Keresés
Close this search box.

Nagy Péter országos csúccsal második az orosz súlyemelő Grand Prix-n

Nagy Péter második lett összetettben, lökésben pedig magyar csúcsot ért el a +105 kilogrammosok között az Elnök Kupáért hatodik alkalommal kiírt orosz súlyemelő Grand Prix-n, amelyet az idén a tatár főváros rendezett.

A hétvégi kazanyi viadalon a szegediek 30 éves ólomsúlyú versenyzője a meghívottak kilencfős mezőnyében ijesztően gyengén kezdett, mivel szakításban kétszer is rontott 183 kilós kezdősúlyán. Utolsó kísérletére merészen 188 kg-ra emeltetett. Ezt a súlyt, amely három kilóval gyengébb egyéni legjobbjánál, viszont kiszakította, így nemcsak versenyben maradt, hanem a fogásnemi ezüstérmet is kiérdemelte.

Lökésben már csupa remekbe szabott gyakorlattal rukkolt elő, a 215, majd a 225 után harmadikra a 233 kilóval is elbánt, megjavítva ezzel Stark Tibor 2000. szeptember 16. óta élő országos csúcsát, amelyet az előd 230-cal tartott. Nagynak ez Kazanyban egyéni rekord mellett fogásnemi bronzot jelentett, összetettben pedig 421 kilogrammal másodikként végzett az örmények Eb-ezüstérmese, a 430 kilót gyűjtő Csingiz Alekszanjan mögött.

Teljesítménye – mivel az Aján Tamás elnökölte nemzetközi szövetség, az IWF által is támogatott GP-k pénzdíjasok – egyszersmind háromezer dollárt, azaz 827 ezer forintot is hozott a magyar ólomsúlyúnak. A tízszeres országos bajnok emellett 421 kilós összeredményével súlycsoportjában a legjobb 15 közé került, vagyis előbbre lépett az egyéni olimpiai ranglistán, amelyen most 14., ez pedig jelenleg riói kvótát ér.

„A rossz kezdés ellenére sem jutott eszembe, hogy kieshetek, tudtam, hogy bennem van a jó eredmény” – nyilatkozta Nagy Péter. „A 225 után a remélt riói kvóta miatt mentem rá a 233 kilóra, az járt a fejemben, hogy így meglehet az olimpiai kvalifikáció, bár még vannak versenyek, s nem szeretném a dolgot elkiabálni.”

Nagy további plusznak nevezte, hogy egy 16 éves magyar csúcsot is sikerült megdöntenie.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top