Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Real Madrid C.F.)

2015-ben is a Real Madrid markát ütötte a legtöbb bevétel

Fotó: Facebook (Real Madrid C.F.)

A 2015-ös gazdasági évben – csakúgy, mint egy évvel korábban – a Real Madrid produkálta a legnagyobb bevételt, ezzel pedig olyan csapatokat utasított maga mögé, mint az FC Barcelona vagy a Manchester United.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtökön tette közzé a kontinens klubfutballjáról készített átfogó kimutatását, melynek egyik eleme a klubok bevételeinek részletezése. Az elemzés a 30 legnagyobb bevételt produkáló együttest nevezi meg.

A sort a 2014-es évhez hasonlóan a Real Madrid vezeti, melynek 578 millió euró (167 milliárd forint) volt a bevétele a vizsgált időszakban, amely 28 millióval (8,6 millárd forinttal) több az egy évvel korábbinál. Mögötte a másik spanyol nagycsapat 561 millió euróval (173 milliárd forinttal) a második, 76 milliós (23 milliárd), azaz 16 százalékos javulást felmutatva. A harmadik helyen a Manchester United 521 millióval (160 milliárd forinttal) áll.

A legjobb tízbe a Paris Saint-Germain (francia, 4.), a Bayern München (német, 5.) és a Juventus (olasz, 10.) mellett még további négy angol klub, a Manchester City (6.), az Arsenal (7.), a Chelsea (8.) és a Liverpool (9.) fért be.

Az UEFA a vizsgálat során nem vette figyelembe az átigazolásokból származó bevételeket.

A jelentés több adatra is felhívja a figyelmet, így például arra, hogy a vizsgált gazdasági évben az európai klubok bevételei összességében hatszorosára nőttek az 1996-ban produkálthoz képest, de az is kiderül, hogy 2009 óta a 15 leggazdagabb együttesen 1,51 milliárd euró (466 milliárd forint) profittal számolhatott a szponzori és kereskedelmi bevételeiből, míg a többi 700 élvonalban szereplő európai csapat összesen 453 millió euróval (140 milliárd forinttal).

A tanulmány azt is kiemeli, hogy a legutóbbi két évben a klubok összességében 1,5 milliárd eurós profittal zártak, míg a pénzügyi fair play-szabályok bevezetése előtti két évben 700 millió eurós (216 milliárd forint) veszteség volt az összmérleg.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top