Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Kosársport Mkosz)

Az elnök elégedett

Fotó: Facebook (Kosársport Mkosz)

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Szalay Ferenc elégedett a női válogatott Európa-bajnokságon mutatott szereplésével, s úgy véli, a kedden egy ponttal elbukott negyeddöntőbe jutásért vívott meccsen sem hagyott kívánni valót maga után a csapat.

A sportvezető az MTI-nek szerdán azt emelte ki, hogy a csehországi kontinensviadal előtt legalább egy győzelem volt betervezve, illetve a továbbjutás a csoportból, így a célt sikerült teljesítenie az együttesnek. Szerinte a játékosok között jó volt a kohézió, egységes csapatot alkottak, ami örömteli.

A nemzeti csapat a pénteken kezdődött Eb-n csoportjában előbb kikapott a spanyoloktól, majd legyőzte a cseheket, s ezzel egyben a továbbjutását is biztosította. Zárásként hétfőn ugyan Stefan Svitek együttese sima vereséget szenvedett az ukránoktól a kvartettben, majd kedden este elképesztően szoros végjáték után egyetlen ponttal kapott ki Olaszország legjobbjaitól.

„Az olaszok elleni meccsen tudtuk, mit kell tennünk, ugyanakkor ilyen szoros mérkőzésre nem számítottunk, mint ahogy a riválisunk sem” – jegyezte meg az elnök, aki szerint a védekezés kiváló volt, a helyzetkihasználás viszont rossz. „Mindkét válogatottnak az volt a célja, hogy visszakerüljön a kontinens elitjébe, ez most az olaszoknak sikerült.”

Szalay Ferenc úgy vélte, a szövetségi kapitány kiválóan dolgozott, mint mondta „jó helyre került a bizalom”. A játékosok közül Fegyverneky Zsófia, Krivacsevics Tijána és Határ Bernadett teljesítményét emelte ki. Vandersloot Courtneyt ugyanakkor fáradtnak látta az elnök, aki szerint ez a hosszú török és amerikai szezon miatt lehetett.

 

„Még mindig sokkhatás alatt van a válogatott”

Gáll Tamás másodedző szerint még mindig sokkhatás alatt van a női kosárlabda-válogatott.

A tréner csütörtökön az M4 Sport Sportreggeli című műsorában beszélt arról, hogy a csapat egyelőre nehezen emészti meg a királyváradi (Hradec Kralove) vereséget.

„Még mindig sokkhatás alatt vagyunk. Rossz érzés volt, de a csoportból a továbbjutás mindenképpen szép eredmény. Tipikus egylabdás mérkőzés volt, mindkét csapat jól védekezett, de támadásban gyengécskék voltunk, gyenge volt a dobószázalékunk is” – elemezte a szakember a történteket, majd a hajrára is kitért: „A végén a győztes kosárért mehettünk volna, de eladtuk a labdát. A legszebb és legrondább győzelem is az egypontos, de ezt ott megélni nagyon rossz volt” – tette hozzá.

A tréner kifejtette, a játékosok közül volt, aki nemzetközi szinten már megmérettette magát, sok mindent megélt, de ezúttal mégsem jött össze a győztes kosár. Az olaszok egyik legjobbja, Laura Macchi korábban sérülés miatt kidőlt, de a többiek csapatként pótolták őt.

„Ez egy hároméves ciklus volt, ahonnan indultunk és ahova elértünk az szép eredmény. Természetesen jó lett volna továbbjutni, a buszunk már indult volna Prágába, ahol a belgákkal játszottunk volna negyeddöntőt. Apróságokon múlt, a mi kezünkben volt a továbbjutás lehetősége, de így is büszkék vagyunk a csapatra” – mondta a másodedző, aki kiemelte: a második meccsen a házigazdák ellen vívták a sorsdöntő csatát, és csapatként sikerült legyőzniük a szinte telt ház előtt játszó cseheket.

Gáll Tamás emlékeztetett arra, hogy a 2015-ös, hazai rendezésű Eb-n nem sikerült a továbbjutás a csoportból, ám a csehországi torna selejtezőjét már csoportelsőként zárták, és Európa legjobb 16 csapata között szerepeltek. A jövővel kapcsolatban elárulta, fiatalítás várható a válogatottnál, de így is ki kell jutni a következő Eb-re.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top