Keresés
Close this search box.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

„A szurkolói támogatás a sikerek alapja”

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Dzsudzsák Balázs, a magyar válogatott csapatkapitánya szerint a szurkolói támogatás a futballsikerek alapja, ezért komoly problémának tartja, hogy a magyar stadionok „konganak az ürességtől”.

A franciaországi Európa-bajnokságon nyolcaddöntős magyar csapat egyik kulcsembere vasárnap a Hungaroringen az MTI-nek elmondta: kint volt a Ferencváros és a Partizani Tirana szerdai mérkőzésén, és „felidegesítette”, hogy a magyar bajnok FTC tizenegyespárbajt követően kiesett a Bajnokok Ligája selejtezőjéből.

„Én is többet vártam, arra számítottam, hogy a Fradi túljut ezen a csapaton. Ha a két együttes közötti különbséget nézem, akkor talán az akarat döntött az albánok javára. A válogatottal bizonyítottuk, hogy akarattal mit lehet elérni” – vélekedett. Dzsudzsák emlékeztetett, hogy a kvalifikáció második fordulója után már csak egy magyar klubcsapat van versenyben a nemzetközi porondon, és reményét fejezte ki, hogy a Videoton bejut az Európa Liga csoportkörébe.

„Tízezrek vonultak utcára és megállt az élet a válogatott idején, de azok a tízezrek most nincsenek kint az utcán és a stadionokban sincsenek. Alapvető probléma, hogy még mindig konganak a stadionok az ürességtől, pedig mindennek az alapja a kellő támogatás, a kellő plusz, a kellő szurkolói háttér” – mondta a 29 éves szélső.

Kiemelte: döbbenetes, milyen egységről tett tanúbizonyságot az ország és a szurkolótábor az Európa-bajnokság ideje alatt.

„Ezt nagyon meg kellene lovagolni, nem csupán két-három hétig megélni, úgy, hogy augusztusban már senki nem akar meccsre menni” – tette hozzá.

A 2018-as oroszországi világbajnokság szeptemberben kezdődő selejtezősorozatáról úgy vélekedett, hogy az újabb lépcsőfok lesz a magyar válogatott életében.

„Az alapokat letettük, ugyanígy kell folytatnunk, és alázatosan továbbra is elhinnünk, hogy nekünk sokkal többet kell dolgozunk, mint a többi csapatnak. Szép dolgot vittünk véghez, de a siker ellenére a földön kell maradnunk” – szögezte le Dzsudzsák.

A saját pályafutásáról elmondta: július 25-ig tart a szabadsága, ezért hétfőn csatlakozik az Ausztriában edzőtáborozó Bursaspor csapatához, de még nem tudja, hogy marad-e a török klubban.

„Nyilván az lenne a legjobb, ha minél hamarabb megszületne a megoldás. Eddig sajnos nem sikerült” – tette hozzá.

Mint kifejtette: van benne némi csalódottság, és meglepőnek tarja, hogy – szerinte – az egész magyar labdarúgás számára nem hozta meg az áttörést az Európa-bajnokság.

„Senki nem várta, hogy a Real Madridba fogok igazolni, de azt a keresettséget sem hozta meg, amit sokan reméltünk. Ez az én jövőmre is kihatással lehet, de tavaly is csak augusztus közepén igazoltam át, a következő hónap végéig most is ráérek” – mondta a játékos.

Hozzátette: egyáltalán nem biztos, hogy csapatot vált, és bár ő törekszik rá, de ezt nem hangoztatja folyamatosan, mert az nem lenne korrekt a jelenlegi klubjával szemben, amellyel hároméves szerződése van.

„Remélem, lesz olyan ajánlat, amely mindenkinek megfelel, és új helyen tudom folytatni” – fogalmazott.

Dzsudzsák a Forma-1-es Magyar Nagydíj rajtja előtt elmondta, hogy harmadszor látogatott ki a Hungaroringre, korábban Michael Schumacher volt a kedvence, és amikor a hétszeres világbajnok német versenyzett, többször nézte a futamokat, ám amióta annak a korosztálynak a képviselői visszavonultak, már kevésbé kíséri figyelemmel a versenyt.

Elárulta, jólesik neki, hogy a boxutcában is sokan megállítják, és közös fényképet, aláírást kérnek tőle. A Magyar Nagydíjat előbb a Ferrari-, majd a Red Bull-csapat vendégeként nézte, és arról is beszélt, hogy egyszer szívesen beülne és megtenne néhány kört egy kétszemélyes Forma-1-es autóval.

„Én csak törni tudom ezeket az autókat, úgyhogy jobb, ha valaki mögött ülök. Biztosan nagy élmény lenne, reméljük, egyszer sor kerül erre” – nyilatkozta arra utalva, hogy autóbaleseteit követően többször is a bulvárlapok címoldalára került az elmúlt években.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top