Keresés
Close this search box.

Munka szívvel és verejtékkel

blank

Lezárult az alapszakasz az NB II-es Futsalbajnokságban, amelyben az Fradi Futsal–Fisher Klíma a bronzérmet szerezte meg a nyugati csoportban. A megújult, fiatalokból álló csapat sorozatos győzelmeket aratva menetelt, lendületes és magabiztos képet mutatva a mérkőzéseken. Jövőre nem is lehet kisebb cél, mint a bajnoki címért és az NB I-be jutásért folytatott küzdelem.

A magabiztos győzelmek és veretlenségi sorozatok mögött azonban sok verejték pergett le a srácokról. A szakmai tudás legjava ugyanis csak akkor kerülhet felszínre, ha nincs gond a fizikummal, és a játékosok levegőkapkodás nélkül tudják végrehajtani Lengyel Béla vezetőedző utasításait. A Bedák Zsolt ökölvívó erőnléti felkészítőjeként is dolgozó Ferencz Róbert erőnléti edző felelős azért, hogy a csapattagok minden alkalommal izzasztó és kemény edzésmunkát kapjanak, és folyamatosan formában tartva készülhessenek a soron következő mérkőzésekre.

Hogyan kerültél kapcsolatba az erőnlétiedzés-módszerekkel?
Gyerekkorom óta aktívan sportoltam, fociztam, atletizáltam, így mindig érdekelt a sport. Ráadásul nagyon motivál, hogy megtudjam a miérteket, a folyamatokat, az összefüggéseket. Amikor Erdei Zsolt mellett dolgoztam, rengeteget figyeltem az edzésmódszerét, és elkezdtem magamban kombinálni, tesztelni, összerakni az elképzeléseimet, én mit és hogyan csinálnék, ha én edzenék egy sportolót. Aztán megszületett a „saját kézjegyemmel ellátott” módszerkombinációm.

De, gondolom, ehhez azért elméleti tudás és szakképesítés is szükséges.
Természetesen. Elvégeztem az ehhez a munkához szükséges képzéseket, és jelenleg is folyamatosan tanulok tovább, hiszen ha valaki eredményes és innovatív edzésmódszereket akar alkalmazni, elengedhetetlen, hogy naprakész legyen. Ezenkívül pedig foglalkozni kell vele, agyalni és formálni az elképzeléseket, amíg az ember meg nem találja az optimális kombinációkat egy adott sportághoz, egyénre szabja a sportolóhoz, és specifikálja a kitűzött cél eléréséhez. Jelenleg 90 jövőbeli edzőt is oktatok fitneszedző szakon, és nekik is a gyakorlati tudáson kívül a legfontosabbat próbálom átadni: ezt a munkát csak szívvel és lélekkel, alaposan lehet végezni!

Mi pontosan egy erőnléti edző feladata?
A maximális fizikális felkészítés. Amíg egy játékos nincsen fizikálisan a topon, addig mentálisan sem képes a pályán lenni, nem tudja végrehajtani az edző által adott instrukciókat. Állóképesség nélkül nem kap levegőt, nem bír futni, koncentrálni. Megfelelő, funkcionálisan felkészített izomzat hiányában pedig összeesik, mint egy földre terített marionettbábu. Megfelelő koordináció nélkül maximum futónak lesz jó, és ha nem robbanékony, akkor mindenki lehagyja. De ezt sorolhatnám, mert túl komplex.

Tehát ez egy állandó felügyeletet igényel?
Igen, de még mindig sokan gondolják sajnos, hogy erőnléti edzőre csak felkészülési időszakban van szükség. Ez tévhit, és ez a gondolkodás lehet bizonyos csapatoknál vagy sportágakban az eredményesség halála. Ugyanis hétről hétre kell emelni a terhelést. Az alapozási időszakban nem csak a mérkőzésekre, hanem a további, progresszíven növekvő intenzitású edzéseimre is fel kell készülni.

Hogy nézett ki nálad egy ilyen edzés?
Magas intenzitású intervallumos és fartlek edzéseket végeztem a fiúkkal, amit nem nagyon kedveltek, mert az igen magas pulzustartományban végzett munka miatt alig kapnak levegőt. Ilyenkor erőteljes savasodás alatt kell dolgozniuk. Ez legalább olyan fájdalmas, mint ahogyan hangzik. A felkészülési mérkőzéseinken még Leónidasznak, bajnokság közben már szadistának hívtak. De le a kalappal előttük, mert nagyon jól és becsületesen végezték a gyakorlatokat, pedig sokszor mondják, „ez a focistákra nem jellemző”.

A futsalra speciálisan kell edzeni?
Az erőnléti edző azért más, mint a szakedző, mert nekünk másképp kell sportágspecifikusan edzeni. Ugyanis egy erőnléti edző képessége az is, hogy megnézve egy sportágat, felismeri az arra használatos módszereket. Ezért egy erőnléti edző foglalkozhat focistával, úszóval, ökölvívóval vagy triatlonossal is. A futsalnál például más pályaméretre és ezáltal sokkal kisebb területű, pörgősebb játékra készülünk. Itt nagyobb hangsúlyt kap a robbanékonyság és a koordináció. Nagyon gyors és rettenetesen pontos passzok és hirtelen irányváltások kellenek. A labda is más, és gyors játékot enged. Kevés az ütközés, és itt a testi erőnek szó szerint erőnek kell lennie, és nem a testsúlyból származó, lendületből táplálkozó tehetetlenségi erőnek. Erre sajáttestes speciális, funkcionális edzésekkel készülünk. Célgimnasztikával és a sportágspecifikus anatómiai elemzésekkel összerakott edzéseket kaptak, így egy gyakorlaton belül több motoros képességfejlesztést is véghezvihetek velük.

Egy egész csapat dolgozik most a fiúkkal.
A vezetőség egyszerűen zseniálisan igazolt minden területen, mert futsalosok érkeztek a csapathoz, és a szakmai stábunk is bővült. Lengyel Béla vezetőedző mellé Móra Ákos érkezett a kapusokhoz edzőnek, aki egyszerűen fantasztikus munkát végez velük. A klubnál Dragóner Attila mellett edzősködő brazil fenomén, Felipe Matos lett a szakmai igazgatója a futsalosainknak, és rengeteg új technikai elemet vitt a játékunkba. Bízom benne, hogy a következő felkészüléssel és szezonnal már elhozzuk a bajnoki címet.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top