehérvár AV 19)), Szirányi Bence (Fehérvár AV 19), Varga Arnold (Fehérvár AV 19), Wehrs Kevin (Fehérvár AV 19), Vas Márton (Fassa)

Csatárok: Banham Frank (Fehérvár AV 19), Bartalis István (Fehérvár AV 19), Benk András (Fehérvár AV 19), Kovács Csaba (Fehérvár AV 19), Kóger Dániel (Fehérvár AV 19), Nagy Gergő (Fehérvár AV 19), Reisz Áron (Fehérvár AV 19), Sarauer Andrew (Fehérvár AV 19), Sárpátki Tamás (Fehérvár AV 19), Sikorcin Ladislav (Fehérvár AV 19), Csányi Karol (UTE), Erdélyi Csanád (Sioux Falls), Galló Vilmos (Linköping), Hári János (Leksand), Könczei Áron (Debrecen), Magosi Bálint (Briancon), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Terbócs István (MAC Budapest), Sebők Balázs (KalPa), Sofron István (Klagenfurt), Somogyi Balázs (DVTK Jegesmedvék), Vas János (Slavia Praha)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top