MTI Fotó: Illyés Tibor

„Nincs vesztenivalónk”

MTI Fotó: Illyés Tibor

A magyar labdarúgó-válogatottnak nincs vesztenivalója Bernd Strock szövetségi kapitány szerint szombaton a portugálok elleni világbajnoki selejtezőmérkőzésen.

„Fantasztikus meccs lesz számunkra, amelyen nincs veszítenivalónk az Európa-bajnok ellen. Ők az esélyesek, de az Eb-n is sikerült jól játszani ellenük, most is mindent megteszünk, hogy gólokat szerezzünk” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján a német szakember, aki szerint sikerült olyan állapotba hozni a csapatot, hogy az magabiztosan várja a találkozót.

A nyomásról úgy vélekedett, hogy az mindig az edzőre nehezedik. Nagy kihívásnak tartja az összecsapást, mert játékosainak nincs olyan nemzetközi tapasztalatuk, mint a portugáloknak, de itt a lehetőség, hogy megmutassák, ők is nagyszerű futballisták. Storck kijelentette, csapatként kell jól játszania a válogatottnak, amihez fontos, hogy a játékosok élvezzék a futballt.

„Természetesen beszéltünk a 3-3-as Európa-bajnoki meccsről, annak pozitív és negatív dolgairól is. De tudni kell, ez más találkozó lesz. Már csak azért is, mert semleges helyszín helyett ezúttal idegenben kell helytállni” – mondta Storck.

A csoport állását elemezve a szakember kifejtette, hogy a sorsolás után Portugália és Svájc volt a favorit, és szerinte ez mostanra sem változott, de csapata mindent megtesz a továbbjutásért.

„Az egy pont is jó, persze a kijutáshoz a három lenne igazán megfelelő, de pontosan tudjuk, hogy a papírforma nem mellettünk áll” – fogalmazott.

Dzsudzsák Balázs csapatkapitány az MTI kérdésére kifejtette, nincs rajtuk extra teher, helyén tudják kezelni a nyári sikereket. Mint megjegyezte, a futballban mindennapos a nyomás.

„Ki kell lépni a pályára és minden gond elszáll, Európa legjobbjaival játszunk, élvezni kell, miért ne történhetne meg, hogy még egyszer bravúrt érünk el” – mondta az al-Vahda 30 éves szélsője, aki szerint más meccs volt a lyoni, hiba lenne, ha abból indulnának ki.

A hétfő óta tartó felkészülésről szólva elmondta: „hol sütött, hol esett”, ezt nem nagyon tudták megszokni, de amiért kijöttek, azt el tudták végezni, a csapat készen áll a szombati találkozóra. A keretben lévő négy újoncról úgy vélekedett, hogy közösségben mindig is erős volt a válogatott, mindenki sikerre éhes, a játékban pedig majd a pályán derül ki, hogyan sikerült az újoncok beilleszkedése.

„Jó körülmények között készülhettünk, kényelmes az ágy, nagyok a párnák” – mondta mosolyogva a magyarok rangidős labdarúgója, Gera Zoltán. „A maximumot kell kihozni magunkból. Jól felkészültünk, tudjuk, hogy mit akarunk játszani”.

Az életkorát érintő kérdésre úgy reagált, fiatal még és előtte a jövő, jól érzi magát a bőrében, továbbá fitt és egészséges, sőt kifejezetten feldobja és motiválja, hogy 37 évesen még ilyen mérkőzéseken szerepelhet.

Bernd Storck szövetségi kapitány csapata szombaton 20.45-től a Benfica stadionjában találkozik Portugáliával, amelyet győzelem esetén megelőzne, így „féltávnál” a pótselejtezőt érő második helyen állhatna. Ugyanakkor vereség esetén már ötpontos hátrányban lenne aktuális riválisához képest, azaz messze kerülne a 2018-as, oroszországi világbajnokságtól. A csoportot Svájc vezeti százszázalékos teljesítménnyel.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata:
Gulácsi Péter – Bese Barnabás, Kádár Tamás, Vinícius Paulo, Lang Ádám, Korhut Mihály – Dzsudzsák Balázs, Nagy Ádám, Gera Zoltán, Gyurcsó Ádám – Szalai Ádám

 

Megkoszorúzták Fehér Miklós és Guttmann Béla szobrát

A magyar labdarúgó-válogatott pénteken megkoszorúzta Fehér Miklós és Guttmann Béla szobrát.

A megemlékezésen részt vett Csányi Sándor, a magyar szövetség (MLSZ) elnöke, míg a Benfica részéről Fehér egykori csapattársa, Nuno Gomes, illetve Domingos de Almeida Lima alelnök.

A nemzeti együttes képviseletében a koszorút Gera Zoltán helyezte el a 2004. január 25-én, 24 évesen elhunyt labdarúgó mellszobránál, míg Dzsudzsák Balázs csapatkapitány a szobor mellére helyezte Fehér 9-es számú válogatott mezét. Ezt követően a magyar csapat valamennyi tagja körbe állta az emlékművet.

„Nehéz Mikiről beszélni. Elég régen hunyt el, de még mindig élénken bennünk él. Az egész magyar labdarúgást tragédia érte. Jó látni, hogy itt Portugáliában is ennyire tisztelték” – mondta még a sajtótájékoztatón Gera Zoltán, aki a válogatott jelenlegi keretéből egyedüliként játszott Fehér Miklóssal.

Dzsudzsák Balázs ezután a Fehér-szoborral szemben lévő Guttmann Béla-szobrot – amelyen kezében tartja a Benficával nyert két BEK-trófeát – is megkoszorúzta.

A 25-szörös válogatott támadó a Guimaraes-Benfica portugál bajnoki találkozón csereként beállva gólpasszt adott társának, amivel a vendégek megszerezték a vezetést. A hosszabbításban sárga lapot kapott, mert nem engedett elvégezni egy bedobást, ezt mosolyogva, haját füle mögé simítva vette tudomásul, majd egyszer csak térdét megfogva lehajolt, a következő pillanatban pedig összeesett. Fehér újraélesztését már a pályán megkezdték, majd azonnal a guimaraesi kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni.

Guttmann Béla a Benfica legendás trénere volt, aki 1959 és 1962 közötti első regnálása során egymás után kétszer hódította el csapatával a legrangosabb európai kupasorozat trófeáját.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top