Keresés
Close this search box.
Fotó: facebook.com/terido.plakett

„Puskásékat is elvisszük a Holdra!”

Fotó: facebook.com/terido.plakett

A NASA-díjas Puli Space időkapszulája lesz az első magyar hasznos teher, amely eljuthat a Holdra. Az Aranycsapat halhatatlan története évezredeken és civilizációkon átívelve is olvasható lesz.

A közeljövőben induló holdi robotikus felderítő expedíciókon a tudományos-műszaki kísérleteken és berendezéseken kívül kulturális-művészeti projektek is ott lesznek a fedélzeten. A Puli Space Technologies Téridő plakettjén több ezer oldalnyi üzenet juthat el a Holdra. Az örökkévalóságnak szóló történetek sorát az Aranycsapat emlékezete és az informatikai világ két jelentős szereplőjének, az IDC és az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért bemutatkozása indítja.

Fókuszban a Hold

A Hold újra az érdeklődés középpontjába került. A NASA Artemis programja 2024-re, 55 évvel az Apolló 11 történelmi küldetése után, tűzte ki az újabb emberes Holdra szállást. Ennek előkészítésén nem csak az Egyesült Államok dolgozik gőzerővel, egy gyorsan növekvő nemzetközi közösség munkálkodik azon, hogy égi kísérőnkön fenntartható módon teremtsük meg az emberiség állandó jelenlétét. Ehhez ugyanúgy ember nélküli küldetések kellenek az első körökben, ahogy az Apollo programban is robotikus felderítőkkel készítették elő a holdraszállást (Lunar Orbiter, Ranger, Surveyor programok). A tervezett kínai, indiai, orosz, japán, arab és német-izraeli expedíciók mellett a NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services, Kereskedelmi holdi hasznos teher szolgáltatások) programjában magáncégek által fejlesztett leszállóegységek is indulnak égi kísérőnkre.

Időkapszulák a Holdon

Ezeken a robotikus felderítőkön a tudományos-műszaki kutatás mellett kulturális-művészeti alkotások, időkapszulák is a Holdra készülnek. A MoonArk négy független hengeres kamrából áll, amelyek több száz képet, verset, zenét, és nanoobjektumot tartalmaznak. A Hold Galéria pedig egy nemzetközi együttműködésen alapuló alkotás, amely 100 apró műtárgyat szándékozik elindítani a Hold felé 10 x 10 x 1 cm-es elrendezésben.

A Puli Téridő Plakettje

Szeretjük megőrizni a jövőnek az olyan történeteket, amelyek számunkra értékesek és izgalmasak, bemutatják napjaink világát, életét, legyen szó személyes vagy közösségi emlékekről, vagy céges bemutatkozásról. A Puli Téridő plakett projektje ezt a célt szolgálja: a történeteket „Holdjegyzetek” formájában felviszik egy keramikus mikrofilmre, és ennek alumínium másolatára, amelyek több tízezer évig is olvashatók maradnak. Ezután a keramikus mikrofilmet elhelyezik a Memory of Mankind (MOM) időkapszulában, Európa legrégebbi sóbányájának mélyén, Hallstattban. A Puli alumínium Téridő plakettje pedig, rajta az örökkévalóságnak szóló üzeneteinkkel, a NASA 11 tudományos műszerével együtt utazik a Holdra az Astrobotic cég Peregrine nevű a megérkezés után véglegesen a Holdon maradóleszállóegységének fedélzetén.

Pacher Tibor, a Puli Space vezetője elmondta: „Fontosnak tartom, hogy az űrtevékenység kulturális vonatkozásaira is felhívjuk a figyelnet. A mérnökök, tudósok nem csak a műszaki/tudományos feladatok megoldásán dolgoznak, ugyanúgy szeretnek olvasni, filmet nézni, zenélni vagy kiállításra menni, a történelemmel foglalkozni, mint bárki más. Ezért is dolgozunk holdjárónk és NASA-díjnyertes „vízszimatoló” szenzorunk fejlesztése és Holdra juttatása mellett egyedi időkapszula projektünkön, és biztos vagyok benne, hogy a Téridő plakett sikere hozzá fog járulni ahhoz, hogy Magyarország is beléphessen azon országok nagyon szűk csoportjába, akik képesek egy másik égitest elérésére, és részt vehetnek a Hold erőforrásainak hasznosításában, egy új, innovációra építő gazdaság kialakításában.”

Történetek az örökkévalóságnak

A Puli csapata szerint Puskás Ferenc és az Aranycsapat története is ilyen. Ezért legalább tizenkét, egyenként kétezer karakteres Holdjegyzetben mutatják be a legendás tizenegyet, játékosait, edzőjét, fontos mérkőzéseit. A Holdjegyzetek megírására ill. lektorálására az MLSZ-t és az Aranycsapat Testületet kérték fel.
Az Aranycsapat Holdra jutását egy közösségifinanszírozás-kampánnyal is támogatják a Tőkeportál internetes oldalán, amelynek keretében kiemelt támogatók nevét is elviszik a Holdra. A Téridő plakett első történeteinek sorában a magyar labdarúgás ikonjai mellett a hazai digitális világ két jelentős szereplőjét is megtaláljuk:

– Az IDC a világ első számú információtechnológiai-, telekommunikációs- és fogyasztói piacokat vizsgáló cége. Küldetése, hogy az IT szakembereket, üzleti vezetőket és a befektető cégeket mélyreható információkkal segítse stratégiai döntéseik meghozatalában és kulcsfontosságú céljaik elérésében.

– Az IVSZSzövetség a Digitális Gazdaságért az informatikai, távközlési és elektronikai iparágak közös platformja, a közvetlen üzleti célok felett álló ügyek,iparági és társadalmi érdekek képviselője. Iránytű, tudástár és kommunikációs szervezet az üzleti- és politikai döntéshozók támogatására és az informatikai szektor elismertségének javítására. A Puli Space felajánlásával az IVSZ Gyurós Tibor-Díj 2020 | Az Év Menedzsere díjazottja, Csorba Gyula személyes üzenete is eljut a Holdra.

Pacher Tibor hozzátette: „Szeretnénk, ha a Téridő Plakett tartalma minél izgalmasabb lenne, egy igazi színes tabló arról, hogy mit mondunk el a jövőnek arról, ami számunkra igazán értékes, még akkor is, ha az történelmi léptékkel mérve hétköznapi. A Téridő plakett éppen ettől lehet érdekes, életszerű: a mai világ lenyomata. A jövőben további cégek és magánszemélyek számára is szeretnénk lehetőséget adni, arra hogy saját történeteikkel, üzeneteikkel gazdagítsák a közösen összeállított és végső soron az örökkévalóságnak szóló Téridő Plakett tartalmát.”

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top